harang

Harangozásra, közös éneklésre buzdítanak a gyülekezetek – Felhívásokat gyűjtöttünk össze

Budapest – A büki gyülekezetekben 2020. március 16-tól minden estre hét órakor megszólalnak a harangok és imádkozásra hívogatnak a járvány megfékezéséért, a betegekért, haldoklókért, hozzátartozókért, orvoskért, egészségügyi dolgozókért és minden szolgálattevőrét a járvány idején” – írták felhívásukban a katolikus és az evangélikus egyházközségek vezetői. A kéréshez már számos evangélikus gyülekezet csatlakozott. Ugyanígy ökumenikus balkonéneklésre hívogatnak a Facebookon egy másik kezdeményezésben. 2020. március 18-án szerda este hétkor mindenki ablakában énekelje az A fényes nap immár lenyugodott kezdetű éneket.

Trianon 100: Szóljanak a harangok!

Budapest – A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) országos elnöksége felekezettől függetlenül felkér minden Kárpát-medencei egyházközséget és gyülekezetet, hogy 2020. június 4-én, magyar idő szerint 16 óra 30 perckor száz másodpercig szólaltassa meg temploma, imaháza harangját mementóként Trianon százéves évfordulójára.

Adományokból újult meg a szarvasi Ótemplom

Szarvas – Megrepedt a harangokat tartó egyik csavar az Evangélikus Ótemplomban. Adományokból felújították a szerkezetet, s vele együtt az órát is megjavították, így Szarvas egyik ikonikus épületének 24 méteres tornyán újra a pontos időt mutatja a szerkezet.

A Hitler-harang a helyén marad

Herxheim am Berg – Egy német fellebbviteli bíróság szerdán elutasította egy zsidó magánszemély panaszát, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában.

Kecskeméti hálaadás – jubileumokkal

Kecskemét – Többszörös hálaadásra telt meg a kecskeméti evangélikus templom 2018. november 11-én. Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek az épület 155, az orgona 90 és a harang 25 évvel ezelőtti felszentelésére, valamint Kis János igazgató lelkész szolgálatba lépésének 30. évfordulójára.

Harangot szenteltek Sitkén

Sitke – Hálaadó istentisztelet keretében szentelte fel Szemerei János püspök a Nagysimonyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó sitkei leánygyülekezet templomának új, hatvanöt kilogrammos harangját, Gombos Miklós harangöntő mester alkotását. A liturgiában közreműködött Rostáné Piri Magda, a Vasi Egyházmegye esperese, valamint Rác Dénes helyi helyettes lelkész.

Helyén marad és újra szól a vitatott Hitler-harang Németországban

Herxheim am Berg (Rajna-vidék-Pfalz) – Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában – így döntött a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzata. A hétfőn este 10 : 3 arányban megszavazott határozat szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy „ösztönzést adjon a megbékélésnek, és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”.

Az adományokból született harang megerősíti a komáromi közösséget

Komárom – Pál apostol azt mondja, hogy Isten igéje és az imádság szentel meg mindent – ezzel a gondolattal adták át az evangélikus közösség számára azt az új lélekharangot, mely létével templommá emelte a komáromi imaházat örökélet vasárnapon, amikor az eltávozottakról is megemlékeztek.

Kicserélik a náci feliratú harangokat Németországban

Speyer – A nácizmus idejéből származó öt harangot találtak Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban. „Problémás” feliratot viselnek – jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető. Az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, némelyek elfogadhatatlannak tartják őket, a tartományi egyház szempontjából ezért a legbölcsebb eltávolítani és olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez – mondta.

Harangot szenteltek Csőváron

Csővár – Nagy ünnepségre hívta a Csővári Evangélikus Gyülekezet – felekezeti hovatartozástól függetlenül – 2017. október 15-én a helyi lakosokat. Új harang került a közel kétszáz éve fennálló evangélikus templom tornyába.

Oldalak

Feliratkozás RSS - harang csatornájára