Magyar Állami Operaház

Minden opera keresztény opera

Keresztény évadot hirdetett a Magyar Állami Operaház. A főigazgatót arról kérdeztük, hogy mit is jelent ez valójában. Ókovács Szilveszter operaénekes, zenekritikus-publicista arról is beszélt, hogy számára melyek a keresztény értékek, mitől keresztény egy opera, és mit szeretett volna ezzel az évaddal elérni, valamint szót ejtett a különleges bemutatókról is.

Az örök élet zenéi – Ókovács Szilveszter az Operaház keresztény évadáról

Budapest – „Európában az ateista is keresztény!” – A Magyar Állami Operaház 2019/2020-as évadának (136. szezonjának) tekintélyes műsorkalendáriumában e határozott megállapítással kezdi köszöntőjét az intézmény főigazgatója, Ókovács Szilveszter, akivel a jelenleg is épülő, lassan kiteljesedő új játszóhely, a próbaüzemét tartó Eiffel Műhelyház egyik frissen elkészült tárgyalójában ült le beszélgetni a Magyar Kurír.

A kereszténység lesz a fő témája az Operaház új évadának

Ókovács Szilveszter főigazgató az MTI-nek elmondta, a tematikus évadban olyan darabokat fognak bemutatni, amelyek mélységében foglalkoznak a kereszténységgel.

Adventi jótékonysági előadásra hív az Ökumenikus Segélyszervezet és az Opera

Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet nagy hangsúlyt helyez a rászoruló gyermekek fejlesztésére, felzárkózásuk elősegítésére. Kapaszkodó elnevezésű programja keretében országszerte 10 helyszínen közel 1500 gyermek vesz részt rendszeresen közösségi és fejlesztő programjain.

Bevezetés az opera művészetébe – Magasszintű művészeti előadások alapfokon a Sztehloban

Budapest – Az elmúlt héten két kiváló előadást hallgathattak meg a Sztehlo Gábor Evangélikus Általános Iskola felső tagozatos tanulói az Opera Nagykövete program keretében.

Klarinétművész előadása a Sztehloban

Budapest – A Sztehlo Gábor Evangélikus Gimnáziumban újabb előadásokkal folytatódik a nagy sikerű Opera Nagykövete program. Ennek keretében Käfer György, a Magyar Állami Operaház klarinétművésze vetítéssel, hangbejátszásokkal, élő zenei bemutatóval színesített, informatív, élvezetes előadást tartott a diákoknak.

Az Opera Nagykövete a Fecskefészek Evangélikus Óvodában járt

Budapest – A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium tanulói rendszeresen találkoznak a Magyar Állami Operaház programjaival az Opera Nagykövete és az OperaKaland rendezvényein. Az általános iskola és gimnázium diákjai találkoztak már énekművész nagykövetekkel, januárban balerina fog előadást tartani náluk, márciusban megismerkedhetnek a zenekari művészek munkájának érdekességeivel, majd májusban a színpadi háttértevékenység és technika ezerarcú világába pillanthatnak be.

Nagypéteki varázs: Még egyszer a Parsifalról

Budapest – A Magyar Állami Operaház vezetése 2012-ben úgy határozott, hogy ebben az évadban valamennyi színrevitel nyilvános főpróbáját egy-egy társadalmi célcsoport számára ajánlja fel térítésmentesen. Ennek az újszerű és az Operaház társadalmi funkcióját tekintve nagyon dicséretes kezdeményezésnek a keretében került sor 2013. március 26-án Richard Wagner szent ünnepi játékának, a Parsifalnak a nyilvános főpróbájára, melyet az Operaház vezetése a történelmi egyházaknak ajánlott föl. Az evangélikus közösségek igényes kultúra iránti érzékenységét jelzi, hogy az eredetileg kapott száz belépő – a gyülekezetek és intézmények, az országos iroda és a püspöki hivatalok aktivitásának köszönhetően – két nap alatt elfogyott. A második körös lehetőséggel élve még hatvan belépőt sikerült szerezni az érdeklődő evangélikus testvérek számára. Szöveg: Kákay István; fotó: opera.hu, Éder Vera és Mezey Béla
Feliratkozás RSS - Magyar Állami Operaház csatornájára