Petőfi Sándor

Petőfi-kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

Kiskőrös – Békéscsaba – Nemzeti ünnepünkön nyílt meg a Petőfi anzix – Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című időszaki kiállítás a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban.

Petőfi-szilvesztert tartottak 22. alkalommal

Kiskőrös – 22 éve hagyomány, hogy Kiskőrösön ünnepi műsor keretében idézik fel a legismertebb magyar költő, Petőfi Sándor emlékét, akit 1823. január 1-jén anyakönyveztek a helyi evangélikus templomban. A Petőfi-szilveszter rendezvényére sok száz helyi lakos és vendég volt kíváncsi.

Hogyan lett két szlovák szülő gyermekéből a leghíresebb magyar költő?

Talpra, szlovák, hí a haza! Önnek mi ugrik be a fenti verssorról? Netán az evangélikus felekezetű Petőfi? De akkor hogyhogy „szlovák”? Hát úgy, hogy ezt nem Petőfi írta, hanem egyik szlovák kortársa, Ján Botto, aki átköltötte Petőfi Nemzeti dalát, valószínűleg még a keletkezése évében. Kapóra jött neki a forradalmisága, átültette hát az anyanyelvére, s a magyart szlovákkal helyettesítette. De akár maga Petőfi is írhatta volna így, hiszen ő maga is szlovák volt. Vagy mégsem?

Megvettek kilóra a lovak

Erős fenntartásaim voltak a Nemzeti Lovas Színház János vitéz című előadása előtt. Pintér Tibor a bulvársajtó kedvelt figurája, megosztó személyiség. Vannak ugyanis, akik sztárként tekintenek rá, őrjöngésig rajonganak érte, és vannak, akiknek feláll a szőr a hátukon, ha csak meglátják őt, sikítva menekülnek. Milyen lesz mégis a darab, amelyben játszik? Milyen lehet lóháton vágtázva énekelni? Egy életre szóló élmény.

Petőfi születésére emlékeztek szilveszterkor Kiskőrösön

Kiskőrös – Huszonegy éve döntött úgy Kiskőrös elöljárósága az Országos Petőfi Sándor Társasággal és a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum vezetésével együtt, hogy a település nagy szülöttjének emlékét felidézik az év utolsó napján megtartva az első „Petőfi-szilveszter” rendezvényt. Ez a nemes hagyomány az óév utolsó napján is folytatódott.

Koszorú Petőfi Sándor szobrára

Pápa – 195 esztendeje született a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja, Petőfi Sándor. A 195 éve, az 1823-as év legelső napján napvilágra jött „lángszívű” poéta, egykori pápai diák – aki városunkban vette fel a Petőfi nevet(!) – emlékére és tiszteletére az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet (EpVE) hívta rövid főhajtásra, koszorúelhelyezésre az érdeklődőket 2018. január 1-jén kora délután, az idén éppen 45 éve felállított kastély előtti bronzszoborhoz.

Puszták orvosa, Petőfi barátja

Az irodalom- és az orvostörténet egyaránt számon tartja Sass Istvánnak, Petőfi Sándor kedves barátjának a nevét. A Tolna megyei, kisnemesi származású evangélikus értelmiségire azért is emlékezhetünk, mert az egyházunk mai Déli Egyházkerületének területén egykor élt cselédeknek, a Tolna-Baranyai Egyházmegye pusztáinak orvosa, tudósa is volt.

Amiről a puszta mesél – Petőfi Sándor, Illyés Gyula és Lázár Ervin nyomában

„Az iskola a falu végén egy akkor az esperesség tulajdonát képező épületben volt. Ennek keleti oldalán állott ama tágas terem, hol a négy osztály, számra negyven-ötven fő együtt tanult, s míg egyik résszel a tanár foglalkozott, addig a többi feladványát készíté vagy figyelt. Petőfi mint kisebb tanuló a terem bal oldalának harmadik padjában, közvetlenül mellettem ült… Mintha ma is látnám kék szatengló, testhez álló öltönyét, mely vasárnaponként irigylésre méltóan simult karcsú derekára; s oly szépen kiemelé a vállnak s csípőnek arányosan kiterjedő méreteit, hogy emlékezetemben még tarka, lapos gombjai is kitörölhetetlenné váltak. Ezen díszben sétált föl, fényesen csiszolt lábbeliben, a tisztára sepert házsor előtt, ünnepnapokon az iskolába, hol összegyülekezve sorjában mentünk tanárunk kísérete mellett az Isten házába…”

Petőfire emlékeztek egykori iskolájának helyén

Kecskemét – Petőfi Sándor halálának 167. évfordulóján megemlékezést tartottak egykori iskolájának helyén, az evangélikus templom mellett.

Bemutatjuk a hittanplakát szereplőit: Petőfi Sándor

Petőfi Sándor szlovák származású magyar költő, forradalmár, nemzeti hős, a magyar költészet egyik legismertebb és legkiemelkedőbb alakja. Közel ezer verset írt rövid élete alatt, ebből körülbelül nyolcszázötven maradt ránk. Bemutatni sokféleképpen lehetséges, hiszen nem csakirodalmi, de történelmi tanulmányainból tudjuk, jelentős alakja a magyarságnak. Ezért most inkább életének fontos evangélikus vonatkozásait, főleg pedigleg iskoláit emelnénk ki.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Petőfi Sándor csatornájára