Harmati Béla

Ügynökmúlt: „Hogyan tud elszámolni?”

Horváth-Bolla Zsuzsanna velem készült interjúja (megjelent az Evangélikus.hu honlapon és Evangélikus Élet magazinban) olvasása után kérdezte tőlem egy újságíró a következőt: „Hogyan tud elszámolni ma Isten, egyháza és saját lelkiismerete előtt 25 éves ügynökmúltjával (1963–1988), püspök úr?” A személyes kérdésre ma, több mint egy évvel az interjú, hosszas töprengés, önvizsgálat és imádság után nyilvánosan felelek, mert úgy érzem, ez nem csupán az én egyéni ügyem, hanem összefüggésben van püspökelődöm, Káldy Zoltán működésével, értékelésével, valamint az összes magyarországi egyházzal, vallással, közösséggel a világháború után 1944-től a kilencvenes évekig a magyar szocialista múltból.

Bontakozó ökumenikus távlatok a reformáció emlékéve után

Dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatait osztjuk meg a reformáció 500., jubileumi évével kapcsolatban.

„IGE-IDŐK” kiállítás – Egy kritikus látogató szemével

Politika és hitvallás című kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött az esemény három németországi vendégpolitikus és két magyar politikus, Balog Zoltán miniszter és Prőhle Gergely vitavezetői részvételével. Nagyszerű rendezési ötlet volt bemutatni, mit jelent ma protestáns hitük gyakorlása hivatásukban és mit adhat ma a protestantizmus Európának ötszáz évvel a reformáció után, amikor az Európai Unió hivatalosan elutasítja a kereszténységet.

Püspökök

A kiállított tárgy nem eladó… – Interjú az Evangélikus Országos Múzeum igazgatójával

Budapest – Minden év kora nyarán tízezreket mozgat meg országszerte a múzeumok majálisa, majd a múzeumok éjszakája júniusban. De vajon milyen háttérmunka folyik ezekben az intézmé­ nyekben, és milyen helyzetben vannak az egyházi gyűjtemények? Dr. Harmati Béla László múzeumigazgatót kérdeztük.

„Nektek pedig még a hajatok szála is mind számon van tartva”

Budapest – Dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök hirdette Isten igéjét 2016. május 8-án, 11 órakor a Deák téren. A 80. születésnapjára emlékező püspök úgy tartja, ez volt az utolsó prédikációja a templomban, a Deák téri gyülekezet tagjai azonban remélik, hogy búcsúja nem a végső a szószéküktől.

Nyolcvanadik születésnapján köszöntötték dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspököt

Budapest – A Déli Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában köszöntötték 2016. április 22-én Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspököt nyolcvanadik születésnapja alkalmából. Az alkalmon részt vettek a Harmati család tagjai, társa, Dobos Mária, valamint a püspök fiai, dr. Harmati Béla László, dr. Harmati Gergely Ádám, az egyházkerület egykori és jelenlegi esperesei, valamint a püspök korábbi közvetlen munkatársai.

William Shakespeare születésének és halálának évfordulóján

William Shakespeare 1564. április 23-án született és éppen 400 éve, 1616. április 23-án hunyt el. Az angol drámaíró, költő, színész életével kapcsolatban Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatait közöljük, aki Shakespeare és az Erzsébet korabeli angol reneszánsz drámák témájában 1965-ben megnyerte a Magyar Televízió által szervezett világirodalmi vetélkedőt.

Archív felvétel dr. Harmati Béla püspökké szenteléséről

Budapest – Káldy Zoltán 1987. május 17-i halálát követően az egyházkerület Harmati Bélát, a hosszú idő óta genfi kiküldetésben dolgozó lelkészt választotta meg püspökének, a régóta betöltetlen kerületi felügyelői posztra pedig dr. Frenkl Róbert orvosprofesszort. Az új elnökséget október 24-én iktatták be hivatalába a Deák téri templomban.

Harmati Béla: Visszaemlékezés Jānis Matulis lett evangélikus érsek-püspök beiktatására (Riga, 1969. 09. 11-17.)

Immáron több éve készíti dr. Harmati Béla azt a személyes visszaemlékezést, amely a Minister Domini (Az Úr szolgája) a vasfüggöny mindkét oldalán címet viseli majd. A könyv a nyugalmazott evangélikus püspök lelkészi szolgálatban 1959–2006 között Magyarországon és közben 1966-tól 1987-ig Genfben, a Lutheránus Világszövetség ösztöndíjasaként és munkatársaként eltöltött éveit eleveníti fel. Az evangelikus.hu a szerző engedélyével ebből a könyvből közölt már korábban is részleteket. Ezúttal az ökumenikus imahét apropóján, Jānis Matulis lett érsek-püspök beiktatásának történetét olvashatjuk.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Harmati Béla csatornájára