Evangélikus Országos Levéltár

Az Evangélikus Országos Levéltár fotógyűjteményéből 4 és fél ezer fotó érhető el az interneten

Budapest – Az Evangélikus Országos Levéltár, a Magyarországi Evangélikus Egyház központi levéltára 1500 iratfolyóméter anyagot őriz. A mai és részben a történeti Magyarországra kiterjedő iratanyag az evangélikus egyházigazgatás- (országos, egyházkerület, egyházmegye, gyülekezet), egyesület- és iskolatörténet, valamint személyi hagyatékok témakörben őriz történeti dokumentumokat – olvasható az evangélikus képgyűjteményeket tartalmazó honlapon.

Öröm és hála – Ünnep az Evangélikus Országos Gyűjteményben

Budapest – 2018. szeptember 14-én, pénteken szakmunkatársak és meghívott vendégek ünnepi ülés keretében mondtak hálát az Üllői úti székházban megújult gyűjteményi terekért. Az áhítat és a bemutató után sétát is tettek a gyűjtemények épületrészében.

Bemutatták a levéltárban Luther Márton végrendeletét – Egyedi gyártású 19. századi földgömb restaurálását segítették a németek

Budapest – A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában egy 19. századi, berlini gyártmányú, felfújható és hordozható földgömböt mutattak be 2016. április 25-én, és sor került az ünnepélyes átadására is. A ritkaság restaurálásának fő szponzora a budapesti német nagykövetség volt. A különleges kiállítási darab mellett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának első embere és a német nagykövet megtekintették Luther végrendeletét is, amelyet ideiglenesen a levéltárban őriznek.

Újabb digitalizált kiadványok találhatóak meg a Magyar Evangélikus Digitális Tárban (MEDiT)

Budapest – A Reformációi Emlékbizottság támogatásával és hétéves programjának keretében elkészült a 2015. évi digitalizálás. A Magyar Evangélikus Digitális Tárban új anyagok – például az iskolai értesítők (évkönyvek) vagy a Keresztyén Igazság 1989-2013. évfolyamának lapszámai – kerültek fel.

Válasz helyett „költözési merengés” – Az EvÉlet kérdése: Milyen tapasztalatokkal járt a költözés?

Egy nagyszabású költözés mindenképp kihívás. De alkalmat ad az eddigi helyzetünkkel való szembenézésre, új kezdetre is. A költözés szervezésénél igyekeztünk szorosan együttműködni a kollégákkal, a könyvtárral, illetve az országos irodával.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatja az Evangélikus Országos Levéltár egyik kéziratkötetének restaurálását

Budapest – Az Evangélikus Országos Levéltár „AGE IV.e.6” jelzetű kézirat-kötetének restaurálását a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 3511/03755 pályázati azonosítószám alatt 182.000 forinttal támogatta.

Az Evangélikus Országos Levéltár (EOL) két értékes, 18. századi iratokat és másolatokat tartalmazó kötetét restaurálták

Budapest – A Nemzeti Kulturális Alap (1085 Bp. Gyulai Pál u.13.) támogatásával az Evangélikus Országos Levéltár (EOL) régi iratgyűjteményének (AGE-gyűjtemény, Archivum Generalis Ecclesiae) két, elsősorban 18. századból származó eredeti és másolati szövegeket tartalmazó kötetét restaurálta az OSZK-Soros Könyvrestaurátor Műhely Kft. (1152 Bp. Régi Fóti út 77.) – tudta meg szerkesztőségünk. Szöveg: Czenthe Miklós

A Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Szakmai Kollégiuma támogatta az Evangélikus Országos Levéltár régi iratok gyűjteményéből hét kötet restaurálását

Budapest – A Nemzeti Kulturális Alap Levéltári Szakmai Kollégiuma 2211/0288 pályázati azonosítószám alatt 787.500,- Ft értékben támogatta az Evangélikus Országos Levéltár régi iratok gyűjteményéből (ún. Archivum Generalis Ecclesiae, röv. AGE-gyűjtemény) hét kötet restaurálását – tudta meg szerkesztőségünk a levéltár igazgatójától, Czenthe Miklóstól.
Feliratkozás RSS - Evangélikus Országos Levéltár csatornájára