Cserháti Márta

Az „én” és a „másik” az Újszövetségben

Népszerű teológia rovatunkban ez alkalommal többek között arra keressük a választ, hogyan néztek az „én” és a „másik” kapcsolatára az Újszövetség szerzői. Vajon közel áll-e az ő szemléletük a miénkhez, vagy inkább meglepő számunkra?

Jézus és a szív tisztaságának fontossága – Kalandozás az Újszövetség kutatásának világában

Ki volt valójában Jézus? Megismerhető-e a „Názáreti” csak az evangéliumokból? Miért ment időnként szembe a zsidó hagyományokkal az amúgy „Tóra-hű” Jézus? Ezekre és hasonlóan izgalmas kérdésekre keresik a válaszokat azok, akik a történeti Jézus-kutatásba ássák bele magukat. A 18. század utolsó harmadában kibontakozott megközelítés mára már az úgynevezett harmadik szakasznál tart, régen túllépve a teológia határain. Magyarországon e kutatási terület egyik képviselője dr. Cserháti Márta, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Újszövetségi Teológia Tanszékének docense.

Teológia és határok – Lehetőségek

Budapest – A Luther Kiadó és az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) közös gondozásában a közelmúltban megjelent tanulmánykötet szerzői – az EHE oktatói – kerekasztal-beszélgetések keretében szólalnak meg, hogy személyesen is megvitassák témáikat. Az első alkalmon a könyv egyik fejezetcímét is adó lehetőség témája került előtérbe.
Feliratkozás RSS - Cserháti Márta csatornájára