Makoviczky Gyula

Az élet nagy, isteni ajándéka a humor

„Ha azt képzelném, hogy az Úristen nem érti a tréfát, nem is akarnék a mennybe jutni” – mondta Luther Márton ötszáz évvel ezelőtt, mégis még mindig sokan azt gondolják, hogy a nevetés profán dolog és nem illik az egyházba. Erre cáfol rá Pálfi Zsuzsanna győri református lelkipásztor, Megyeri A. Jonatán ortodox rabbi és Makoviczky Gyula nagykanizsai evangélikus lelkész, aki mindennap megoszt egy humoros Facebook-bejegyzést a követőivel.

Komolyabb felújítást igényel a nagykanizsai evangélikus templom

Nagykanizsa – A hívek önkéntes felajánlásának köszönhetően szépült meg az ünnepre az evangélikus templom belsője. A nagylelkű támogatás azonban csak tűzoltásra elég, a szükséges felújításhoz sok pénz kell(ene).

Egyre nő a fényesség – A kanizsai templom kerítésén is elolvashatók a tanítások

Nagykanizsa – A protestáns hagyományok szerint, úgynevezett hamburgi kocsikerék adventi koszorúval készül a karácsonyra az evangélikus gyülekezet. Ahogy napról napra egyre több gyertya gyúl a koszorún, úgy gyűlnek a laminált áhítatok a Csengery utcai templom kerítésén.

A maszk már a hitünket is elárulhatja

A manapság kötelezően viselendő szájmaszkokkal kapcsolatban kisebbfajta divathullám alakult ki.

Mi nekem Trianon?

Ha a 70-es, 80-as években elhagytuk az országot, mindig volt a daciaban a fenekem alatt csempészárú. Erdélybe és Szlovákiába Bibliát, Ausztriába kolbászt meg fokhagymát, Jugóba guriga sajtot vittünk. Ezeken ültem a határon, be voltam csinálva rendesen – de minden megérkezéshez arcok, sorsok, életek kapcsolódnak.

A koronavírus és a válság megtanított minket mindarra, amit a régiek még tudtak

Nagykanizsa – Vajon változik-e az emberiség, vagy az ember, az egyén a most kapott nagy pofon, a koronavírus-járvány hatására? Más lesz-e a szemlélete, a többiekhez, az élethez való viszonyulása?

Hittel, humorral, énekszóval – Avagy a balkonokról jelentjük

A Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség fiatal lelkészét, Makoviczky Gyulát – sok más mellett – közösségépítő tálentummal is gazdagon megáldotta az Úristen. Emellett nagyszerű humorérzékkel bír. Keresztény karikatúrák és vicces fotók sokaságát osztja meg évek óta a közösségi oldalakon. A kényszerű bezártság idején gondolt egyet, írt, kottát másolt, mobiltelefont ragadott, és… sok lelkes követője lett ötletének. Annak nevezetesen, hogy esténként ki-ki az erkélye vagy tárt ablaka keretében zárja a napot – Istent dicsérő énekkel. „Balkonúrral” beszélgettünk.

Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek

Nagykanizsa – Megtartották évadnyitó találkozójukat a nagykanizsai papok és lelkészek, akik ebben a körben havonta találkoznak, immár hatodik éve.

Isten ott van, ahol a szeretet felülírja a hideg racionalitást

„Akit az Isten Szentlelke megérint, az azonnal látja a feladatát. Sőt mi több, meghívást is kap a feladat elvégzésére. A Lélek tolóereje és a felfedezett szükség és felelősség húzóereje, kimozdítja az embert a komfortzónájából. Nem lehet egy helyben toporogni.” Makoviczky Gyula, nagykanizsai evangélikus lelkész irgalmas samaritánus példázatáról szóló prédikációját közöljük, amit múlt vasárnap finnországi Salo-Uskelaban mondott el.

Egy húron pendülve Istennel – Lelkésziktatás volt Nagykanizsán

Nagykanizsa – Új lelkészük beiktatását és a felújított parókia szentelését ünnepelte 2013. augusztus 25-én, vasárnap délután a Nagykanizsa és Környéke Társult Egyházközség. Sand és Pat csatlakozásával a gyülekezet területe megnövekedett, így Makoviczky Gyula személyében szükségessé vált egy második lelkész alkalmazása, aki mostantól Deme Dávid igazgató lelkésszel fogja megosztani a feladatokat. Szöveg és fotó: Adámi Mária

Oldalak

Feliratkozás RSS - Makoviczky Gyula csatornájára