Etiópia

A világban ma is sokan 20-25 kilométert gyalogolnak a tiszta vízért

Budapest – Az ivóvízhiány egyike a globális válságoknak, s napjainkban már a Föld népességének negyedét érinti. A tiszta ivóvíz nélkülözhetetlen eleme az emberi életnek, ezért fokozódó hiánya humanitárius válsághoz vezetett és vezethet több országban. Az Ökumenikus Segélyszervezet nemzetközi szerepvállalása során számos országban hajtott végre vízellátással kapcsolatos fejlesztéseket. Jelenleg is több térségben meghatározó eleme humanitárius és fejlesztési munkájának az (ivó)vízhiány elleni küzdelem, így többek között Irakban, Etiópiában és Afganisztánban is.

Segít az LVSZ Etiópiának

Genf – Tavaly év végén a magyar sajtóban is több hír jelent meg az Etiópia északi részén polgárháborús helyzetet előidéző fegyveres konfliktusról, amelynek következtében tízezrek kényszerültek a szomszédos országokba (például Szudánba) menekülni, és legalább további 2,2 millió ember vált belső menekültté. Ők jelenleg mindannyian a segélyszervezetekre vannak utalva a túléléshez.

Az egyházak támogatják az etiópiai humanitárius folyosót

Genf – Egyházvezetők, ökumenikus szervezetek és egyházi segélyszervezetek is üdvözlik az Etiópia és ENSZ közötti megállapodást a humanitárius folyosó megnyitásáról, amely „akadálymentes, biztonságos és fenntartható” eljutást biztosít a segélyszállítmányoknak Tigráj északi régiójába.

Az EVT párbeszédet sürget Etiópiában

Genf – Az Egyházak Világtanácsának (EVT) vezetőtestülete, a videókonferencia keretében ülésező Végrehajtó Bizottság nyilatkozatában imádságra hív az etióp népért és egyházakért az országot sújtó kiélezett krízisben, valamint párbeszédet sürget a szembenállás helyett. A polgárháború szélére sodródott országban kialakult drámai helyzet oka az, hogy politikusok és szélsőséges fanatikusok egyaránt ellentétet szítanak a társadalmon belül, eszközként használva az etnikai és vallási különbségeket, ami immár a nemzet egységét és az egész nép biztonságát fenyegeti.

LVSZ–Etiópia: Tele vannak a menekülttáborok!

A 13 éves Panum Etiópia északi régióját, Gambrellát idősebb testvérével, Nyamounnal együtt érte el. „Apánkat meggyilkolták a háborúban és anyánk pedig Jubában van. Már több hete semmi kapcsolatunk nicnsen vele és nem tudja, hogy mi már biztonságban vagyunk. Mi nem tudjuk, mikor is fogjuk őt viszontlátni vagy egyáltalán kapcsolatot felvenni vele” – mondja a testvérek fiatalabbika. Forrás: LWI, fordítás: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A tiszta ivóvíz életet menthet! – Rendhagyó tanórát tart a víz világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest – Ami nekünk természetes, azon máshol emberek ezreinek élete múlik! – Rendhagyó tanóra keretében hívja föl a figyelmet március 22-én, a víz világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Az interaktív előadáson a szervezet afrikai segélyprogramját koordináló munkatársak – fotókiállítással, exkluzív képekkel, de például egy etiópiai kútból hozott palack víz szemléltetésével is – arra figyelmeztetnek, hogy a Föld egyes országaiban mekkora küzdelmet jelent az olyan alapvető életfeltételek biztosítása is, mint a víz. Bemutatják azt is, hogy a korábbi magyarországi adománygyűjtéseknek köszönhetően milyen eredményes segélyprogramokat hajtott már végre Etiópiában az Ökumenikus Segélyszervezet. Afrika egyik leginkább szárazság sújtotta vidékén minden csepp víz kincset, az élet reményét jelenti. A víz nemcsak az emberek szomjúságát oltja, hanem esélyt ad háztáji állatok neveléséhez, növények termesztéséhez is, tehát a megélhetést is biztosítja. A rendhagyó szemléletformáló tanóra az egymásra figyelésre, a környezettudatos gondolkodásra és a szolidaritás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Forrás: segelyszervezet.hu
Feliratkozás RSS - Etiópia csatornájára