húsvét

Nisan – virágok hava, tavasz!

Húsvéti versek, novellák, drámák, regények után kutatva a magyar- és világirodalomban igazgyöngyökre találunk. A nagyhét eseményei, Jézus Krisztus halála és feltámadása, ez a misztérium, valamint a Jézus mellett és ellen megnyilvánuló személyek jelleme írók, költők ihletője. A kétezer éves történet egészének és részleteinek, helyszíneinek, fő-és mellékszereplőinek művészi ábrázolása egyben az alkotók hithez, Krisztushoz, megváltáshoz, Istenhez való kapcsolódásának vallomása is. S mivel egy jó irodalmi mű nem csak állít, hanem kérdez is, jó, ha az olvasáshoz külső és belső csendet keresünk.

Keresztünnep –  Oberlander Báruch és Gáncs Péter beszélgetése

A Klubrádió húsvét hétfői adásában a keresztény és a zsidó húsvét közös gyökereiről és eltérő utóéletéről beszélgettek Gáncs Péter evangélikus püspökkel és Oberlander Báruch rabbival.

Prőhle Gergely a keresztre feszítés emberi drámájáról

Prőhle Gergely, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelője volt a Heti TV Pirkadat című műsorának vendége húsvét alkalmából.

Közel: Kora reggel ama napon

A Közel zenekar Kora reggel ama napon című evangélikus korál feldolgozása húsvét ünnepe alkalmából.

Fabiny Tamás: A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését

A megfeszített Jézus nem távolról nézi az emberek szenvedését, hanem jelen van benne – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap.

Félhet egy keresztény? – Ezt üzeni Jézus feltámadása húsvétkor

Egy újabb húsvét családlátogatás, rokonokkal való személyes találkozás, baráti összejövetel, templomi istentiszteleten való részvétel nélkül. Egy újabb rendhagyó, kivételes ünnep, amelyet átélünk. Tavaly ilyenkor azt gondoltuk, hogy a 2020-as évet megjegyezzük kivételesként amiatt, ahogyan a vírusveszély hatott életünkre. Mostanra már tudjuk – az év hátralévő részére vonatkozó legszebb reményeinkkel együtt is –, hogy 2021-et ugyanebbe a sorba kell írnunk.

KRISZTUS VALÓBAN FELTÁMADOTT! – MIT JELENT EZ SZÁMUNKRA?

Húsvétkor az egész keresztény egyház Jézus feltámadását ünnepli. De mit is jelent az ő feltámadása a mi számunkra? Cikkemben erre próbáltam fényt deríteni.

HÚSVÉT ÜNNEPÉRŐL

A húsvéti ünnep neve különböző nyelveken más és más. Közös eredete azonban, a húsvét héber neve, a pészah. A szó kikerülést, elkerülést jelent. Eredetileg a keresztény és a zsidó ünnep egybe is esett. A niceai zsinat i. sz. 325-ben szabályozta a keresztény ünnepek rendjét, ekkor vált el a két ünnep ideje.

Húsvét a nagyvilágban

Ünnepeink sorában kiemelkedő ünnepünk a húsvét, Krisztus feltámadásának ünnepe, amely sok országban egyben a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. Gyűjteményünk egy-egy ország húsvéti szokásait mutatja be.

„Ne féljetek!” (Mt 28,10) – Húsvéti üzenet 2021

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Állandó Tanácsa 2021 feltámadás ünnepén közös húsvéti üzenett adott ki.

Oldalak

Feliratkozás RSS - húsvét csatornájára