Székács József

Kincs a levéltárból – Székács József, a Terentius-fordító

Az Evangélikus Országos Levéltár őrizetében számos felbecsülhetetlen értékű iratra lehet bukkanni, elég Luther Márton eredeti végrendeletére gondolnunk. A legismertebbek árnyékában azonban kisebb kincsek is lapulnak, amelyekben csak a szűk szakterület művelői képesek felismerni az értéket. Vannak viszont olyan esetek, amikor a tudós és kutatásának tárgya hosszú ideig elkerülik egymást.

Nagy korszak tanúja – Az „ország papja” szentelte be a kormánybiztos testét

A Pesti Napló 1864. július 30-i számában olvashatjuk Fáy András halálával kapcsolatban: „Annak, hogy a két protestáns egyháznak, a helvét és az evangélikus hitvallásúaknak szuperintendensei, Török Pál és [bensőséges barátja] Székács József tartottak beszédet az elhunyt felett, több jelentése volt, mint csupán az, hogy a gyászünnep annál nagyobb fényű legyen két kitűnő egyházi szónok részvétele által.” Az író az unióra s különösen az iskolai unióra való törekvésekre céloz, amelynek mindhárman, a két szónok és a halott is harcosai voltak. Székács József, az „ország papja” – ahogy nevezték – száznegyven évvel ezelőtt, 1876 júliusában hunyt el, augusztus 2-án temették. Írásunkkal rá emlékezünk.

„Csodákra emlékezni jó!” – Székács-nap volt a Székácsban

Orosháza – A Székács-napon emlékezünk iskolánk névadójára, Székács József evangélikus püspökre. Az elmúlt években azt a kort idéztük meg, amelyben ő élt, ismerkedtünk a híres kortársakkal is. Az idei, március 22-én megtartott Székács-nap témája az iskola volt. Több jeles iskolatörténeti esemény indokolta a választást: 80 éves a gimnáziumi oktatás a városban, 75 esztendővel ezelőtt nyílt meg az evangélikus gimnázium, és 20 éve indult újra az evangélikus iskola. Személyes beszámoló! Szöveg: Fehér Borbála, fotó: szekacs.lutheran.hu
Feliratkozás RSS - Székács József csatornájára