Kirill pátriárka

Ezer éve nem láttalak! – Egyházvezetői találkozó Kubában – Frissítve! – Fotók! – Videó!

Havanna – Budapest – Majdnem ezer év után ül le egymással szemben ma a katolikus egyházfő és az orosz pátriárka. A katolikus és az ortodox egyház vezetője a nagy egyházszakadás, 1054 óta nem találkozott egymással. Kirill orosz pátriárka csütörtökön megérkezett Havannába, ahová már elindult Ferenc pápa is. Négyszemközt tárgyalnak majd néhány órán keresztül, éjjel pedig egy közös nyilatkozatot is kiadnak. A felek azért választották a találkozó helyszínéül Havannát, mert Ferenc pápa Mexikóba utazva, a város repülőterén száll át, míg Kirill pátriárka épp hivatalos látogatáson lesz az országban.

Február 12.: Vatikán–Moszkva történelmi egyházi csúcs Kubában

Havanna – A világprotestantizmus nagy éve lesz 2017 a reformáció 500. évfordulójával, s talán éppen ezért a római katolikus világegyház nagy éve pedig a 2016-os esztendő. Rögtön az év elején a történelmi jelentőségű Ferenc pápa és Kirill orosz pátriárka közötti találkozó jelzi ezt, amire e hét péntekjén, február 12-én Kubában, Havannában kerül sor, a katolikus egyházfő mexikói ötnapos apostoli látogatása előtt.

Kirill pártiárka üzenete Kína elnökéhez

Moszkva – Peking – Moszkva és egész Oroszország ortodox pátriárkája, Kirill április 20-án kondoleáló üzenetet küldött Hszi Csin-ping kínai államelnöknek a nagy erejű szecsuáni földrengés áldozatai hozzátartozóival érzett együttérzése kifejezéseként. Forrás: mospat.ru, szöveg: dr. Békefy Lajos
Feliratkozás RSS - Kirill pátriárka csatornájára