Svájc

A feleségem lelkésznő – Egy könnyesre-nevetős svájci filmsorozat

A feleségem lelkésznő – ez a címe a svájci reformátusok által támogatott, 2015 óta immáron harmadik évadát élő sorozatnak, amelyre a napokban bukkantam rá a YouTube-on. A sorozatban egy pörgős református lelkésznő és agnosztikus férje mindennapjaival ismerkedhetünk meg. A filmepizódok bemutatják, hogyan küzdenek meg napról napra egymásért, szerelmükért, a hivatásért és életközeli, humorral teli módon mutatják be azt az áldozatot is, amit a férjnek felesége oldalán állandóan meg kell hoznia, miközben érdekes teológiai fejtegetéseknek is szemtanúi lehetünk.

Ökumenikus Egyházi Napokat tartanak 2020-ban Svájcban

Budapest – Schaffhausen – 2020. szeptember 19-20. között rendezik meg Schaffhausenben (Svájc) és a Zürich környéki gyülekezetekben a Boden-tavi Egyházi Napokat (Bodensee-Kirchentag). E vándor ökumenikus találkozót egyházi körök és civil szervezetek közös összefogással szervezik, melyet olyan eseményként hirdetnek, amely éppúgy lehet kulturális fesztivál, párbeszéd és vitafórum, ifjúsági találkozó, gyülekezeti továbbképzés, mint ökumenikus és felekezetközi kongresszus is.

Megajándékozva - Arról, hogy hogyan válik két kisdiák barátsága gyülekezeteket összekötő ünneppé

Révfülöp – Dabas – Gyón – Amikor együtt hajókáztunk a Balatonon kék színekben Tihanynál, amikor a badacsonyi dzsip autókon együtt kacagtunk a hepék és a hupák lendületében, amikor együtt tapsoltunk a tízes fogatnak Kerekegyházán, akkor is tudtam, mennyire klassz ez, hogy a két gyülekezet együtt nyaral...

Szabadon, közösségben, elkötelezve – Nagygyűlést tartott a GEKE

Bázel – Két történelmi jelentőségű dokumentumot fogadott el az Európai Protestáns Egyházak Közösségének (GEKE) 8. nagygyűlése, amely szeptember 13–18. között, jelenleg is ülésezik Bázelben, Svájcban. Az első világháború végének 100. évfordulója emlékére elkészített írást a magyar református teológus, dr. Fazakas Sándor jegyzi a GEKE nevében; a szeptember 16-án, vasárnap délelőtt aláírt protestáns–vatikáni dialógusról szóló szándéknyilatkozat pedig a GEKE számára történelmi jelentőségű. A Magyarországi Evangélikus Egyházat a GEKE újraválasztott tanácstagja, Cselovszkyné dr. Tarr Klára képviselte az alkalmon.

Luther-utak – 8. rész | Határokon túl: Elzász és Svájc

Nem mondhatjuk, hogy a reformáció a semmiből indult útjára. Már Luther előtt is léteztek reformációs eszmék; a kialakuló európai humanizmus újszerű és nemegyszer radikális gondolatok táptalaja volt. Megéri tehát a határon túlra, Franciaország vagy éppen Svájc irányába pillantani. Strasbourg és Zürich – más városokkal együtt – akkoriban a könyvnyomtatás központja volt – és hozzájárult Luther Márton eszméinek elterjedéséhez.

Még mindig vannak felekezeti árkok Svájcban?

Bern – Fribourg katolikus, Bern református város – tartják a svájciak. Forrás: bernerzeitung.ch, szöveg: dr. Békefy Lajos
Feliratkozás RSS - Svájc csatornájára