Ittzés Szilvia

Tanárnő, well done! – Találkozás Ittzés Szilviával

A napokban jelent meg Ittzés Szilvia második kötete Tanárnő, kérem! címmel. A derűs tanár-diák történetek a szerző Anyu, figyelsz? címet viselő tavalyi könyvét folytatják, hiszen a négygyermekes édesanya és tanárnő napi huszonnégy órában „üzemel”. Írásai elgondolkodtatnak, megnevettetnek, de főként felsőbb dimenziók irányába terelik látásunkat. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium angoltanárával kelenföldi otthonában beszélgettünk a könyv megszületéséről és arról, hogy mindenki padtársa valakinek.

Tanárnő, kérem! – Ittzés Szilvia, fasori tanárnő könyvének bemutatója az EOM-ban

Budapest – Egy kisötös és egy gömbölyű nagyötös került be Ittzés Szilvia, fasori tanárnő – még csak nem is virtuális – ellenőrzőjébe a november 21-i (második) könyvbemutatón, az Evangélikus Országos Múzeumban. A szerző Tanárnő, kérem! Tanárnői történetek a kihúzható kisegyestől a szelektív szendvicsig című kötetét Kamarás István szociológus mutatta be, kiemelve mind az erősségeket, mind pedig a továbbfejlődési lehetőségeket, ezzel egyben elvárva a tanárnőtől a további írást és publikálást. (Az elhangzott szöveg teljes terjedelmében terv szerint a Credo evangélikus folyóiratban jelenik majd meg.)

Tanárnő, kérem! – Beszámoló egy könyvbemutatóról szülői szemmel

Budapest – Annyira jó délutánt töltöttem a Fasorban! Zsibongó díszterem, pogácsával kínáló diákok, sűrűn érkező vendégek, elöl pedig szépen elrendezett asztalok a pódiumbeszélgetés résztvevőinek, no meg a szerzőnek. Ittzés Szilvia fasori osztályfőnök és angoltanárnő második könyvének bemutatójára gyülekeztünk a tett helyszínén, 2019. október 24-én, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.

Én is szeretném a mennyországot választani – Filmajánló (nyaraló) tanári szemmel

„Ki érti ezt? A pápák városában, ahol annyi a templom, annyi a pap, még sincs senki, aki törődne a gyerekekkel” – mondja Néri Fülöp Rómában a 16. században, amikor mindenáron „az Indiákra” szeretne menni a jezsuitákkal téríteni. Aztán persze ő lesz az a pap, aki a Róma-szerte csellengő, szegény, rongyos, olvasni nem tudó, lopásra kényszerülő gyerekeket először emberszámba veszi. Ő lesz az, aki a katakombákban berendezkedett, csontvázak között alvó, nappal pedig a városban bandázó gyerekcsapatot – „tolvajok árváit és szajhák fattyait” – észreveszi.

Kokó az osztályteremben – Gyűjtenek a hetedikesek

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium egyik osztálytermében Kokó – Kovács István boxbajnok – mosolyog a falról Luther mellől. Egyikük az őszről ad hírt, másikuk a télről – így jelzi a teremdíszítés az éppen aktuális évszakot. Hogy került Luther mellé a sportoló?

(Saját) rekordot döntött Kelenföld karácsony második napján!

Budapest – Kelenföldi hagyomány szerint a templom karzatára minden nagy ünnep második napján azokat várják, akik szeretnek énekelni, tudnak kottát olvasni, de idejük nem engedi, hogy rendszeres kórusmunkában vegyenek részt. Az ilyenkor ad hoc összeállt alkalmi kórus és zenekar tagjai Bence Gábor kelenföldi kántor vezetésével egy bő óra alatt összepróbálnak egy-egy az ünnephez illő motettát vagy kantátát vagy más zenekari kíséretes művet. Bach, Schütz, Händel a leggyakrabban előforduló zeneszerzők.

Kelenföldi asztalok köré ülhetünk

„Most sütöttük meg a túrótortádat, köszönöm a receptet! E.” – kaptam az sms-t néhány évvel ezelőtt, és azóta már én is megértettem, hogy igenis lehet egy szakácskönyvvel ünnepelni, hálát adni, közösséget és jövőt építeni, éppenséggel akár egy templomépítési kerek évfordulón is. A tíz éve megjelent és azóta már régen elfogyott, Kelenföldi ízek című kötet után szinte természetes volt, hogy gyülekezetünk egy újabb receptgyűjteménnyel készül a templom kilencvenedik születésnapjára.

Tanárnő, fotózni lehet majd?

A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárának, Ittzés Szilviának az írása az Evangélikus Életben jelent meg.

Fasoros könyvbemutató a Deák téren – Anyura figyeltünk…

Budapest – Ittzés Szilviára, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárára, az Anyu, figyelsz? – Családi történetek Mikulástól Abigélig című könyv szerzőjére figyeltünk. A kötet bemutatójára 2018. május 22-én este került sor az Evangélikus Országos Múzeumban.

Megjelent az Anyu, figyelsz? – Családi történetek Mikulástól Abigélig című könyv

Budapest – A Szent Gellért Kiadónál megjelent Ittzés Szilvia Anyu, figyelsz? – Családi történetek Mikulástól Abigélig című könyve. A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium tanárának kötetét 2018. május 22-én, kedden 18 órakor mutatják be az Evangélikus Országos Múzeumban (Budapest, V. ker., Deák tér 4.). A beszélgetést Fekete Ágnes újságíró, a Kossuth Rádión hangzó református félóra szerkesztője vezeti, vendégek lesznek Gyimóthy Borsa Mikeás Deák téri gimnazista, a könyv illusztrátora, valamint a könyv szereplői. Zenei aláfestéssel szolgálnak fasori diákok.
Feliratkozás RSS - Ittzés Szilvia csatornájára