Hans Küng

Hans Küng – személyes emlékek és hatás

Dr. Szentpétery Péter evangélikus lelkész, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Vallás– és Társadalomtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docensének személyes hangú megemlékezése Hans Küng (1926–2021) teológusra.

Elhunyt Hans Küng teológus

Életének 93. évében elhunyt Hans Küng svájci teológus – írja a National Catholic Register. A teológus 1928. március 19-én született Sursee-ben, Lucerne Katonban. A római Gergoriana Pápai Egyetemen végzett filozófiai és teológiai tanulmányainak befejezése után 1954-ben szentelték pappá. A II. vatikáni zsinat meghatározó teológusa, a római katolikus egyház tradicionalista köreinek éles kritikusa. Noha eltiltották a katolikus teológia tanításától, papi működését nem vonták vissza. 1960–1996 között a Tübingeni Egyetemen dolgozott az ökumenikus teológia professzoraként, és egyetemi tanárként szolgált. 1996 óta emeritus professzor. Alábbiakban néhány Hans Küngtől származó idézettel emlékezünk a teológiai professzorra.

MEGSZÓLALT KÉT KATOLIKUS „FENEGYEREK” ÉS A NEVETŐ HARMADIK – Boff és Küng kritikája, Dolan kardinális humora

A pápaválasztás „holt ideje”, azaz az átmeneti, pápa nélküli időszak sok mindent felszínre hoz. És sok mindent kitermel, ami olykor hajmeresztő képzelgések sorát veti oda a sajtón keresztül a szenzációra éhes és most egyházi ügyek iránt, a botrányszag miatt egyszerre érdeklődő hírfogyasztóknak. Így került a hírasztalra Leonardo Boff, a felszabadítás teológiája egyik brazil képviselőjének és a svájci Hans Küngnek, a világétosz atyjának kritikai véleménye. Felüdítő az a derű, ahogyan a dolgokat és persze saját magát értelmezi eközben a new yorki kardinális, Timothy M. Dolan. Amerikából fújna hát a passzátszél? Forrás: Medienmagzin.de, RBB-online.de, TIME.com, christianity.today.com; christiannews.net; Szöveg: Dr. Békefy Lajos.
Feliratkozás RSS - Hans Küng csatornájára