Johann Sebastian Bach

Bach és az örökkévalóság – Beszélgetés Kamp Salamonnal

„Bach zenéje az embert teljes létében szólítja meg, ott érinti meg, ahol gyermek és romlatlan marad mindig és minden körülmények között.” Az Országút hetilap készített interjút dr. Kamp Salamonnal.

Luther és Bach a zenében – Beszélgetés Finta Gergellyel

Budapest – Luther és Bach szellemisége a zenében címmel tartottak négy alkalmas akkreditált pedagógus továbbképzést az Evangélikus Hittudományi Egyetemen. Finta Gergellyel, az Egyházzene Tanszék vezetőjével a továbbképzésről, az egyházzene fontosságáról, valamint Luther Márton és Johann Sebastian Bach egyházzenei munkásságáról is beszélgettünk.

Újra itt a Budavári Bach-fesztivál

Budapest – Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nagysikerű Budavári Bach-fesztivál június 21. és július 1. között a budavári evangélikus templomban.

Idősebb csellón szólalt meg Bach muzsikája, mint maga a zeneszerző

Békéscsaba – A világ legfoglalkoztatottabb csellóművésze, Várdai István és a tavalyi Montreali Zongoraverseny győztese, Fejérvári Zoltán zongoraművész adott közös koncertet 2018. május 18-án, pénteken Békéscsabán, az Evangélikus Kistemplomban. A hangversenyen Bach válogatott művei a zongora mellett egy többmilliárd forint értékű Stradivari csellón szólaltak meg.

J. S. Bach 333. születésnapját ünnepelték a helsinki székesegyházban

Helsinki – Különleges koncertre került sor március 21-én a helsinki székesegyházban: Johann Sebastian Bach születésének 333. évfordulóját ünnepelték a mester H-moll miséjének előadásával. A koncert különlegessége az volt, hogy a 30 fős kórus minden tagja képzett egyházzenész, kántor.

Bach-koncert Ózdon és Putnokon

Ózd – Ózdon és Putnokon megtartották Johann Sebastian Bach születésnapjára a Bach mindenkinek fesztivál című rendezvényt. Orgonán és blockflötén Tóth Dániel, zongorán Fábián Richárd játszott.

„Micsoda művészet! Bárcsak tisztában lenne ezzel a világ!”

Budapest – Kamp Salamon Bach János-passióját vezényli nemsokára a MÁV Szimfonikus Zenekarnál. Sokak számára ismert mű ez, de talán a keletkezésének hátteréről és a felépítéséről érdemes lenne pár szót szólni!

A ceglédi Bach-orgona és egy öthúros cselló szólal meg Rohmann Ditta új albumán

Cegléd – Bach hegedű-csembaló szonátáit, valamint hegedűre és fuvolára írt partitáit Rohmann Ditta és Fassang László átirataiban hallhatjuk szólócsellón, illetve cselló-orgona párosán.

Kantátazenés ökumenikus istentiszteletet tartottak reformáció napján a Fasorban

Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Egyházközség közös reformációi istentiszteletre hívta 2017. október 31-én a VI. és a VII. kerületben szolgáló református, baptista, metodista és pünkösdi gyülekezetek tagjait. A reformáció kezdetének ötszáz éves jubileumán részesei lehettünk egy kétfókuszú istentiszteletnek, mely igei és szentségi szolgálatból állt. Az úrvacsorás istentisztelet szerves részeként hangzott el Johann Sebastian Bachnak erre az ünnepnapra írt kantátája (BWV 80).

Johann Sebastian Bach összes orgonaműve – Beszélgetés Szabó Balázs orgonaművésszel

Cegléd – „Itt döbbentem rá Bach orgonamuzsikájának a hihetetlen és kimeríthetetlen gazdagságára, arra a mélységre, ami a legkisebb darabban is megtalálható” – fogalmaz a tizennégy részből álló orgonahangverseny-sorozattal kapcsolatban Szabó Balázs. A ceglédi evangélikus templomban két éve indult, Johann Sebastian Bach összes orgonaművét bemutató koncertsorozat utolsó hangversenye előtt kérdeztük az orgonaművészt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Johann Sebastian Bach csatornájára