Balassagyarmat

Már a második oltást kapták az idősek Balassagyarmaton

Balassagyarmat – A Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcina második adagját kapták meg az idősek a balassagyarmati Túrmezei Erzsébet Evangélikus Szeretetszolgálat otthonában 2021. február 20-án. Juhászné Oláh Mária főnővér a dolgozókat és a lakókat is segített beoltani.

Jézus által megmenekültek

Balassagyarmat – Több helyen is olvashattunk már róla, hogy dr. Dobos Ágoston békésszentandrási református lelkész hosszú évek, egészen pontosan 2003 óta foglalkozik menekültekkel. A Református Szeretetszolgálat és a Református Missziói Központ képviseletében végzi ezt a munkát gyülekezeti szolgálata mellett. Június 22-én, hétfőn Balassagyarmatra látogatott ghánai és nigériai segítőivel, hogy a menekültszállón élő afgán, kurd, indiai és afrikai menekült családoknak hirdesse az evangéliumot.

Kicsik együtt – egy kicsit

Balassagyarmat – 2019. december 12-én, csütörtök délután Balassagyarmaton a gyülekezeti terembe a legkisebbek jöttek el szüleikkel, hogy egy közös ádventi készülődés részesei legyenek. Huszárik Ildikótól, lelkész unokaként eleve nem volt idegen a közösségi szolgálat.

Hívogató evangélikus vendégházak

Talán nincs is olyan magyarországi lutheránus, aki ne ismerné a nagynevű és népszerű evangélikus szálláshelyeket, a Balaton-parti Révfülöp oktatási központját, Balatonszárszó konferencia- és missziói otthonát. Összeállításunkban a kevésbé ismert, ám annál melegebben hívogató vendégházakra igyekszünk irányítani a figyelmet – a teljesség igénye nélkül, de azzal a meggyőződéssel, hogy ezek is helyszínei lehetnek a kiadós „asztali beszélgetéseknek”, a testi-lelki feltöltődésnek.

Folytatódott Woodstock jegyében a Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

Balassagyarmat – Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, éppen ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 15–18. között rendezték meg a legendás Woodstocki Fesztivált, amelyről a Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében is megemlékeztek augusztus 14-től 19-ig. A további koncertekről és fellépésekről szól cikkünk.

Woodstockra hangolódva – Klub-Fesztivál Balassagyarmaton

Balassagyarmat – Éppen ötven évvel ezelőtt, 1969. augusztus 15–18. között rendezték meg a legendás Woodstock Fesztivált, amely nemcsak a rockzene, hanem a közösségi kultúra történetének is máig páratlan jelentőségű eseménye. Tudjuk, ugye: szeretet, béke, öröm, szabadság... mintha csak Pál apostol galatákhoz írott levelét, vagy a hegyi beszédet idéznénk. Méltó hát megemlékezni róla. És ugyan mi mással lehetne ünnepelni, mint koncertekkel? A Balassagyarmati Evangélikus Egyházközség gyülekezeti termében augusztus 14-től 19-ig minden este fellép legalább egy, de néha kettő, sőt három előadó is. Az utolsó, hétfői napra pedig a koncert mellett egy stand up előadást is szerveztek, amelyen Kövesdi Miklós Gábor humorista, író, műfordító gondolkodtatja és szórakoztatja az érdeklődőket.

Második Csikófogat Tábor

Balassagyarmat – Az Orpheusz Kiadó és a Guttenberg Pál Népfőiskola szervezésében idén nyáron második alkalommal került megrendezésre a Csikófogat Tábor.

Testvéregyházi programok evangélikus helyszíneken II.: Örökség – zenében és táncban a parókiaudvaron

Balassagyarmat – 2019. június 29-én, szombaton este az OM Magyarország (Operation Mobilisation nemzetközi, felekezetközi missziós szervezet) által támogatott turné keretében – Szentendre, Szigetszentmiklós és Pápa után – Balassagyarmaton, az evangélikus parókia udvarára varázsolt hamisítatlan „ez az a nap” hangulatot Bill Drake egyesült államokbeli előadóművész és zenekara. Legacy című albumukat mutatták be.

Baltik Frigyesről emlékeztek Balassagyarmaton

Balassagyarmat – Baltik Frigyes dunáninneni evangélikus püspök halálának 100. évfordulóján, 2019. május 25-én délelőtt egy nem mindennapi gyülekezet ünnepelt Balassagyarmaton a Luther-házban. Az ország több pontjáról érkeztek leszármazottak, hogy találkozzanak egymással és a szervezőkkel, valamint a gyülekezet tagjaival.

Cigány, magyar két jó barát?

Balassagyarmat – „Szimbiózisban Magyarhonban, társadalmi kapcsolatok formálódása roma-gádzsó viszonylatban” – ezt a munkacímet adta Győrfi Mihály nyírteleki evangélikus lelkész annak a balassagyarmati kollégája által kezdeményezett találkozónak, amelyre 2019. március 9-én került sor a Luther-házban. A Filadelfia Evangélikus Egyházközség szolgálatát sokan ismerhetik országszerte, és nemcsak az evangélikusok. A nyírteleki templom után immár Görögszálláson, az ott élő cigány közösség számára is építettek gyülekezeti központot, sőt tangazdaságot is, Isten vezetésével és példás összefogással.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Balassagyarmat csatornájára