nagypéntek

Házi áhítat nagypéntek ünnepén

A járvány idején az online istentiszteletek mellett a házi áhítatok igei közösségét ajánljuk. Isten igéje teremt hitet, tartja meg az egyházat, ezt pedig senki és semmi nem veheti el tőlünk. Egyénileg vagy otthoni és egyéb közösségben élhetünk a napi áhítatos gyakorlatra összeállított alábbi lehetőséggel.

Heinrich Schütz: Jézus Krisztus hét szava a keresztfán – magyar nyelven

Az a különleges helyzet, hogy 2020 nagyhetében nem tudunk közösségben megemlékezni Krisztus Urunk megváltó munkájáról, felértékeli a digitálisan rögzített istentiszteleteket, áhítatokat. Erre gondolva készítettük el az itt látható videót Heinrich Schütz oratorikus művéről, a Krisztus hét szaváról. A hangfelvételen magyarul hallhatjuk a négy evangéliumból összegyűjtött szövegeket, azokat a részleteket, melyek Jézus Krisztusnak a kereszten mondott szavait hagyományozzák reánk. Így elmélkedhetjük végig a kereszthalál állomásait, és így vonatkoztathatjuk azokat saját életünkre, megerősödve a megváltottság tudatában.

Szeretet árad a húsvétból

Szeged – Úgy tartják, hogy a legfontosabb ünnep az evangélikusoknál a nagypéntek. Egyes vélemények szerint azonban ezt nem az evangélikusok állítják, hanem inkább róluk tartják ezt, és régebben még inkább így volt.

Böjti gondolat: Mitől lesz egész az élet?

Böjt 2019 – Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos végzős hallgatói által írt meditációkat olvashatják. Szemerei Benjámin a Budahegyvidéki Evangélikus Egyházközségben végzi hatodéves szolgálatát. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Böjti gondolat: Jézus nagypénteki imádsága

Böjt 2019 – Sorozatunkban az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos végzős hallgatói által írt meditációkat olvashatják. Vincze Délia a Szegedi Evangélikus Egyházközségben végzi hatodéves szolgálatát. Alábbiakban az ő írása segíti az elcsendesedést.

Félnapos ünnep lesz Ausztriában a nagypéntek

Bécs – „Se hús, se hal” – ez volt a legvisszafogottabb reakció az osztrák kormány döntésére a közelgő nagypéntekkel kapcsolatban.

Uniós bíróság: Uniós jogot sért a vallási alapon megkülönböztető osztrák szabályozás

Brüsszel – Luxembourg – Az európai uniós jogot sérti, és valláson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy Ausztriában nagypénteken csak azoknak a munkavállalóknak biztosítanak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházakhoz tartoznak – közölte döntését az Európai Unió Bírósága 2019. január 21-én, hétfőn.

Böjti gondolat: A keresztfánál

Böjt 2018 – Az idei böjti időszakban egy-egy idézettel és egy hozzá fűzött rövid gondolattal igyekszünk az olvasóknak a böjti elcsendesedésben segíteni.

Mert annyira szeret, hogy meg akarja érteni a fájdalmamat és szenvedésemet – Nagy Szabolcs nagypénteki prédikációja

„Mikor Krisztust a kereszten látom, megbizonyosodok arról, hogy teljes emberségében és teljes istenségében szenved. Megbizonyosodok arról, hogy Istent látom szenvedni. Megnyugvás tör rám, mikor újra és újra megértem azt, hogy Isten önként vállalja ezt a szenvedést. Mikor azt látom, hogy Isten nem csak azért hal meg a kereszten, hogy áthidalja az örökös szakadékot ember és Isten között, hanem azért, mert velem akar lenni. Mert annyira szeret, hogy teljes mértékben meg akarja érteni a fájdalmamat és szenvedésemet.”

Csepregi Béla igehirdetései – Nagypéntek

Csepregi Béla sárszentlőrinci evangélikus lelkész prédikációi fognak elkísérni bennünket a következő egyházi évben adventtől adventig, minden héten. Nagypénteken a lelkész 1975-ben elhangzott, 1 Kor 2,1-5 versei alapján tartott prédikációját adjuk közre.

Oldalak

Feliratkozás RSS - nagypéntek csatornájára