Ittzés Szilvia

Találkozások helyszínévé válni

Sok-sok imádság, beszélgetések és hosszú előkészületek után tavaly novemberben megnyílt a közösségi ház Pilisen. Nyár eleji látogatásom végén Gulyás Árpád helybéli nagyapa kérte, hogy üljünk le körben, ne siessünk, nyugodtan hangolódjunk rá az áldásra, egy áldás mindig jól jön, az Úristent is be kell kapcsolni ide, a Bizsu-háznak és munkásainak az életébe: „Uram, áldd meg ezt a házat és a benne tevékenykedőket!” A házon és munkatársain valóban áldás van. De kik is ők?

A tanárnő álmodik

A tanárnőnek van egy babája, úgy hívják, Peti. Peti baba benne van már a korban, negyvenhat éves, és a barátjával, a kicsit fiatalabb Suzanne-nel egy éjjeliszekrényen lakik, az éjjelilámpa vet rájuk esténként fényt. Szeretnek ott üldögélni, de néha azért jó kimozdulni.

Ki foglalkozzon a roma gyermekekkel, ha nem én?

Ki foglalkozzon a roma gyermekekkel, ha nem én? Tette fel a kérdést Ittzés Szilvia, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium volt angoltanára és osztályfőnöke.

Amikor hiányoznak a diákok... – Virtuális ültetés a Fasorban

Budapest – Ittzés Szilvia a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanára, egyben egy nyolcadikos osztály osztályfőnöke is. Hiányoznak neki a diákok és hogy elterelje a gyerekek és a saját figyelmét is a jelenlegi helyzetről, ahogyan egy jó osztályfőnök az osztályteremben szokta, ültetési rendet tervezett el. Nemrégiben elkészültek a diákokat ábrázoló hűtőmágnesek, amelyek nemsokára felkerülnek majd a hűtője ajtajára. Erről készült kedves videóját adjuk most közre.

Tanárnő, well done! – Találkozás Ittzés Szilviával

A napokban jelent meg Ittzés Szilvia második kötete Tanárnő, kérem! címmel. A derűs tanár-diák történetek a szerző Anyu, figyelsz? címet viselő tavalyi könyvét folytatják, hiszen a négygyermekes édesanya és tanárnő napi huszonnégy órában „üzemel”. Írásai elgondolkodtatnak, megnevettetnek, de főként felsőbb dimenziók irányába terelik látásunkat. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium angoltanárával kelenföldi otthonában beszélgettünk a könyv megszületéséről és arról, hogy mindenki padtársa valakinek.

Tanárnő, kérem! – Ittzés Szilvia, fasori tanárnő könyvének bemutatója az EOM-ban

Budapest – Egy kisötös és egy gömbölyű nagyötös került be Ittzés Szilvia, fasori tanárnő – még csak nem is virtuális – ellenőrzőjébe a november 21-i (második) könyvbemutatón, az Evangélikus Országos Múzeumban. A szerző Tanárnő, kérem! Tanárnői történetek a kihúzható kisegyestől a szelektív szendvicsig című kötetét Kamarás István szociológus mutatta be, kiemelve mind az erősségeket, mind pedig a továbbfejlődési lehetőségeket, ezzel egyben elvárva a tanárnőtől a további írást és publikálást. (Az elhangzott szöveg teljes terjedelmében terv szerint a Credo evangélikus folyóiratban jelenik majd meg.)

Tanárnő, kérem! – Beszámoló egy könyvbemutatóról szülői szemmel

Budapest – Annyira jó délutánt töltöttem a Fasorban! Zsibongó díszterem, pogácsával kínáló diákok, sűrűn érkező vendégek, elöl pedig szépen elrendezett asztalok a pódiumbeszélgetés résztvevőinek, no meg a szerzőnek. Ittzés Szilvia fasori osztályfőnök és angoltanárnő második könyvének bemutatójára gyülekeztünk a tett helyszínén, 2019. október 24-én, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.

Én is szeretném a mennyországot választani – Filmajánló (nyaraló) tanári szemmel

„Ki érti ezt? A pápák városában, ahol annyi a templom, annyi a pap, még sincs senki, aki törődne a gyerekekkel” – mondja Néri Fülöp Rómában a 16. században, amikor mindenáron „az Indiákra” szeretne menni a jezsuitákkal téríteni. Aztán persze ő lesz az a pap, aki a Róma-szerte csellengő, szegény, rongyos, olvasni nem tudó, lopásra kényszerülő gyerekeket először emberszámba veszi. Ő lesz az, aki a katakombákban berendezkedett, csontvázak között alvó, nappal pedig a városban bandázó gyerekcsapatot – „tolvajok árváit és szajhák fattyait” – észreveszi.

Kokó az osztályteremben – Gyűjtenek a hetedikesek

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egyik osztálytermében Kokó – Kovács István boxbajnok – mosolyog a falról Luther mellől. Egyikük az őszről ad hírt, másikuk a télről – így jelzi a teremdíszítés az éppen aktuális évszakot. Hogy került Luther mellé a sportoló?

(Saját) rekordot döntött Kelenföld karácsony második napján!

Budapest – Kelenföldi hagyomány szerint a templom karzatára minden nagy ünnep második napján azokat várják, akik szeretnek énekelni, tudnak kottát olvasni, de idejük nem engedi, hogy rendszeres kórusmunkában vegyenek részt. Az ilyenkor ad hoc összeállt alkalmi kórus és zenekar tagjai Bence Gábor kelenföldi kántor vezetésével egy bő óra alatt összepróbálnak egy-egy az ünnephez illő motettát vagy kantátát vagy más zenekari kíséretes művet. Bach, Schütz, Händel a leggyakrabban előforduló zeneszerzők.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Ittzés Szilvia csatornájára