Brassó

Átadták a Zajzoni Rab István-díjakat

Brassó – 2019 szeptember 29-én 10 órai kezdettel a brassói evangélikus templomban került sor az idei Zajzoni Rab István-díjak kiosztására.

Magyar evangélikusként Brassóban – Találkozás Raduch Zsolt nyugalmazott lelkésszel

Több mint negyven éven át szolgált Brassóban, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház legnagyobb magyar ajkú gyülekezetében. Szintén evangélikus lelkész édesapjának nyomdokán járva maga is kiállt közösségükért és templomukért, amikor az épületet lebontással fenyegette Ceauşescu diktatórikus fellépése. Raduch Zsolt nyugalmazott evangélikus lelkésszel beszélgettünk brassói otthonában családról, történelemről, evangélikusságról.

Szórványnapot rendeztek Brassóban

Brassó – Nyolcadik alkalommal szervezte meg a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház Brassói Egyházközsége a Szórványnapot, amely idénre háromnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát. A rendezvény társszervezői az Evangélikus Ifjúsági Keresztyén Egyesület és a Bartalis János Keresztyén Kulturális Egyesület, támogatói a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a Bethlen Gábor Alap, a Petőfi Sándor Program, a Communitas Alapítvány és a Paprika – a magyar ízek boltja, médiatámogatói a Brassaï Magyar Adás és a Brassói Lapok.

Újszerű, rég várt szakmai kiadványt mutattak be a brassói Fekete templomról

Brassó – Európa egyik leggyakrabban fényképezett műemléktemplomáról mutattak be hétfőn újszerű, időszerű és rég várt átfogó kiadványt Brassóban.

Egyházi Napokat tartottak Erdélyben – VIDEÓKKAL!

Brassó – Húsz év után rendeztek újra Egyházi Napokat (Kirchentagot) Erdélyben. A házigazda a Nagyszeben központú szász evangélikus egyház volt, de a szervezésbe bevonták a magyar evangélikusokat is. A nyitó istentiszteletre 2017. szeptember 29-én került sor a híres brassói Fekete templomban. Az istentisztelet nyelve a német volt, ám magyar és román szinkrontolmácsolást is biztosítottak.

Balog: Egymásra vagyunk utalva

Brassó – A magyar közösségek és a magyar iskolák helyzetére közösen kell megoldást találni, mert a jövőben a két ország egymásra lesz utalva – hangoztatta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szombaton Brassóban, a romániai magyar iskolák országos tanévnyitó ünnepségén.

VI. Szórványnap – Ami összetartozik, az össze fog nőni

Brassó – Hagyománnyá vált a Szórványnap Brassóban. Évről évre találkoznak a barcasági csángók és a közelebbi, valamint a távolabbi kisvárosok, falvak evangélikusai, hogy leltárt készítsenek, terveket szőjenek a megmaradásért. A VI. Szórványnap rendkívüli módon az Európa keleti határkövének, az erdélyi reformáció sarkkövének számító Fekete templomban kezdődött, ahol a szász evangélikus egyház lelkésze, Christian Plajer köszöntötte a nagy számban megjelent magyar híveket, majd Koszta István magyar evangélikus lelkész köszöntése hangzott el.

Megerősítették tisztségében Zelenák József esperest a brassói egyházmegye egyházközségi közgyűlései

Brassó – Újabb hatéves mandátummal bízták meg a brassói egyházmegye egyházközségei Zelenák József esperest és Fülöp Károly egyházmegyei felügyelőt. Az alábbiakban a szavazatszámláló bizottság jegyzőkönyvi kivonatát közöljük.

Játszóház Brassóban

Brassó – 2015. október 12-én került sor az első játszóház megrendezésére, melynek a Brassói Evangélikus Egyházközség ad otthont és egyben támogatja is.

Egyházkerületi lelkészértekezlet Brassóban

Brassó – A brassói evangélikus-lutheránus egyházközség adott otthont az idei, szeptember 23-24 között tartott Egyházkerületi Lelkészértekezletnek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Brassó csatornájára