teremtésvédelem

Teremtett világ és emberi méltóság – Beszélgetés Fabiny Tamás püspökkel

Budapest – Június 5-e a környezetvédelmi világnap. Fabiny Tamás evangélikus püspököt kérdeztük a teremtett világért való felelős gondolkodásról, az egyház teremtésvédelmi megközelítéséről.

Ne fúrjanak olajkutat az Őrségben!

109 civil szervezet – köztük a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület – közös nyilatkozatban szólítja fel a MOL-t, hogy álljon el az Őrségi Nemzeti Park védett természeti területére tervezett beruházásától. Kérik a gazdasági és politikai élet szereplőit, hogy az Alaptörvény értelmében biztosítsák hazánk védett területeinek és megmaradt természeti kincseinek védelmét.

Az atomenergia és a kiégett fűtőelem-hulladékok esete – virtuális kerekasztal

Budapest – Tíz évvel a fukusimai atomerőmű-baleset után a Joint Project – Nuclear Risk & Public Control című projekt keretében áttekintjük országaink (Csehország, Magyarország, Bulgária, Lengyelország) és az EU nukleáris helyzetét. Az Energiaklub két új tanulmányt is készít a témában: az egyik az atomenergia működési anomáliáit elemzi, a másik kifejezetten az atomenergia radioaktív hulladékaival foglalkozik.

Csak egy Földünk van

Nemrégiben egy régiségvásáron járva felfigyeltem egy különösen szép földgömbre. Az óceánok és tengerek kékes kagylóval voltak kirakva, a hegyek, völgyek és a síkságok pedig a megfelelő színű kőzetekkel. Négy erős acélláb tartotta. Szép volt, de az ára borsos, és költözködés után már helyet sem tudtam volna találni neki, ezért végül nem vettem meg.

Közeleg tényleg a világvége? A fizikus megmondja!

2020-at írunk, a tudomány és a technológia rohamosan fejlődik, ám még mindig nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy bolygónk hamarosan élhetetlenné válik. A klímaváltozás, a túlfogyasztás már elérkezett, az emberek többsége pedig még mindig úgy véli, hogy nincs baj. De vajon tényleg így van? Valóban a világvége felé haladunk, vagy még időben észbe kaptunk, és nincs minden veszve? Dr. Hetesi Zsolt fizikussal, egyetemi docenssel beszélgettünk a teremtés hete alkalmából az éghajlatváltozásról, a vidéki életről és a jövőről.

Credo 2020/3 – TEREMTÉSVÉDELEM 2020

Budapest – Megjelent a Credo evangélikus folyóirat legújabb száma. Azon túl, hogy folyóiratunkban korábban is megjelentek teremtésvédelemmel, ökoetikával, környezettudatossággal kapcsolatos cikkek (ráadásul a lap rendszerint környezetbarát papíron kerül ki a nyomdából), a 2020/3-as szám kifejezetten az ökológiai kérdések felé irányítja a figyelmet.

„Az ember fáj a földnek…”

Gáncs Péter nyugalmazott püspök a Kossuth Rádió Erős vár a mi Istenünk! – Evangélikus félóra adásában 2020. szeptember 28-án elhangzott jegyzetét adjuk most közre.

Fűszerek és gyógynövények a Teremtés hete jegyében – Online könyvbemutató beszélgetés

Budapest – A Teremtés hetének jegyében online könyvbemutató beszélgetést szervezett a Luther Kiadó. A 2020. szeptember 28-i alkalmon Boda Zsuzsa meghívott vendége Lechner Judit kertészmérnök, biokertész, többkötetes szerző volt.

Józsefvárosi gyülekezeti napot tartottak a teremtésvédelem jegyében

Budapest – 2020. szeptember 27-én a józsefvárosi evangélikus gyülekezet teremtés ünnepi gyülekezeti napot tartott. Az istentisztelettel párhuzamos gyermekfoglalkozást Slezák Bence és Pászti Noémi vezette, témája a kenyérszaporítás története volt.

Pandémia – A SARS-COV-2 világjárvány globális ökológiai összefüggései

Az idei évben is kora ősszel ünnepeljük a Teremtés hetét. A hálaadó vasárnapot megelőző héten, a 2020. szeptember 27. – október 4. közötti időszak lehetőséget kínál közösségeinknek, hogy figyelmünket a teremtett világ értékei felé fordítsuk és közösen ünnepeljük mindazt, amit Teremtőnktől kapunk. Az alábbiakban az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport által készített füzetben megjelent, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos gondolatokat adjuk közre.

Oldalak

Feliratkozás RSS - teremtésvédelem csatornájára