rasszizmus

Lehet az egyház szava 2019-ben, hogy „tévedtünk”?

Január 1-jén jelent meg a Baptist News Global oldalán egy írás Mark Wingfield véleményéről – aki egy Dallasban szolgáló baptisa lelkipásztor –, amely az új év első napjaiban felrobbantotta az angol nyelvű keresztény sajtót. Habár a cikk az amerikai helyzetre vonatkozik, és elsősorban azt értékeli, úgy ítéltük meg, hogy a magyarországi kereszténység számára is érdekes és megvitatandó felvetéseket tartalmazhat. A cikk fordítása nem szó szerinti, szerkesztett változatban közöljük.

Velük, ne csak róluk – Tanácskozás Rómában xenofóbiáról, rasszizmusról

Róma – Az olasz főváros adott otthont szeptember 18–20. között a Xenofóbia, rasszizmus és populista nacionalizmus a globális migráció kontextusában című konferenciának. A Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Gáncs Tamás, a budapest-kelenföldi egyházközség igazgató lelkésze, biblikus teológus képviselte. A résztvevőket szeptember 20-án a Vatikánban Ferenc pápa személyesen fogadta audiencián, ahol lehetőség nyílt a kézfogás mellett néhány mondattal, áldással köszönteni Róma püspökét.

Egyházak összefogása a populizmus és rasszizmus ellen

Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) által szervezett szeminárium a rasszizmushoz vezető populista retorika természetét elemezte és azt vizsgálta, hogyan léphetnek fel az egyházak hatékonyan a növekvő populizmussal és idegengyűlölettel szemben.

Nem lehetek ennyire rasszista!

Ott kezdődött, hogy spórolni akartam, na meg környezettudatosan utazni. A Martin Luther Bund szervezte német nyelvi kurzusra készültem, néztem az útvonaltervezőt. Jött a mentő ötlet: csak nem megyek ezer kilométert egyedül – meghirdetem az utat, hátha lesz társam, aki beszáll a költségekbe.

Cigány, magyar, európai – Fórumot tartottak a rasszizmusról

Budapest – Lehet-e érdemben, józan keretek között vitát nyitni a társadalmunkat égető kérdésekről? – erre a kérdésre keresi a választ a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem „Lehet-e?” című beszélgetéssorozatában. Az egykor Zsinati klub néven futó találkozó 2013. március 18-i alkalmán a rasszizmus témáját járták körül a résztvevők. Szöveg és fotó: Koczor Kinga
Feliratkozás RSS - rasszizmus csatornájára