karzatlépcső

Jézus, te égi szép... – Folytatódik a Karzatlépcső című filmsorozat

Fót – A fóti Evangélikus Kántorképző Intézet munkatársai folytatják az evangélikus énekeket megismertető kisfilmsorozatukat.

„Mindenek meghallják” – Karzatlépcső 6. rész

Budapest – Fót – A „Mindenek meghallják” kezdetű énekünk a 127. zsoltár verses átirata az 1500-as évekből, Huszár Gál legkorábbi énekeskönyvében is szerepel már. Dallama megegyezik Bornemisza Péter „Siralmas énnékem” kezdetű versének dallamával. Históriás ének – ugye ismerős mindenkinek ez a fogalom? Hogyan lehet históriás ének a török időkről szóló verses elbeszélés, az Iliászt felidéző reneszánsz vers és az ószövetségi zsoltárt feldolgozó gyülekezeti ének? Miközben megválaszoljuk e kérdéseket, a fülünkbe mászik énekünk dallama, végül közösen is elénekelhetjük mind a hat versszakával.

Karzatlépcső – Jer örvendjünk, keresztyének

Budapest – Fót – A Karzatlépcső újabb epizódja egy Luther-éneket állít a középpontba: a „Jer örvendjünk, keresztyének” kezdetű korált.

„Öröm van nálad” – Karzatlépcső 4. része

Fót – A Karzatlépcső című sorozat negyedik részében az „Öröm van nálad” kezdetű énekünk eredetéről tudhatunk meg többet. Kedvvel és örömmel énekeljük ezt az éneket, s bizonnyal sokszor megfordult fejünkben: talán világi eredetű a dallam. Bizony, így van: Gastoldi, az olasz zeneszerző szerelemre hívó szöveggel alkotta meg 1591-ben, de már 1598-ban egyházi szöveget is kapott Németországban. Így lett a „Fal-la-la” dalolásból egyházi használatban „Hal-le-lu-ja”. A film végén az ének második versszakát közösen is énekelhetjük.

Karzatlépcső 3.: 23. genfi zsoltár

Budapest – Fót – Szeretettel ajánljuk megtekintésre a Karzatlépcső 3. epizódját, ami a 23. genfi zsoltárt dolgozza fel.

Karzatlépcső 2. – Győzelmet vettél, ó, feltámadott!

Budapest – Fót – A fóti Kántorképző és Egyházzenei Intézet munkatársai elkészítették az iskolai énekoktatást segítő sorozatuk második részét. A film „operatőre és rendezője” most is a 12 éves Szepesfalvy Bence volt.

Karzatlépcső – Új sorozat az evangélikus énekek megismertetésére

Budapest – Fót – A Kántorképző Intézet munkatársai Karzatlépcső címmel új kisfilm-sorozatot indítottak, amelyben egy-egy gyülekezeti énekkel ismertetik meg a nézőket.
Feliratkozás RSS - karzatlépcső csatornájára