László Virgil

Vasárnapi ige: Birtokolni vagy létezni?

2021-ben minden héten honlapunkon is közzétesszük az Örömüzenet – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

Áldozat és rítus – Idén is megtartják a Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferenciát

Az eseményt, melyre hat országból 32 előadó érkezik, augusztus 24–26. között rendezik meg a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. Idén a Gnilka-díjat Cserháti Sándor professzor posztumusz kapja.

Megtartották az Újszövetség-kutatók Nyolcadik Nemzetközi Kelet és Nyugat közötti Szimpóziumát

Busteni – 2019. május 26–31. között került megrendezésre az Újszövetség-kutatók Nyolcadik Nemzetközi Kelet és Nyugat közötti Szimpóziuma. E három-négy évente megrendezésre kerülő konferenciák célja, hogy fórumot biztosítson a katolikus és protestáns nyugat, valamint az ortodox kelet újszövetséges kutatóinak eszmecseréjére, kutatási eredményeik, nézőpontbeli sajátosságaik megosztására.

Legyünk Isten gyermekeivé

Magazinunkban már hírül adtuk, hogy a közelmúltban két fiatal evangélikus lelkész vehette át – többéves kutatómunkájának eredményeként – disszertációjának sikeres megvédése után doktori oklevelét. Előző lapszámunkban dr. Gáncs Tamás kelenföldi igazgató lelkészt mutattuk be, ez alkalommal pedig dr. László Virgillel, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Tanszékének tanársegédjével beszélgettünk.

Egyház, karizma és hivatal a páli teológiában

Népegyház – diaszpóra – missziói terep címmel rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke műhelykonferenciát. Az előadások fókuszában az egyházkormányzati elvek és egyházszervezési modellek biblikus, történeti és rendszeres teológiai alapjai álltak. A konferencián elhangzott előadásokat a Lelkipásztor folyóirat közölte, tőlük kaptunk engedélyt az Evangélikus.hu honlapon való publikálásra. László Virgil előadása: Egyház, karizma és hivatal a páli teológiában.

A közösségi tisztség viselésének biblikus alapjai

Abban az évben, amikor egyházunkban általános tisztújítás zajlik, talán nem haszontalan áttekintenünk a gyülekezeten belüli presbiteri tisztségvállalás biblikus előzményeit, alapjait, jellemzőit.

Népegyház – diaszpóra – missziói terep

Budapest – Népegyház – diaszpóra – missziói terep címmel rendezett az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszéke műhelykonferenciát. Az előadások fókuszában az egyházkormányzati elvek és egyházszervezési modellek biblikus, történeti és rendszeres teológiai alapjai álltak.

Dupla doktori védés volt az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

Budapest – A teológia és különösen is az Újszövetség iránt érdeklődők számára igazi csemegét tartogatott az Evangélikus Hittudományi Egyetemen 2017. december 11-én lezajlott két doktori védés. Nem árulunk el meglepetést, hogy Gáncs Tamás és László Virgil sikeresen védte meg dolgozatát.

Mi az a wellness-spiritualitás?

Budapest – Manapság divattá váltak a wellness-hétvégék, mint a kikapcsolódás, feltöltekezés alkalmai. Számtalan meditációs kurzust, spirituális foglalkozást kínálnak számunkra, hogy harmonikusabb legyen az életünk. Ugyanakkor nagy kísértés, hogy magát a keresztény hitünket, Istennel való kapcsolatunkat is egyfajta hétvégi programként, wellness-töltekezésként éljük meg.

Két valcer a Bosnyák téren

Az Evangélikus Hittudományi Egyetem nagy előadóterme nem arról híres, hogy túl gyakran táncparkettül szolgálna. Az intézményhez fűződő eddigi kapcsolatom történetét mégis két keringő keretezi.

Oldalak

Feliratkozás RSS - László Virgil csatornájára