ünnep

Steinmeier szövetségi elnök ellátogat Wormsba a Luther emlékünnepre

Worms – Frank-Walter Steinmeier április 16-án részt vesz a Wormsban megrendezésre kerülő emlékünnepen, melyet Luther Márton Wormsi Reichstag-beli fellépésének 500. évfordulója alkalmából szerveznek.

Vízkereszt: Jézusban megjelenik a világosság

Vízkereszt a karácsonyi ünnepkör zárása, az egyik legrégibb egyházi ünnep, a IV. századig Jézus születésnapját és az évkezdetet is ezen a napon ünnepelték. Ezen a napon emlékezünk meg a napkeleti bölcsekről, Gáspárról, Menyhértről és Boldizsárról. Evangélikus egyházunkban a karácsony fénye és a vízkereszt világossága ragyogássá olvad össze. A jászol kisdedében ugyanaz a Fény született meg és törte át a sötétséget, akiről a Jordánban való megkeresztelkedése után a mennyei Atya szózata tett tanúságot. A názáreti Jézusban ugyanis a világ Világossága jelent meg minden ember számára. – Korábbi anyagainkat gyűjtöttük össze a témában.

Evangélikus TeleTemplom: Karácsony ünnepe

„Kötelező távolságtartás” helyett, Isten közelségének az élménye – ez a karácsony titka. Közel kerülhetünk hozzá, mert ő megjelent, közel jött. – Karácsony Ünnepén Tit 2,11-13 alapján szól hozzánk Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök.

Lelkészek a konyhában: Mi az a görhöny? – Zahorecz Pál Márk főz

Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Zahorecz Pál Márk, a Szarvas-Újtemplomi Evangélikus Egyházközség lelkésze is séf lett.

Lelkészek a konyhában: Az Ó- és Újszövetség – Gerlai Pál süteményei

Tavaly ilyenkor a közelgő ünnep alkalmából a három püspöknét kért meg arra az Evangélikus Élet, hogy osszák meg az olvasókkal egy-egy olyan étel receptjét, amely rendszeresen a karácsonyi asztalra kerül náluk. A sikeresnek bizonyult összeállítás folytatásaként ez évben lelkészektől gyűjtött receptekkel igyekeztek a konyhában otthonosan mozgó olvasó kedvében járni. Gerlai Pál, a Tokaj és Környéke Evangélikus Egyházközség lelkésze is séf lett.

A hanuka a korlátok között is a szabadság és a fény ünnepe

Budapest – A hanuka a járvány miatti korlátok között is a szabadság és a fény ünnepe marad – mondta a köztársasági elnök 2020. december 10-én este, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) online megtartott ünnepségére küldött videóüzenetében. Az eseményre videóüzenetet küldtek a történelmi keresztény egyházak vezetői is, így Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök is.

Templomi évforduló Répcelakon – Evangélikusok ünnepe szűk körben – Frissítve!

Répcelak – Pénteken ünnepelte felszentelésének 150. évfordulóját a város evangélikus temploma. Az évfordulót a gyülekezet vasárnap istentisztelettel és szoboravatóval, a közeljövőben pedig a templom külső homlokzatának felújításával teszi emlékezetessé.

Elmarad a Diakónia napja alkalmából szervezett Deák téri ünnepség

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház diakóniai szolgálata minden év szeptember 25-én, Sztehlo Gábor születésnapján, a Diakónia napján több száz munkatárssal, önkéntessel és a rá bízottakkal közösen ad hálát az elvégzett munkáért és a kapott lehetőségekért. A koronavírus-járvány jelenlegi szakaszában a fertőzés szempontjából legnagyobb kockázatnak kitett idős lakói védelme érdekében, az egyház vezetése felelősen úgy határozott, hogy az idei ünnepet nem tartja meg. Döntésében az ágazatért felelős miniszter 2020. szeptember 8-án kelt tiltása a személyes jelenléttel járó szakmai rendezvények vonatkozásában is megerősítette.

Ünnepek online, a négy fal között

Nyújthat-e a szertartás ugyanolyan intenzív, euforikus élményt a nappalinkban? Vallásosabbak vagyunk válsághelyzet idején? Meghozhatja-e a lelki vezetők, gyülekezetek online jelenléte a vallási élet megújulását? Milyen egy gyülekezet, amelyik nem gyülekezhet? Lesz-e euforikus újrakezdés pünkösdkor? Vallási vezetőket és hívőket is megkérdeztünk.

Egy jeles nap krónikája – Templomszentelési emlékünnep Zuglóban

Budapest – Zugló – Szép hagyományai vannak gyülekezetünkben az ünnepeknek. Olyankor nem csak a templom öltözik ünneplőbe, hanem a lelkek is. Más a liturgia, szebben zeng az ének, s más húrokon pendül a prédikáció.

Oldalak

Feliratkozás RSS - ünnep csatornájára