rasszizmus

„Hangok a közösségből” a faji igazságosságért

Az Egyházak Világtanácsának (EVT) globális közössége határozottan hallatja hangját ezekben a napokban is a rasszizmus ellen és kiáll az igazságosság mellett, miközben a szervezet szolidaritásra és cselekvésre ösztönzi tagjait. Ezek a hangok azt az elképzelést erősítik, hogy „változásra van szükség, ami eltörli a rasszizmus és faji diszkrimináció összes formáját”, ahogyan azt a szervezet végrehajtó bizottsága június 3-i nyilatkozatában az amerikai helyzetre tekintettel megfogalmazta. Az EVT videókonferencia sorozata.

Minden élet számít! De hogyan? – Az amerikai zavargások margójára

Képzeljük el, ahogyan egy bizonyos országba, megérkezve már szinte a repülőn a repülőn érezzük a szabadság illatát a levegőben. Majd képzeljük el, ahogyan ugyanebben az országban egy rendőr egy előállítás során nyolc percig térdel egy férfi nyakán, akinek halála végül tömeges zavargásokhoz és tüntetésekhez vezet. Az Egyesült Államokban történt tragikus haláleset a társadalom egyik legmegosztóbb kérdéséhez vezetett vissza: a rasszizmushoz. Valóban minden élet számít? És mit gondolunk erről keresztényként?

Amerikai egyházi vezetők elítélik George Floyd meggyilkolását – Folyamatosan frissítve!

Washington – Amerikai egyházi vezetők elítélték George Floyd meggyilkolását, ami 2020. május 25-én történt Minneapolisban (Minnesota állam). Fehér rendőrök erőszakos módon léptek fel a fegyvertelen afroamerikai férfival szemben, aki az intézkedés következtében életét vesztette. Az eseményről videofelvétel készült, és óriási felháborodást váltott ki nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte.

Lehet az egyház szava 2019-ben, hogy „tévedtünk”?

Január 1-jén jelent meg a Baptist News Global oldalán egy írás Mark Wingfield véleményéről – aki egy Dallasban szolgáló baptisa lelkipásztor –, amely az új év első napjaiban felrobbantotta az angol nyelvű keresztény sajtót. Habár a cikk az amerikai helyzetre vonatkozik, és elsősorban azt értékeli, úgy ítéltük meg, hogy a magyarországi kereszténység számára is érdekes és megvitatandó felvetéseket tartalmazhat. A cikk fordítása nem szó szerinti, szerkesztett változatban közöljük.

Velük, ne csak róluk – Tanácskozás Rómában xenofóbiáról, rasszizmusról

Róma – Az olasz főváros adott otthont szeptember 18–20. között a Xenofóbia, rasszizmus és populista nacionalizmus a globális migráció kontextusában című konferenciának. A Magyarországi Evangélikus Egyházat dr. Gáncs Tamás, a budapest-kelenföldi egyházközség igazgató lelkésze, biblikus teológus képviselte. A résztvevőket szeptember 20-án a Vatikánban Ferenc pápa személyesen fogadta audiencián, ahol lehetőség nyílt a kézfogás mellett néhány mondattal, áldással köszönteni Róma püspökét.

Egyházak összefogása a populizmus és rasszizmus ellen

Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) által szervezett szeminárium a rasszizmushoz vezető populista retorika természetét elemezte és azt vizsgálta, hogyan léphetnek fel az egyházak hatékonyan a növekvő populizmussal és idegengyűlölettel szemben.

Nem lehetek ennyire rasszista!

Ott kezdődött, hogy spórolni akartam, na meg környezettudatosan utazni. A Martin Luther Bund szervezte német nyelvi kurzusra készültem, néztem az útvonaltervezőt. Jött a mentő ötlet: csak nem megyek ezer kilométert egyedül – meghirdetem az utat, hátha lesz társam, aki beszáll a költségekbe.

Cigány, magyar, európai – Fórumot tartottak a rasszizmusról

Budapest – Lehet-e érdemben, józan keretek között vitát nyitni a társadalmunkat égető kérdésekről? – erre a kérdésre keresi a választ a Magyar Pax Romana és az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem „Lehet-e?” című beszélgetéssorozatában. Az egykor Zsinati klub néven futó találkozó 2013. március 18-i alkalmán a rasszizmus témáját járták körül a résztvevők. Szöveg és fotó: Koczor Kinga
Feliratkozás RSS - rasszizmus csatornájára