MEVISZ

Vasárnapi ige: A túlélés útja

2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Elzárkózás és sajnálat helyett elfogadás

A fennállásának harmincadik évfordulóját ünneplő Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség idén nyáron hat táborban várja a mozgássérülteket és segítőiket. Hogy miként is fest belülről egy-egy ilyen tábor, arról Szász Leventével, a szövetség elnökével és Mihályi Katával, az egyik tábor vezetőjével beszélgettünk.

Harmincéves a Mevisz

A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség, közismertebb nevén a Mevisz 1988. december 17-én alakult meg. Az évfordulós ünnepségsorozat nyitánya múlt év ádventjének egyik szombatján, a hagyományos Bárkakarácsony alkalmával zajlott. Az Evangélikus Élet magazinban akkor egy hosszabb lélegzetű cikk elevenítette fel a szervezet létrejöttét, a kezdetek nem épp akadálytalan esztendeit. Írásunkban Vértesy Máté elnökségi tag és Gyulai Ágnes irodavezető a már hosszú évek óta hagyományos mozgássérült-passióra irányítja a figyelmet.

Fiatalok történelmi küldetéssel

A rendszerváltozás hajnalán számos társadalmi mozgalomhoz képest egyházunk malmai lassabban őröltek, ám egy kis csoport mert nagyot álmodni, és az evangélikusság szellemiségéhez hűen egyházunk ifjúsági munkájának megelevenítését tűzte ki célul. Harminc éve, 1988. december 17-én alakult meg a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség. Az elmúlt évtizedeket a szervezet két alapító tagjával, dr. Fabiny Tamás elnök-püspökkel és dr. Cserháti Péterrel, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet főigazgatójával elevenítettük fel, a jelenről és a jövőről pedig a jelenlegi elnököt, Szász Leventét, az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos hallgatóját kérdeztük.

Akadálymentesítés minden szinten – Megismerkedtünk az Andorka Eszter Program projektjeivel

Budapest – 2018. április 27-én a Deák téri evangélikus templom gyülekezeti termében került sor az Andorka Eszter Program (AEP) sajtóeseményére. A találkozón bemutatták a 2017-ben és 2018-ban támogatott projekteket, amelyeknek célja az elesettek megsegítése, az előítéletek leküzdése és az egyház aktív társadalmi jelenlétének segítése.

Böjti gondolat: A másik ember észrevétele

Böjt 2018 – Az idei böjti időszakban egy-egy idézettel és egy hozzá fűzött, rövid gondolattal igyekszünk az olvasóknak a böjti elcsendesedésben segíteni.

Szenvedéstörténet fogyatékkal élők tolmácsolásában – Miskolcon is

Miskolc – A Bárka társulata adott elő passiót a miskolci belvárosi evangélikus templomban. Ugyanezt az előadást láthatták a Kossuth Lajos Evangélikus Iskola tanulói is hétfőn. A Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (MEVISZ) Bárka Szakcsoportja 1989-ben alakult. A passiót már 2003 óta adják elő az ország más és más városában. Idén Miskolcra jöttek.

Virágvasárnapi passió Arnóton

Arnót – A Mevisz-Bárka szervezésében virágvasárnap passiójátékot adtak elő Arnóton, amelyben mozgássérült és ép testű fiatalok együtt játszották el Jézus Krisztus szenvedéstörténetét.

Ismét! – Passiójáték mozgássérült és ép testű fiatalok részvételével

Budapest – A Mevisz-Bárka évről évre megrendezi azt a passiójátékot, amelyben mozgássérült és ép testű fiatalok együtt játsszák el Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. Az első körút a 2003-ban elhunyt Andorka Eszter kezdeményezésére jött létre; azóta – rengeteg ember kitartó, áldozatos, fáradtságos munkájának köszönhetően – a Mevisz egyik legfontosabb és legtöbbet emlegetett rendezvényévé vált. Idén többnyire Borsod-Abaúj-Zemplém megye településeire látogatnak el.

Bárk­ás ­nyár­ –­ Me­visz-táb­o­rok­ idén­ is

Palacsintát nem lehetne kérni egyik ebédre? Figyeljetek, nem hétfőn kéne strandra menni? Keddre már lehűlést mondanak! Ó, Betti, Isten éltessen! Kár, hogy nem tudunk a táborban felköszönteni! Jövőre gyere!!!

Oldalak

Feliratkozás RSS - MEVISZ csatornájára