Benczúr László

Fassang László jótékonysági orgonaestjén jártunk

Budapest – Budakeszi – Jótékonysági orgonaestre gyűltek össze az érdeklődők a Deák téri evangélikus templomban, 2019. május 19-én este. A Liszt Ferenc-díjas Fassang László orgonaestjén az Ybl-díjas és Prima Primissima Díjjal is kitüntetett Benczúr László tervei alapján készülő budakeszi evangélikus templom javára gyűjtöttek, amelynek pillérei a Kárpát-medencét, az öt világrészt és ezen területek keresztény vértanúit jelképezik majd.

A gyülekezet Krisztus valóságos teste

A Budakeszi Evangélikus Egyházközség rövidesen templomépítésbe kezd. Az alábbiakban a templom építészének, az Ybl-díjas és Prima Primissima Díjjal is kitüntetett Benczúr László írását, tervezői gondolatait közöljük.

Az evangélikus egyház egy családias közösség!

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Élettelen kövekből az élő gyülekezet felé

„Templomaimnál nem az építészeti bravúrokat helyeztem előtérbe, sokkal inkább azt, hogy az épület minél inkább az adott közösség igényeit tudja kiszolgálni” – fogalmaz a hetvenötödik születésnapját ünneplő építész, aki a tevékenységét nem munkának, hanem szolgálatnak tartja. Az Ybl-díjas Benczúr László több evangélikus templomot tervezett, valamint nevéhez köthető a Megyeri híd építészeti megfogalmazása is. Az Északi Evangélikus Egyházkerület tiszteletbeli felügyelőjét családi hátteréről, pályájáról is kérdeztük.

Budakeszi szegletkő

Budakeszi – Kora téli fagyban, szálingózó havazásban gyűltek össze 2017. november 29-én a budakeszi evangélikus gyülekezet hívei, hogy letegyék leendő templomuk alapkövét. A fáklyafényes, ünnepi alkalomhoz a méltó hátteret a település határától nyugat felé húzódó, Fekete hegyek sötét sziluettje szolgáltatta.

„Ezen a helyen békességet adok! ”– így szól a Seregek Ura – Hálaadó istentisztelet volt a mandabokori többfunkciós közösségi épületben

Nyíregyháza – Mandabokor – Hálaadó istentiszteletre gyülekezett a 263 éves nyíregyházi egyházközség városában és a környező bokortanyákon élő népe 2016. október első vasárnap délutánján, mert új funkcióval bővült a mandabokori istentiszteleti helyük; befejeződött a vendégszobák kialakítása az imaház tetőterében. Hat klimatizált, saját fürdőszobával rendelkező kényelmes szobában összesen huszonegy, felüdülésre és lelki feltöltődésre vágyó testvért tudnak fogadni egész évben, akár egy csendeshétre vagy csendes hétvégére.

Prima Primissima-díjas evangélikus építész – Villáminterjú Benczúr Lászlóval

Budapest – Benczúr László Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett, Ybl-díjas, Károli Gáspár-, Europa Nostra-, és Csonka Pál-díjas építészmérnök. A kortárs evangélikus templomépítészet meghatározó alakja. Munkáit az egyszerűség, áttekinthetőség, a visszafogott nagyvonalúság jellemzi. Nevéhez számos templom és szakrális épület, valamint ipari épület, sportlétesítmény, filmstúdió kötődik, de a Megyeri híd és a Millenáris Park megformálásának is résztvevője. Emellett korábbi északi egyházkerületi felügyelő, az Országos Presbitérium tagja.

Átadták a Prima Primissima Díjakat - Benczúr László építész a díjazottak között

Budapest – Átadták a tíz kategóriában meghirdetett Prima Primissima Díjakat és a közönségdíjat pénteken este a Művészetek Palotájában. A díjazottak között van Benczúr László, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjével kitüntetett, Ybl-díjas, Károly Gáspár-, Europa Nostra- és Csonka Pál-díjas építész, a kortárs evangélikus templomépítészet meghatározó alakja, korábbi északi egyházkerületi felügyelő, az Országos Presbitérium tagja.

Benczúr László a Príma Primissima-díj jelöltjei között szerepel

Budapest – 2015. szeptember 30. 00.00-tól egészen 2015. december 3. 8.00-iglehet szavazni a 2015. évi Prima Primissima díj tíz kategóriájának harminc jelöltjére, akik közül a közönség által legtöbb szavazatot kapott Prima a Demján Sándor által felajánlott 15 millió forinttal járó Közönségdíjban részesühet. A jelöltek között található Benczúr László építész, korábbi Északi Evangélikus Egyházkerületi felügyelő is.

„…és mi is változunk…” – Emlékezés a száz éve született Benczúr Lászlóra

Budapest – Benczúr László lelkész testvérünk 1915. január 5-én született, ám pályafutására, mosolygós arcára még emlékezünk sokan. Amikor kilencvenesztendős volt, akkor dr. Hafenscher Károly emlékezett meg róla meleg szívvel. Most pedig abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy születésének századik évfordulójára való emlékezésünk alapja saját „öninterjúja” lehet, amely 1996-ban jelent meg Változnak az idők, és bennük mi is változunk címmel.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Benczúr László csatornájára