zene

Fúvósok Kismányokon

Kismányok – Az egész országból érkeztek fiatal zenészek Kismányokra, hogy egy hétig együtt táborozzanak és zenéljenek. A közel harminc éve létező nyári tábort az evangélikus egyház szervezi. A diákok a helyieknek is bemutatták, mit tanultak az együtt töltött idő alatt.

„YOU CAN DO IT!” – „Meg tudod csinálni!”

Csákvár – Ezzel a címmel és témával hívtuk a Fejér-Komáromi Evangélikus Egyházmegye zeneszerető fiataljait a csákvári Zengő táborba 2018. július 8-tól 13-ig. A biztatás mindig mindenkinek jólesik, ám ez a biztatás most másért szólt. Még csak nem is a résztvevők zenei próbálkozásainak, hiszen egytől egyig mind kiváló, tehetséges fiatalok a táborlakók, tényleg a jövő egyházzenészeiként tekinthetünk rájuk.

Idősebb csellón szólalt meg Bach muzsikája, mint maga a zeneszerző

Békéscsaba – A világ legfoglalkoztatottabb csellóművésze, Várdai István és a tavalyi Montreali Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán zongoraművész adott közös koncertet 2018. május 18-án, pénteken Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban. A hangversenyen Bach válogatott művei a zongora mellett egy többmilliárd forint értékű Stradivari csellón szólaltak meg.

Így készül az evangélikus anyaggal bővített ének-zene kerettanterv

Fót – „Nálam az elsősöknek még gondot okoznak a hajlítások! Jó, akkor tegyük át a 151-es éneket másodikba – de ide is kell akkor egy karácsonyi ének.” „Jól látom, hogy Balassi Bálint kimaradt?” „Hiszen ezek a fogalmak mind szerepelnek a törzsanyagban!”

Szikra-díj 2018 | Pályázz a keresztény könnyűzene díjára!

2018. február 25-ig lehet nevezni Magyarország első keresztény könnyűzenei díjára!

A zenén túl – Asztali beszélgetések Vásáry Tamással

Budapest – Zenéről, hitről és emberségről szólt az Asztali beszélgetések sorozat évzáró alkalma a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A legmagasabb állami kitüntetéssel, a Szent István Renddel idén elismert Kossuth-díjas művész, Vásáry Tamás zongoraművész, karmester volt a vendég.

A reformáció emléknapján zárul Szabó Balázs Bach-sorozata

Cegléd – A reformáció emléknapján, október 31-én zárul Szabó Balázs orgonaművész Bach összes orgonaművét bemutató sorozata a ceglédi evangélikus templomban.

Régizene Fesztivált rendeztek Csíkszeredában

Csíkszereda – A csíkszeredai Régizene Fesztivált július 8. és 16. között rendezték. Ennek során megemlékeztek a 450 éve született Claudio Monteverdiről, a 330 éve meghalt Kájoni Jánosról, illetve a 250 éve elhunyt G. P. Telemannról. A fesztivál témáját a reformáció ötszázadik évfordulója adta.

Bach Istennek ajánlotta műveit – Az ötödik evangélista

Nagykanizsa – Docere, delectare, movere – azaz: tanítás, gyönyörködtetés, megindítás. Ezek voltak a barokk zene legfőbb célkitűzései, s erre törekedett a korszak kiemelkedő és máig meghatározó alakja, Bach is. Kisgyerekként szippantotta magába a zene szeretetét és a hitet: lutheránus volt, aki vallását komolyan véve minden művét Istennek ajánlotta. Méltán hívják ma is az ötödik evangélistának.

„Legyen a zene mindenkié!” – Kodály Zoltán emlékezete

Sokat elárul Kodályról, nagy elképzeléseiről, sikeres népművelői törekvéséről a tőle vett idézet: „Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon át is vezet út. De mi […] azt akarjuk, hogy az ember ne úgy járja végig élete útját, mintha sivatagon menne át, hanem virágos réteken.”

Oldalak

Feliratkozás RSS - zene csatornájára