alapítás

Orosháza alapítására ünnepségsorozattal emlékeznek

Orosháza – A településalapítás 275. évfordulóját ünnepségsorozattal teszik emlékezetessé az orosháziak. Az 55 éves díszítőművészeti kör tagjai kiállítással tisztelegtek az ősök előtt, volt már városismereti vetélkedő a fiataloknak, zenei csemegét kínált az idén 90 éves Orosházi Fúvószenekar – szerdán programban gazdag napja volt Orosházának.

Ünnepelt a kétszáz éve alapított vásárhelyi evangélikus közösség

Marosvásárhely – A marosvásárhelyi lutheránusokról az első feljegyzések 1781-ből származnak, de gyülekezetet csak 1818. szeptember 6-án alapítottak. Akkor 40 családfőt számolt a közösség, magyarokat és szászokat vegyesen, ma 335 lelkes a vásárhelyi evangélikus-lutheránus gyülekezet, amelynek tagjai hétvégén az elmúlt 200 évért adtak hálát háromnapos ünnepély keretében.

Emlékévvel ünnepli Kiskőrös újraalapításának 300. évfordulóját

Kiskőrös – Csaknem száz eseményt felvonultató emlékévvel ünnepli a Bács-Kiskun megyei Kiskőrös, Petőfi Sándor szülővárosa újraalapításának 300. évfordulóját – tájékoztatta a település polgármestere az MTI-t.

Huszonöt éve alapították a Nyíregyháza-Kertvárosi Evangélikus Egyházközséget

Nyíregyháza – Aratási hálaadó napot tartottak 2017. október elsején a Nyíregyháza-Kertvárosi Evangélikus Egyházközségben, melynek során megemlékeztek a gyülekezet alapításának huszonötödik évfordulójáról is. A hálaadó istentiszteletet Kovács Erzsébet és dr. Szabóné Mátrai Marianna lelkésznők tartották. Magyar László nyugalmazott lelkész és Laborczi Géza helyi lelkész segítségével emlékeztek vissza az alapítás körüli időkre.

Meg kell őriznünk Orosháza alapításának misztikus történetét

Orosháza – A városalapítás 273. évfordulója alkalmából a Német Nemzetiségi Önkormányzat (NNÖ) április 24-én a Harruckern-emléktáblánál koszorúzott. A Nagy Gyula Területi Múzeum falán elhelyezett emléktáblánál tartott ünnepség a magyar és osztrák himnusszal kezdődött.

„Legyünk készek számot adni reménységünkről!” – Pitvaros 200

Pitvaros – A hányatott sorsú falu alapításának 200. évfordulóját ünnepelte a helyi gyülekezet és a faluból elszármazott szlovákok küldöttsége. Az ünnepi istentiszteleten Gáncs Péter püspök szolgált igehirdetéssel.

„Fontos, hogy ne önmagáért legyen egy intézmény!” – Ünnep a nyíregyházi iskolában

Nyíregyháza – Hálaadó istentiszteleten emlékeztek 2016. május 13-án, pénteken a nyíregyházi evangélikus általános iskola újraalapításának 20. évfordulójára a szabolcsi megyeszékhelyen. Az alkalom, és az azt követő gálaműsor az egész héten zajló ünnepségsorozat záróakkordja volt. – Meghallgatható a püspök prédikációja!

A Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület indulására emlékeztek

Veszprém – Isten megajándékozott a harmadik kerület újraindulásával – mondta Ittzés János nyugalmazott evangélikus püspök a veszprémi istentiszteleten.

Ki­lenc­ven­éves­ a­ Fé­bé – „Ra­gyo­gó”­ ün­nep­ – ­anya­há­zi­ sze­re­tet­közösségben

Budapest – Verőfényes szombat reggelen köszönthette a Hűvösvölgyi úti diakonissza-anyaház lakóit és vendégeit – mintegy harmincfős gyülekezetet – a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon igazgató lelkésze. „Családként ünnepelhetünk szinte napra pontosan, hiszen 1924. október 1-jén alapította meg Pauer Irma a Fébé Diakonissza Nőegyletet. Isten adta a Fébét kilencven évvel ezelőtt, és a testvérek az évtizedek során csendben, halkan, hűségesen végezték szolgálatukat, odaáldozták életüket Istennek és az embereknek…” – mutatott rá Sztojanovics András, aki a Fébé jelenlegi lelkésze is.

Húsz éves a Budapest Deák Téri Evangélikus Gimnázium

2013. MÁJUS 31. 16.30 – Dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök előadása az ünnepen.

Oldalak

Feliratkozás RSS - alapítás csatornájára