Berlin

Közös iszlám-zsidó-keresztény imahely épülhet Berlinben

Berlin – A három nagy monoteista világvallás közös temploma épülhet fel az egykori Kelet-Berlinben egy, még a kommunista diktatúra idején lerombolt templom helyén, írja a Guardian, mely azt állítja, hogy az új épületet máris „templomecsetógaként” említik, ami angolul úgy hangzik, „churmosquagoge”, a német eredetijét pedig nem árulták el.

Januárban kezdődik a „House of One” építkezése

Berlin – A Berlinbe tervezett Három-Vallás-Háza, az úgynevezett „House of One" építése várhatóan jövő év januárjában kezdődik a Petriplatzon. A 47,3 millió eurós projekt tervezett alapkőletétele 2021. május végén lesz esedékes, a megnyitó pedig 2024–2025-ben várható.

Keresztény értékek közvetítése – Új közösségi alkalmak Berlinben

Berlin – Sinkó Gábor és felesége, Sinkó-Szabó Lilla idén a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíj keretében Berlinben és környékén teljesít missziós jellegű szolgálatot. Ennek keretében döntöttek úgy még szeptemberben, hogy új közösségi alkalmakat szeretnének rendezni, illetve megvalósítani a városban. Erről írtak szerkesztőségünknek küldött személyes beszámolójukban.

125 éve a pályán – Mindig jelen a kisiklott helyzetekben

Berlin – 2019. szeptember 26-án és 27-én kongresszus és ökumenikus áhítat keretében ünnepelték Berlinben a Bahnhofsmission (pályaudvari misszió) fennállásának 125. évfordulóját. A mintegy 500 önkéntes mellett számos prominens személy részvétele jelezte a jubileumi alkalom jelentőségét.

58 év után újra működni fog a német megosztottság egyik jelképe

Berlin – A jövő héttől ismét mutatni fogja az időt a Kelet- és Nyugat-Berlin határán álló falnál lévő templom Megbékélés órája.

Berlini tömegdemonstráció a nyílt társadalomért

Berlin – 2018. október 13-án, szombaton több tízezres tömeget vártak arra a demonstrációra, melynek a mottója „#unteilbar – Solidarität statt Ausgrenzung” („#megoszthatatlan – kirekesztés helyett szolidaritás”) volt.

Holokauszt-túlélőkkel találkoztak Berlinben

Holokauszt-túlélőknek rendeztek találkozót Berlinben. Lebovits Imre és családja is részt vett ezen a találkozón. Élményeit az alábbi beszámolóban osztotta meg szerkesztőségünkkel.

A berlini ostyagyalázási per és következményei

Az alábbi cikk a reformáció kezdetének 500. évfordulójához kapcsolódik, és egy néhány évvel korábbi évfordulót idéz fel. 2010-ben emlékeztek meg Németországban a berlini ostyagyalázási per 500. évfordulójáról. A megemlékezések közül a Jüdische Gemeinde zu Berlin nevű zsidó közösség gondozásában megjelent írást választottuk ki, amelynek szerzője Stephen Tree. Az ő neve fémjelzi az évforduló alkalmával rendezett kiállítást is. Olvasóink bizonyára figyelemreméltónak találják a berlini zsidóság egy rangos képviselőjének tudósítását arról, hogy milyen sorsfordulót jelentett a reformáció a zsidóság számára Wittenberg szomszédságában, a brandenburgi választófejedelemségben.

Luther-utak – 5. rész | Egyetem, vár, kolostor

A reformáció története elválaszthatatlanul összeforrt az olyan jelentőségű városokkal, mint Eisleben és Wittenberg. Mégis, elterjedése és sikere szinte elképzelhetetlen lett volna Luthernek a Németország más régióiba tett számtalan utazása nélkül; a reformátor mindig készen állt arra, hogy szembenézzen ellenzőivel. A különösen szép ötödik útvonal Frankfurt és Berlin között nagyszerű felfedezésekre hív.

Menekülteknek segítenek, afrikai éhezőket támogatnak – Önkéntes segítők jelentik egy német gyülekezet motorját - VIDEÓ!

Berlin–Schlachtensee – A Berlin–Schlachtensee-ben lévő Johannes-Kirche (János-templom) gyülekezete több mint 3800 tagot számlál. Az egykor Nyugat-Berlin területén lévő gyülekezet vasárnapi istentiszteleteire bár csak mintegy 60-an járnak, mégis a gyülekezetnek ez a magja rendkívül agilis. A különböző korosztályoknak több mint 30 csoportjuk van a különböző témákban. A berlini Német Protestáns Egyházi Napokon (Kirchentag) ismerkedtünk meg lelkészükkel és egyháztagjaikkal, riportunkban az ő életüket szeretnénk bemutatni.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Berlin csatornájára