eutanázia

Nem feladatunk, hogy öngyilkosságban segédkezzünk – Walter Kasper és Ralf Meister vitája

Hannover – Joga van az embernek megölnie magát – nyilatkozta augusztus elején Ralf Meister hannoveri evangélikus püspök. Walter Kasper bíboros szerint azonban az Egyháznak az a feladata, hogy időben észrevegye a nehéz emberi élethelyzeteket, és az élet szószólójaként, védelmezőjeként legyen jelen.

Ars moriendi: Szempontok az életvégi döntésekhez

A halál gondolatának modern kori tudatos kirekesztése a nyugati civilizációban a halálosan beteg emberek és a haldoklók lelki kísérésének hiányához vezetett. Gondoljunk csupán arra a tényre, hogy az európai emberek több mint 70%-a kórházakban és szeretetotthonokban hal meg. A halás folyamata sok esetben – jórészt a modern technikai lehetőségek révén – hosszabb időre nyúlik. A hagyományos családmodellek felbomlásával több esetben az a gondoskodó közösség is megszűnt, amely szeretettel vehetné körbe a földi világból távozó embert. Ezért a haldoklással járó fájdalom mellett az egyedül maradástól való rettegés is félelemmel tölti el az élete végéhez közeledő embert.

Hogyan bánjak a testemmel?

Szombathely – 2019. január 16-án tartották a Szólj be a papnak! rendezvénysorozat legutóbbi alkalmát, melyen ezúttal a bioetikai kérdésekkel foglalkoztak a résztvevők. Teltház fogadta az előadókat, többek között a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium lányai közül is érkeztek résztvevők.

Őszintén az eutanáziáról – Kérdések és válaszok

Mi az eutanázia? Létezik-e teljes fájdalomcsillapítás? Mindent megkap-e egy szenvedő a mai magyar betegellátásban, ami megkapható? Hol a határ az elengedés és a halálba segítés között? Valóban itt kell tartani akár éveken keresztül valakit – akár akarata ellenére is –, akinek szinte csak szenvedésből áll az élete? Ezt lehet szeretetből?

Az élet mint ajándék és felelősség – Bajor evangélikus püspök könyve az eutanázia ellen

Létezik olyan helyzet, amelyben elfogadható lehet az ajándékba kapott élet kioltása? A halál és a gyilkosság gondolata mindig riasztóan hat az emberre.

Medián: a magyar lakosság 55 százaléka támogatja az eutanáziát

Budapest – A magyar lakosság 55 százaléka támogatja az eutanáziát – derül ki abból a csütörtöki HVG-ben közzétett közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített a hetilapnak. Forrás: MTI

„Ideje van az életnek és ideje van a meghalásnak!” – Konferenciát tartottak az eutanáziáról

Debrecen – Az élet végén felmerülő etikai kérdésekről tartottak konferenciát Debrecenben, április 12-én. Forrás: reformatus.hu, szöveg: T.T.
Feliratkozás RSS - eutanázia csatornájára