Finnországi Evangélikus Egyház

Újra női püspök a Finnországi Evangélikus Egyházban

Espoo – Az espooi egyházkerület püspökválasztását Kaisamari Hintikka nyerte, aki jelenleg a Lutheránus Világszövetség főtitkárhelyettese és a teológiai osztály vezetője. Hintikka a püspökválasztás második fordulójában a szavazatok 57,5%-ával végzett a másik jelölt, Juhani Holma előtt. A választáson eredetileg négyen indultak, de a második fordulóba már csak a két legtámogatottabb jelölt jutott tovább.

Tapio Luoma érsek beiktatása

Turku, Finnország – 2018. június 3-án került sor a Finnországi Evangélikus Egyház új érsekének beiktatására Turkuban. Tapio Luoma korábban espooi püspökként, előtte Seinäjoki gyülekezetének igazgató lelkészeként szolgált.

Püspöki párhuzamok

Budapest – Irja Askola helsinki püspök és hivatalának tíz munkatársa éves csapatépítő útja keretében látogatott el az északi püspöki hivatalba.

Finn egyházi küldöttség járt Belinben

Belin – 2014 július elején a berlini Dóm adott otthont a Finnországi Evangélikus-Lutheránus Egyház és a Németországi Protestáns Egyház delegációi konzultációjának.

Északi nyitottság

Kék szeműek és talán kevesebbet mosolyognak, mint a déli népek, de őszinte érdeklődésüknek csak szoros programjuk szab határt. A Finnországi Evangélikus Egyház küldöttsége nemcsak testvéregyháza, hanem más magyarországi felekezetek helyzetét is meg akarja ismerni. Rövid látogatásukon a református püspökhöz is sok kérdéssel érkeztek. Forrás: parokia.hu, szöveg: Dobó Márta
Feliratkozás RSS - Finnországi Evangélikus Egyház csatornájára