Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona

Május első vasárnapja mindig megrendítő az anyaóvóban

Nyíregyháza Borbányának nevezett részén, egy csendes utcában áll az Oltalom Szeretetszolgálat fenntartásában működő Családok Átmeneti Otthona, vagy ahogy röviden nevezik: az anyaóvó. A bentlakásos intézmény a gyermekjóléti alapellátás keretében végzi a bántalmazás vagy rossz lakhatási körülmények folytán átmenetileg otthontalanná vált szülők és gyermekeik gondozását. A 40 férőhelyes otthon – „Noé bárkája”, ahogy az intézményrendszer igazgató lelkésze, Laborczi Géza mondja – 2014 óta fogadja itt az édesanyákat és 18 év alatti gyermekeiket. Pontosabban: immár apák is jöhetnek, ha az élet őket állítja próbatétel elé. A modern létesítménynek klubterme, játszóháza, barátságos udvara, saját játszótere, családi bölcsődéje is van. Anyák és gyermekeik oltalmat találnak falai között. 2021 májusának első vasárnapján, anyák napján innen hoztunk egy pillanatfelvételt.

A nyíregyházi családok átmeneti otthonában élő gyerekek sem maradnak le a tanulásban

Nyíregyháza – A nyíregyházi családok átmeneti otthonában nagy figyelmet kap a gyerekek tanulásának segítése. Az első intézkedések között volt, hogy a más területen nélkülözhető számítógépeket a tanulás szolgálatába állították, de további okoseszközök érkeztek támogatóktól, hogy az iskolások ne maradjanak le osztálytársaiktól. Munkatársakat is csoportosítottak át a 11 gyerek tanulásának támogatására. Az eredmény látványos, mert a személyre szóló segítés, a sok dicséret megteszi a magáért… A karanténtanulásról szól az itt meghallgatható telefonbeszélgetés Fannival és Köblösné Bíró Tündével.

Hogyan lehet átvészelni a járványt a családok átmeneti otthonában?

Nyíregyháza – Az Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonában negyvenen élnek, köztük 11 iskoláskorú gyermek. Kijárási és látogatási tilalom közepette, teljes izolációban kell megtartani a reményüket arra, hogy majd lesz még normális életük. Miközben olyan kevéske jövedelmük van, hogy a második, de legkésőbb a harmadik héten elfogy az utolsó fillérjük is… Mindennapjaikról, a támogatások mostani lehetőségeiről Kemenes Erika intézményvezetővel beszélgetett Veszprémi Erzsébet.
Feliratkozás RSS - Oltalom Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthona csatornájára