Balatonboglár

Isten helyére tesz minden mozaikdarabkát

Világítótornyot idéző, hengeres épület a helyi evangélikusok – Nagy Tamás építész tervezte – lelki otthona a balatonboglári Várdomb oldalában. A húsz éve épített templom fa- és terméskő anyagával szerves részévé lett a tájnak. Oldalában teraszos elrendezésű, virágkompozíciókkal teli kert. Szerte gyermekjátékok, apróságok zsivaja. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna esperes a verandáról a parókia hűvösébe hív, hogy a kreatív lelkészcsalád szolgálatáról beszélgessünk. Gyülekezeteket bemutató riportsorozatunk júliusi állomásán a Balaton déli partjára invitáljuk olvasóinkat.

Világítótorony a Balaton partján – Húszéves a balatonboglári templom

Balatonboglár – Templomuk felszentelésének huszadik évfordulóját ünnepelték a balatonboglári evangélikusok 2019. június 1-jén, szombaton. Az ünnepi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna helyi lelkész, a Somogy-Zalai egyházmegye esperese végezte. Zenével és verssel közreműködtek a Dél-Balatoni Gárdonyi Géza Evangélikus Általános Iskola diákjai.

Az aradi vértanúk portréiból nyílt kiállítás Balatonbogláron

Balatonboglár – Fülöp Mihály aradi vértanúk portréit ábrázoló grafikáinak kiállításával emlékeztek meg a kivégzett hősökről a balatonboglári evangélikus templomban október 6-án. A kiállítás október végéig látogatható az evangélikus templomban – írták a balatonboglári evangélikus egyházközség Facebook-oldalán.

A Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperesét iktatták be

Balatonboglár – Somogy-Zalai Evangélikus Egyházmegye esperesét és felügyelőjét iktatták be a balatonboglári evangélikus templomban 2018. június 1-jén, pénteken. Az eseményen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspöke hirdetett igét.

Teret nyitottak Luthernek Balatonbogláron

Balatonboglár – A templom helyett most már a Luther Mártonról elnevezett teret 2017. június 24-én, szombaton avatták fel Balatonbogláron. Az ünnepi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiát Kőszeghyné Raczkó Zsuzsanna somogy-zalai esperes, helyi lelkész végezte. Az alkalom kezdetén Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt.

Élelmiszert mentenek Balatonbogláron

Balatonboglár – A balatonboglári Tesco is csatlakozott ahhoz az élelmiszermentő programhoz, melynek célja a feleslegessé vált zöldség és gyümölcs, valamint pékáru jótékony felajánlása. Az üzletlánc kiemelt szerepet szán az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelemnek, melynek egyik pillére a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel közösen megvalósított program. A Balaton-parti áruház a környéken élő rászorulóknak adományozza a felesleges élelmiszert az evangélikus egyházközség, valamint a balatonboglári önkormányzat segítségével, így egy év alatt 20 millió forintnyi élelmiszert menthetnek meg.

Egyházmegyei missziói napot tartottak Balatonbogláron

Balatonboglár – Egyházmegyei missziói napot tartottak 2016. október 29-én Balatonbogláron, a Somogy–Zalai egyházmegyében. A napot Koch Szilvia nagykanizsai beosztott lelkész nyitotta meg áhítatával.

Lélektől lélekig – Art brut művészek kiállítása nyílt Balatonbogláron

Balatonboglár – „Minden kép mögött ott áll egy ember, a humánum, az érték.” A balatonboglári evangélikus templomban Lélektől lélekig – a művészetterápia margójára címmel nyílt kiállítás. A tárlaton látható alkotások többsége olyan művészetterápiás csoportokban készült, ahol fiatal képzőművészek és otthontalan emberek alkottak közösséget egymással. A kiállítást Ferber Eszter művészetterapeuta és Zászkaliczky Zsuzsanna művészettörténész, az Evangélikus Országos Múzeum munkatársa, a Credo főszerkesztője nyitotta meg. Alábbiakban Zászkaliczky Zsuzsanna beszédét olvashatják.

Egyetértésben építkezni – Beiktatták Balatonbogláron Kőszeghyné Raczkó Zsuzsannát – Frissítve!

Balatonboglár – A balatonboglári gyülekezet új lelkésszel gazdagodott. Kőszeghyné Raczkó Zsuzsannát, a somogy-zalai egyházmegye esperesét augusztus 15-én, szombaton délután iktatta be parókusi hivatalába dr. Lackner Pál, a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöki tanácsának titkára.

„Az Emberfiának nincs hova fejét lehajtania…”

Balatonboglár – „Jézus így válaszolt neki: A rókáknak van barlangjuk, a madaraknak van fészkük, de az Emberfiának nincs hol lehajtania a fejét.” (Mt.8:20) – Ezzel a jézusi felhívással hirdették meg azt a tárlatot, melyen hajléktalan alkotók művei tekinthetők meg. A kiállítást a Magyarországi Evangélikus Egyház Diakóniai Bizottságának elnöke, Gregersen-Labossa György nyitotta meg. Alábbiakban a lelkész beszédét olvashatják.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Balatonboglár csatornájára