Fóti Evangélikus Kántorképző Intézet

A szentesti evangéliumolvasás énekei

Budapest – Két változatban is letölthetőek a szenteste énekei (Énekeskönyv, J rend) a Kántorképző Intézet honlapjáról és YouTube csatornájáról, mp3 és mp4 formátumban egyaránt.

Gyarapodik a Hangzó énekeskönyv anyaga

Fót – Énekeskönyvünk digitális változata több éve segíti a kántorok és lelkészek munkáját. A dallamok megismerése érdekében már eddig is szinte minden, saját dallammal rendelkező ének meghallgatható volt e honlapon. Most gyarapítani igyekszünk a Hangzó énekeskönyvet.

Téli tanfolyamot hirdet a fóti Evangélikus Kántorképző Intézet

Fót – Az Evangélikus Kántorképző Intézet téli tanfolyamot hirdet, melynek helyszíne a Mandák-otthon (Fót, Berda József utca 3.). A megnyitó 2020. november 14-én, szombaton 10 órakor lesz.

„Házi hangverseny” a Kántorképzőben a fóti gyülekezetnek

Fót – A fóti evangélikus gyülekezet 2020. szeptember 19-én tartotta a „Templomok éjszakája” programsorozatát. Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes, a gyülekezet lelkésze kérte fel a Kántorképző tanárait arra, hogy alkossanak egy alkalmi énekkart, amellyel szolgálnak e rendezvényen.

„Általa élünk” – Kóruskötet az Úrvacsora évében, s azon túl is

Budapest – Fót – A templomi énekkarok számára készült, az Úrvacsora éve programsorozat jegyében, a napokban megjelenő kóruskötet. Ötvennyolc kompozíció található benne: ezeknek jelentős része első közlés. A hangszerkíséretes egyszólamú művektől a könnyű korálharmonizációkon át a barokk kiskantátákig igen sokoldalú válogatást vehetünk kézbe. A művek illeszkednek az úrvacsorai liturgiába, felfrissíthetik a gyülekezeti éneklést, és tanúskodhatnak a szentségben jelen lévő Jézus Krisztusról. Külön öröm, hogy a ma élő kóruskomponisták közül ketten – Tillai Aurél és Kecskés D. Balázs – e kötet számára készítettek új kompozíciót egyházunk Egyházzenei Bizottságának felkérésére.

Mégis, mégis – tanfolyam a fóti kántorképzőben

Fót – Kétszeresen is „mégis” érzéssel kezdhettük az idei nyár első kántorképző tanfolyamát Fóton.

Nyári kántorképző tanfolyamok – 2020

Fót – Örömmel tájékoztatjuk az érdeklődőket, hogy az idei nyáron is tartunk kántorképző tanfolyamokat Fóton, mert azt a hatályos rendelkezések lehetővé teszik. Természetesen azután, hogy hivatalosan engedélyezték a bentlakásos táborokat, még hosszú levelezéssorozatba kezdtünk a tanfolyamvezetőkkel, és több szakértő megkérdezése után mertünk csak dönteni. Hiszünk abban, hogy képesek leszünk betartani a szabályokat, és ki tudjuk dolgozni a különleges idei évhez alkalmazkodó tanfolyami rendünket. Ezzel a lélekkel olvastuk az Útmutató igéjét a döntés meghozatalának napján: „[A tanítványok] nagy örömmel visszatértek Jeruzsálembe; mindig a templomban voltak, és áldották az Istent.” (Lk 24,52–53)

„Mindenek meghallják” – Karzatlépcső 6. rész

Budapest – Fót – A „Mindenek meghallják” kezdetű énekünk a 127. zsoltár verses átirata az 1500-as évekből, Huszár Gál legkorábbi énekeskönyvében is szerepel már. Dallama megegyezik Bornemisza Péter „Siralmas énnékem” kezdetű versének dallamával. Históriás ének – ugye ismerős mindenkinek ez a fogalom? Hogyan lehet históriás ének a török időkről szóló verses elbeszélés, az Iliászt felidéző reneszánsz vers és az ószövetségi zsoltárt feldolgozó gyülekezeti ének? Miközben megválaszoljuk e kérdéseket, a fülünkbe mászik énekünk dallama, végül közösen is elénekelhetjük mind a hat versszakával.

Öt évszázad énekeskönyvei – Valóságos gyűjtemény és virtuális kiállítás

Fót – Budapest – A koronavírus-járvány miatt ezekben a hónapokban szinte minden tevékenység és program kényszerűen áttevődött az online térbe. Véletlen egybeesés, hogy éppen most készült el a Magyarországi Evangélikus Egyház Kántorképző Intézetének eleve kétféle verzióban – valóságosan is, virtuálisan is – tervezett énekeskönyv-kiállítása.
Feliratkozás RSS - Fóti Evangélikus Kántorképző Intézet csatornájára