Prőhle Gergely

Középpontban a történelem

Aszód – Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, az Evangélikus Pedagógiai Intézet (EPSZTI) és a Magyarországi Evangélikus Egyház Nevelési és Oktatási Osztálya szervezésében online tartották meg az evangélikus iskolai történelemtanárok VIII. online konferenciáját 2021. február 18-án. A rendezvény keretében kihirdették a Trianon 100 pályázat eredményét is.

Az országos elnökség Soltész Miklóssal egyeztetett

Budapest – Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő 2021. január 28-án Soltész Miklóst, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkárát fogadták a püspöki hivatalban. Az országos elnökség részéről aláírták a lelkészek jövedelempótló támogatásával kapcsolatos megállapodást.

Mi várható Merkel utódjától, a német CDU új elnökétől? – Prőhle Gergely írása

Budapest – A Növekedés.hu oldalon jelent meg Prőhle Gergelynek, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Tanulmányok Intézet valamint a Habsburg Ottó Alapítvány vezetőjének, volt berlini nagykövetnek, a Magyarországi Evangélikus Egyház országos felügyelőjének írása. Ezt adjuk most közre.

Mit adjunk meg a császárnak, és mit ne? – Dietrich Bonhoeffer Krisztus-hűsége

A zsarnokölésre is kész teológus az Isten nélkül cselekvő, szuverén állam és egyén modern eszméjét vonta kétségbe. Mártíriumára nemegyszer hivatkoznak önigazolásképpen.

Prőhle Gergely: Luther elválasztotta a valutatranszfert a hitbéli kérdésektől

Budapest – Kritizálja a Fideszt, de úgy véli, a pártnak még mindig van klasszikus konzervatív hátországa, akiknek fontos értékeit képviseli a párt. A minisztérium atlantista korszakában volt a Fidesz külügyi helyettes-államtitkára, érti, hogy a németek miért bánnak kesztyűs kézzel velünk. A Fidesz és a bankautomata-EU kapcsolatát Luther és a búcsúcédulák ügyével illusztrálja a magyarországi evangélikus egyház országos felügyelője, akit a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatói székéből hamar egy radikálisra cseréltek. Prőhle Gergelyt a beígért EU-vétóra német közvetítéssel létrejött kompromisszum kapcsán kérdezte a Szabad Európa rádió.

Egyház és közélet – A MEE országos felügyelőjének éves beszámolója – 2020.

Az alábbiakban Prőhle Gergely országos felügyelő zsinati jelentését olvashatják.

Házhoz vitt kitüntetések

Budapest – Szokatlan módon, de annál meghittebb, bensőségesebb ünnep keretében került sor idén az Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díjak átadására. Házhoz vitte egyházunk elnöksége – dr. Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő – azokat a kitüntetéseket, amelyeket eredetileg is ezen a napon, 2020. november 8-án, a Márton-napi ünnepségen, a Deák téri evangélikus templomban nyújottak volna át.

Konferenciát tartottak az egyházmegyei felügyelők

Budapest – A járványhelyzet miatt online került megrendezésre 2020. november 6-án a Magyarországi Evangélikus Egyház egyházmegyei felügyelői konferenciája. A konferencia fő témája a jövő évi népszámlálás, az evangélikus kórház és az egyházzal kötött állami megállapodás volt.

A libernyákozás prosztóság – Prőhle Gergely a Heti Válasz podcast adásában

Budapest – Az adás apropóját Németország szolgáltatta, hiszen szombaton volt éppen 30 éve, hogy az NSZK és az NDK hivatalosan is egyesült, ezzel pedig egy korszak végérvényesen lezárult az európai történelemben. Sikertörténet-e az eltelt három évtized? Mi volt a magyarok szerepe az újraegyesítésben, és milyenek ma a kétoldalú kapcsolatok? Mit jelent a liberális hagyomány Európában és Magyarországon? Többek között ezekről szól a HetiVálasz, a Válasz Online podcastja, melynek vendége Prőhle Gergely, a Habsburg Ottó Alapítványt vezető egykori diplomata, volt berlini nagykövet.

Csak semmi kishitűség! – Prőhle Gergely a Mandinernek

„Önsorsrontás nagyon jobbra tolni a rendszert” – vallja Prőhle Gergely. A Habsburg Ottó Alapítvány igazgatója, korábbi PIM-főigazgató, államtitkár és diplomata szerint a nemzet- és rendszerépítés csak kellő nagyvonalúsággal lehetséges, a polgári politizálásnak pedig tekintettel kell lenni a mérsékelt konzervatív körök elvárásaira is. A Mandiner.hu interjúja.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Prőhle Gergely csatornájára