kíséret

Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/3. – A dallamsorok tagolásáról

Az „Alapvetés” sorozat harmadik része az eddigiek mellett (lelkesítő, hasznos, kézenfekvő) még egy komoly előnyét emeli ki a gitáros kíséretnek: gitározás közben szembe lehet fordulni az éneklőkkel. A gitáros tekintete és kisugárzása felerősítheti a zene lendületét: a közösség bátrabban énekel.

Gitárkíséretes korálok – Alapvetés 1. sorozat/2. – Mi haszna a gitárkíséretnek?

Vajon elengedhetetlen-e a hangszeres kíséret, ha azt szeretnénk, hogy a mai keresztyének énekeljenek? Tud-e valamit énekelni egy ifjúsági kör, ha a gitárosa éppen beteg? Mi az oka, hogy néhány évtized alatt teljesen lemondtunk a kíséret nélküli éneklésről?

Gitárkíséretes korálok – Alapvetés; 1. sorozat/1. – Ifjúsági dal vagy gyülekezeti ének?

Egy német ének példáján hallhatjuk, hogy milyen a „dalosan” előadott korál, s milyen, amikor a gitárkíséret a templomi énekmódhoz alkalmazkodik. Szó esik arról a különbségről is, ami a könnyűzenei eszközökkel feldolgozott – átalakított – gyülekezeti ének (pl. Korál-sziget, Lift!, Közel együttes) és a gitárral korálszerűen kísért énekmód között van. Mindkettő értékes lehet: a feldolgozás úgy, mint előadási szám, zenés bizonyságtétel, a „dalos” és a templomi pedig – amely ragaszkodik az ének eredeti ritmusához, hangsúlyrendjéhez – mint a közös éneklést segítő hangszeres közreműködés.

Gitárkíséretes korálok – Az egyes film-folyamok bemutatása

Az idei tanévtől minden diák, aki evangélikus intézményben tanul, megkapja az Iskolai énekeskönyvet, azaz énekeskönyvünk kivonatát, amely az énekekhez gitárakkordokat is társít. Az ehhez kapcsolódó videókban, felkért előadók bemutatják a kísérési módokat, és megválaszolják az elvi és gyakorlati kérdéseket, ismertetik a kötetben található akkordjelölések megfejtésének módját. A kapcsolódó filmfolyamok a következőképpen fognak felépülni.

Gitárkíséretes korálok – Bemutatjuk a projektet

Fót – Az ősz elején, szeptember 10–12. között tartottuk meg Fóton a X. Egyházzenei Konferenciát énektanárok, karvezetők és hitoktatók számára. Azaz tartottuk volna, mert a járványveszély miatt igen sokan távolmaradásra kényszerültek. Végül úgy döntöttünk, hogy a tervezett előadások és foglalkozások egy részét videón rögzítjük, s így az interneten keresztül közkinccsé tehetjük a konferencián elhangzottakat.
Feliratkozás RSS - kíséret csatornájára