Evangélikus Élet

Magyarországról a pokol bugyraiba – A málenkij robotra hurcoltak emlékhelye Budapesten

Hetvenöt éve lesz idén ősszel annak, hogy a történelmi Magyarország területéről hadifogolyként vagy internáltként civileket is elkezdtek kényszermunkára hurcolni a Szovjetunióba. A kutatók nyolcszázezer és egymillió közé teszik az így áldozattá váltak számát – egyharmaduk nem élte túl az embertelen utat vagy a kegyetlen tábori viszonyokat. Két évvel ezelőtt nyitották meg a főváros IX. kerületében a Magyar Nemzeti Múzeum állandó kiállítóhelyét, a Málenkij Robot Emlékhelyet. A kommunizmus áldozatainak február 25-ei emléknapja alkalmából Makra Mónika kutatóval, az emlékhely koordinátorával beszélgettünk.

Kedvezményes előfizetés az Evangélikus Élet 2019-es digitális számaira

Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy december 10-től a Lutherkiadó.hu címen kedvezményes előfizetési lehetőséget kínálunk az Evangélikus Élet magazin, a Lelkipásztor evangélikus lelkészi szakfolyóirat, valamint a Credo evangélikus folyóirat elektronikus példányaira. Az alábbiakban a digitálisan és a nyomtatott formában megjelenő Evangélikus Élet előfizetésével kapcsolatban nyújtunk tájékoztatást.

Őrségváltás

Írásomban nem a díszegyenruhás katonák által jól begyakorolt koreográfiáról fogok értekezni, hanem néhány olyan örvendetes impulzust szeretnék közkinccsé tenni, amelyeket az elmúlt napokban élhettem át. Az első a pünkösdöt megelőző szombaton Beledben a Soproni Egyházmegye új elnökségének, Ihász Beatrix esperes asszonynak és Sümeghy Péter felügyelő úrnak a beiktatása volt. Ezzel az alkalommal indult el kerületünkben az általános tisztújítás nyomán a következő hat évre bizalmat kapott megyei elnökségek szolgálatba lépésének szép, ünnepi sorozata. Éppen ebben az egyházmegyében úgy alakult, hogy teljes őrségváltás volt, vagyis az esperes és a felügyelő személyében is új vezetőért adhattunk hálát, és kérhettük rájuk Isten áldását.

Táncsics Mihály-díjat kapott T. Pintér Károly

Budapest – Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár jelenlétében nemzeti ünnepünk, március 15-e alkalmából művészeti és egészségügyi díjakat adott át 2018. március 13-án, kedden Budapesten.

Luther-utak – 7. rész | Kis emlékhelyek, nagy hatás

Frankfurt és Lipcse egyaránt állomásai a mostani, hetedik Luther-útvonalnak. E két település a Német Nemzet Szent Római Birodalmának – hazánkban ismertebb nevén a Szent Római Birodalomnak – a legjelentősebb városai közé tartozott. Luther ennek ellenére újra és újra kisebb településeket és falvakat keresett fel, hogy eszméinek kiváló prédikációival hangot adjon. Ezen az útvonalon a „klasszikusok” mellett helyet kapnak ilyen „titkos apróságok” is, amelyek a reformáció megértése szempontjából döntő jelentőségűek.

Október 32.

Fabiny Tamás elnök-püspök gondolatai az Evangélikus Élet magazin Égtájoló rovatában.

A templom egere 1. – Az egyház: közösség

Az Evangélikus Élet magazin gyerekrovata. Cin Bora és Cinka levelezése.

Jubileumi hiányérzet – Szemerei János püspök a január 6-i reformációi emlékév megnyitójáról

Biztos vagyok abban, hogy a jubileumi év nagyon sok kincset és értéket fog még elénk tárni, mint ahogy felütésként ízelítőt kaphattunk ebből a Müpában is. Ugyanakkor lelki szemeimmel látom, hogy a vártnál több hiányt is a felszínre fog hozni.

Miről írt az Evangélikus Élet 1956-ban? – November 4-e után csak márciusban jelenhetett meg ismét a lap

Az Evangélikus Élet szeptember 18-i számában rövid áttekintést adtunk arról, hogy mit írt a lap az 1956-os számaiban, hatvan évvel ezelőtt. Januártól eljutottunk október 14-ig, amikor is egyebek mellett arról szóltak a hírek, hogy D. Ordass Lajos püspököt rehabilitálta az állami és egyházi bíróság. Most újabb számokkal folytatjuk a tallózást.

Miről írt az Evangélikus Élet 1956-ban? – Az állami és egyházi bíróság rehabilitálta D. Ordass Lajos püspököt

Az 1956-os esztendő mély nyomot hagyott a magyar történelemben, elsősorban az október 23-án kirobbant forradalom és szabadságharc miatt. A hatvanadik évfordulóra készül az ország, hogy újra felidézze a nagyszerű tizenkét napot. Nem érdektelen azonban, hogy 1956 milyen eseményeket és évfordulókat hozott. Belelapoztunk az Evangélikus Élet akkori számaiba, és az olvasottakból összeállítást készítettünk. Tanulságos lapszámok. Látszólag békésen csörgedező egyházi életről olvashatunk, de a sorok mögül sok minden kihallatszik.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Evangélikus Élet csatornájára