Makoviczky Gyula

Mi nekem Trianon?

Ha a 70-es, 80-as években elhagytuk az országot, mindig volt a daciaban a fenekem alatt csempészárú. Erdélybe és Szlovákiába Bibliát, Ausztriába kolbászt meg fokhagymát, Jugóba guriga sajtot vittünk. Ezeken ültem a határon, be voltam csinálva rendesen – de minden megérkezéshez arcok, sorsok, életek kapcsolódnak.

A koronavírus és a válság megtanított minket mindarra, amit a régiek még tudtak

Nagykanizsa – Vajon változik-e az emberiség, vagy az ember, az egyén a most kapott nagy pofon, a koronavírus-járvány hatására? Más lesz-e a szemlélete, a többiekhez, az élethez való viszonyulása?

Hittel, humorral, énekszóval – Avagy a balkonokról jelentjük

A Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség fiatal lelkészét, Makoviczky Gyulát – sok más mellett – közösségépítő tálentummal is gazdagon megáldotta az Úristen. Emellett nagyszerű humorérzékkel bír. Keresztény karikatúrák és vicces fotók sokaságát osztja meg évek óta a közösségi oldalakon. A kényszerű bezártság idején gondolt egyet, írt, kottát másolt, mobiltelefont ragadott, és… sok lelkes követője lett ötletének. Annak nevezetesen, hogy esténként ki-ki az erkélye vagy tárt ablaka keretében zárja a napot – Istent dicsérő énekkel. „Balkonúrral” beszélgettünk.

Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek

Nagykanizsa – Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek, akik ebben a körben havonta találkoznak, immár hatodik éve.

Isten ott van, ahol a szeretet felülírja a hideg racionalitást

„Akit az Isten Szentlelke megérint, az azonnal látja a feladatát. Sőt mi több, meghívást is kap a feladat elvégzésére. A Lélek tolóereje és a felfedezett szükség és felelősség húzóereje, kimozdítja az embert a komfortzónájából. Nem lehet egy helyben toporogni.” Makoviczky Gyula, nagykanizsai evangélikus lelkész irgalmas samaritánus példázatáról szóló prédikációját közöljük, amit múlt vasárnap finnországi Salo-Uskelaban mondott el.

Egy húron pendülve Istennel – Lelkésziktatás volt Nagykanizsán

Nagykanizsa – Új lelkészük beiktatását és a felújított parókia szentelését ünnepelte 2013. augusztus 25-én, vasárnap délután a Nagykanizsa és Környéke Társult Egyházközség. Sand és Pat csatlakozásával a gyülekezet területe megnövekedett, így Makoviczky Gyula személyében szükségessé vált egy második lelkész alkalmazása, aki mostantól Deme Dávid igazgató lelkésszel fogja megosztani a feladatokat. Szöveg és fotó: Adámi Mária

Luther-városi legendák – Makoviczky Gyulával beszélgettünk Wittenbergben töltött évéről

Wittenberg – Budapest – A Luther-évtized kezdete óta minden évben meghívnak egy külföldi ösztöndíjast Wittenbergbe. Magyarországról Makoviczky Gyula szegedi lelkész vehetett részt a programban. 2012 januárjában kezdte meg egy éves munkáját az EKD (Evangelische Kirche in Deutschland – Németországi Protestáns Egyház) wittenbergi képviseletén. Szöveg: Koczor Kinga, fotó: Makoviczky Gyula archívumából
Feliratkozás RSS - Makoviczky Gyula csatornájára