televízió

Nem hiányzott Luther zoknija – Elköszönés Nagy László szerkesztőtől

„1990. május 14-én, hétfőn indultam az első forgatásra. Délelőtt az Evangélikus Országos Múzeumban forgattunk, hogy az ott felvett anyag segítségével bemutathassuk egyházunkat. Szerintem jól sikerült, ma is vállalható. Később valaki mégis maliciózusan megjegyezte, hogy már csak Luther zoknija hiányzott a bemutatásból. Délután Kőbányára mentünk, hogy egy kedves presbiter kertjében vegyük fel Fabiny Tamásnak, a gyülekezet lelkészének áhítatát, az ottani szenior ifjúsági tagok körében.” Nagy László evangélikus lelkész rádiós és televíziós szerkesztő emlékezik így vissza arra a napra, amelyet némi túlzással, médiatörténeti eseménynek nevezhetünk. Ekkor, a rendszerváltás idején készült ugyanis a Magyarországi Evangélikus Egyház legelső televíziós magazinja.

Amikor egy lelkész megmentett 1600 gyermeket

Bécs – Gyors keresztség, hamisított papírok és veszélyes akciók az utolsó pillanatban: Sztehlo Gábor magyar evangélikus lelkész 1600 zsidó gyermeket mentett meg a holokauszttól úgy, hogy egy gyermekotthonban rejtette el őket. Később közülük néhányukkal megalapította a Gaudiopolis Köztársaságot. A befogadottak egyike az ORF osztrák televíziós csatornának beszélt arról, hogyan határozta meg őt az ott eltöltött időszak. Ausztriában a filmet 2021. január 29-én mutatták be. Magyarországon a Viasat History TV csatornán 2021. március 11-én (csütörtökön) 21.00-kor vetítik le a Sztehlo Gáborról és a Gaudiopolisról szóló francia dokumentumfilm magyar nyelvű változatát Gyermekek köztársasága címen.

Az ige hirdetésének és befogadásának „képessége” – Interjú a Pax Tv ügyvezetőjével

„Nyugalmat sugárzunk” – állítja a Pax Tv szlogenje, de azt csak a naponta reggel kilenctől hajnali egy óráig közvetített adás nézői tudhatják, hogy ennek a nyugalomnak – békének – a fundamentuma ma már egyértelműen az a Jézus Krisztus, akinek evangéliumát a teljes műsoridőben igyekeznek hitelesen tolmácsolni. Gere Lilla ügyvezető igazgatót természetesen a televízió evangélikus vonatkozásairól is kérdeztük.

A közeljövő evangélikus műsorai a közmédiában

Budapest – Több evangélikus műsor is lesz a következő időszakban a Duna Televízió, a Duna World csatorna és a Kossuth Rádió műsorán. Ezeket ajánljuk!

Evangélikus istentisztelet lesz a Duna Televízióban Szentháromság ünnepén

Budapest – 2020. június 7-én, vasárnap 11 órai kezdettel evangélikus istentiszteletet közvetít a Duna Televízió Budahegyvidékről. Igét hirdet Keczkó Szilvia lelkész.

Szeretettel ajánljuk a Duna Televízió evangélikus műsorait

Budapest – Az Útmutató és az Isten kezében következő adásait ajánljuk.

Evangélikus tévé- és rádióműsorokat ajánlunk!

Budapest – Szeretettel ajánljuk a hétvégén adásba kerülő evangélikus műsorokat!

A hétvégén is lesz Evangélikus magazin a Duna Televízióban

Budapest – 2020. április 19-én, vasárnap 10.30-kor a Duna Televízióban megismétlik a budakeszi evangélikus templom építéséről szóló Evangélikus magazint. Az adást újra megnézhetik április 21-én, kedden 8.30-kor a Duna World csatornán. Szerkesztő-riporter Nagy László, rendező Horváth Tamás.

Stúdió is lehet templommá – Tudósítás a jubileumi Püspökkenyér tévés kulisszái mögül

A Püspökkenyér című tévéműsor századik adásának felvételén az Evangélikus Élet munkatársai is jelen lehettek a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap – közkeletű betűszóval MTVA – budapesti Kunigunda úti székházában. Rendkívüli, ünnepi pillanatok részesei lehettünk október végén: bő nyolc éve fut a közmédiában – először a Duna Televízióban, az utóbbi néhány esztendőben pedig az M5 kulturális csatornán – e program, amelyben három keresztény felekezet egy-egy vezetője üli körül az asztalt, időszerű, sokakat érdeklő témákról beszélgetve.

Értéket a képernyőre – Egy keresztény egyházi megközelítés

Óriási ajándék az emberiség számára a televízió. Ma már el sem tudjuk képzelni, milyen volt az a világ, amikor a „néprádió” két adásra állítva hozta csak a híreket, vagy amikor néhány évvel később elindult hazánk egyetlen tévéadása, majd kiléptünk a világba a Duna TV segítségével. Ma már az a gond, hogy a műsorbőség zavarával küzdve mire is kapcsoljunk! Nagy kérdés azonban, hogy a több jobbat-értékesebbet jelent-e vagy nem: nem gondolom, hogy sokan vagyunk hazánkban, akik mindig megelégedettek lennénk a műsorokkal. Sokszor érzem, kevés az érték a képernyőn, sőt rengeteg közösség- és lélekrontó adásra bukkanok.

Oldalak

Feliratkozás RSS - televízió csatornájára