Finnország

Szigorodtak a gyülekezés szabályai Finnországban

Helsinki – A múlt héten életbe lépett állami szabályozások a korábbi tíz főről hat főre csökkentették az összegyülekezők számát a különösen veszélyeztetett, nagyobb fertőzésszámokat mutató területeken.

Az új finn oktatási miniszter szerint elavult a felekezeti vallásoktatás modellje

Helsinki – Az előző finn oktatási miniszter szülési szabadsága miatt Jussi Saramo vette át a tárcát egy körülbelül féléves időszakra. Ez alkalomból interjú készült vele az iskolai vallásoktatás tervezett reformjáról, amelynek előkészítése januárban kezdődik szakértői meghallgatásokkal, és a helyettes-miniszter egyik első feladata lesz.

Hiánnyal számolnak a helsinki gyülekezetek a 2021-es költségvetésben

Helsinki – A helsinki gyülekezetek egyesített presbitériuma elfogadta a 2021-es költségvetést, amelynek mérlege mínusz 7,2 millió euró. A hiány oka elsősorban a 2021-es évre tervezett nagy beruházásokban rejlik, de a jövőben a csökkenő adóbevételekkel is számolni kell majd.

Felszólalt az oltásellenesség ellen Seppo Häkkinen, Tapio Luoma és a finn pünkösdi egyház is

Helsinki – A Finnországi Evangélikus Egyház honlapján megjelent cikkben Seppo Häkkinen püspök az elmúlt hetekben a koronavírus-oltás körül megélénkülő társadalmi vita kapcsán elmondta, hogy az ész és vele az orvostudomány és a gyógyszerészet vívmányai (így az oltások is) Isten ajándékai. Rámutatott, hogy egyesek a Bibliára hivatkozva ellenzik az oltásokat, ám az Isten szavának ily módon való értelmezése hibás, az ehhez fogható hit egészségtelen.

Mari Leppänen az új turkui püspök

Turku – Megválasztották a finnországi Turkui Egyházkerület új püspökét. A második fordulóban Mari Leppänen a szavazatok 54,6 százalékát szerezte meg, ezzel maga mögé utasította Jouni Lehikoinent, és megnyerte a püspökválasztást.

Testvérvárosi együttműködés az evangélikusok kapcsolatából – Saloban még egy teret is elneveztek Nagykanizsáról

Nagykanizsa – A kilencvenes évek elején már felvetődött a testvérvárosi kapcsolat létesítésének ötlete, de a nagykanizsai közgyűlés anyagi okokból nem vállalta fel a kezdeményezést. A két evangélikus gyülekezet azonban példaszerűen együttműködött, családok is találkoztak egymással. 1996-ban aztán a közgyűlés már elfogadta a javaslatot, sor került a testvérvárosi okirat aláírására. Salo 1998-ban szerepelt a nagykanizsai idegenforgalmi konferencián, majd városunk 1999-ben önálló standon mutatkozott be a Saloi Vásáron.

Boldog hálaének – Nagytarcsaiak finnországi kirándulása

Nagytarcsa – Hamina – A nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Óvoda óvodapedagógusai meghívást kaptak a finnországi Haminába. Augusztusi utazásuk során megismerkedtek az ottani gyülekezet életével, gyermek és ifjúsági munkával. Látogatást tettek a helyi óvodákban és iskolában, beszélgettek finn pedagógusokkal és gyerekekkel. A haminai templomban testvéri közösségben, finn és magyar nyelven csendült fel a hálaadó ének.

Koronavírus miatt szakítottak félbe egy konfirmandus tábort Finnországban

Helsinki – Az egyik lohjai konfirmandus tábort meg kellett szakítani, mivel az egyik résztvevőnél bebizonyosodott a koronavírus gyanúja. 37 főnek kellett emiatt karanténba vonulnia.

A gyülekezet és a hit fontos kapaszkodópontot jelenthetnek a krízis során

Helsinki – A koronavírus keltette érzések szoros kapcsolatot mutatnak a klímaszorongás tüneteivel. Ennek a részterületnek a szakértője és elismert kutatója Panu Pihkala, a Helsinki Egyetem munkatársa. A jelenlegi helyzet kapcsán is több írása jelent meg a két jelenség párhuzamairól és eltéréseiről valamint a megküzdési stratégiákról. Ezekről a kérdésekről nyilatkozott az Evangélikus.hu-nak.

Hogyan reagáltak a finn evangélikus egyházban a koronavírus-járványra?

Helsinki – A koronavírus-járvány és a nyomában járó korlátozások kivétel nélkül minden korosztályt érintenek minden országban. A Magyarországi Evangélikus Egyházban különösen is figyelemmel kísérjük a finn helyzet alakulását is, hiszen közel százéves, szoros testvéregyházi és számos testvérgyülekezeti kapcsolat fűz bennünket egymáshoz.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Finnország csatornájára