harang

Adományokból újult meg a szarvasi Ótemplom

Szarvas – Megrepedt a harangokat tartó egyik csavar az Evangélikus Ótemplomban. Adományokból felújították a szerkezetet, s vele együtt az órát is megjavították, így Szarvas egyik ikonikus épületének 24 méteres tornyán újra a pontos időt mutatja a szerkezet.

A Hitler-harang a helyén marad

Herxheim am Berg – Egy német fellebbviteli bíróság szerdán elutasította egy zsidó magánszemély panaszát, így továbbra is a helyén maradhat és szólhat az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában.

Kecskeméti hálaadás – jubileumokkal

Kecskemét – Többszörös hálaadásra telt meg a kecskeméti evangélikus templom 2018. november 11-én. Ünnepi istentisztelet keretében emlékeztek az épület 155, az orgona 90 és a harang 25 évvel ezelőtti felszentelésére, valamint Kis János igazgató lelkész szolgálatba lépésének 30. évfordulójára.

Harangot szenteltek Sitkén

Sitke – Hálaadó istentisztelet keretében szentelte fel Szemerei János püspök a Nagysimonyi Evangélikus Egyházközséghez tartozó sitkei leánygyülekezet templomának új, hatvanöt kilogrammos harangját, Gombos Miklós harangöntő mester alkotását. A liturgiában közreműködött Rostáné Piri Magda, a Vasi Egyházmegye esperese, valamint Rác Dénes helyi helyettes lelkész.

Helyén marad és újra szól a vitatott Hitler-harang Németországban

Herxheim am Berg (Rajna-vidék-Pfalz) – Helyén marad és újra szólni fog az úgynevezett Hitler-harang a németországi Herxheim am Berg protestáns templomában – így döntött a Rajna-vidék-Pfalz tartományban fekvő falu önkormányzata. A hétfőn este 10 : 3 arányban megszavazott határozat szerint a harangnak a helyén kell maradnia, hogy „ösztönzést adjon a megbékélésnek, és figyelmeztessen az erőszakra és igazságtalanságra”.

Az adományokból született harang megerősíti a komáromi közösséget

Komárom – Pál apostol azt mondja, hogy Isten igéje és az imádság szentel meg mindent – ezzel a gondolattal adták át az evangélikus közösség számára azt az új lélekharangot, mely létével templommá emelte a komáromi imaházat örökélet vasárnapon, amikor az eltávozottakról is megemlékeztek.

Kicserélik a náci feliratú harangokat Németországban

Speyer – A nácizmus idejéből származó öt harangot találtak Rajna-vidék-Pfalz német tartomány evangélikus templomaiban. „Problémás” feliratot viselnek – jelentette be Michael Gärtner tartományi egyházi vezető. Az emberek eltérően reagálnak ezekre a feliratokra, némelyek elfogadhatatlannak tartják őket, a tartományi egyház szempontjából ezért a legbölcsebb eltávolítani és olyan helyen kiállítani őket, amelyek nem kötődnek az érintett egyházközségekhez – mondta.

Harangot szenteltek Csőváron

Csővár – Nagy ünnepségre hívta a Csővári Evangélikus Gyülekezet – felekezeti hovatartozástól függetlenül – 2017. október 15-én a helyi lakosokat. Új harang került a közel kétszáz éve fennálló evangélikus templom tornyába.

Ahol a harangok születnek – Gombos Miklós a szent időről és udvarának díszeiről

Őrbottyánban születnek a harangjaink. A legtöbbje. Itt él és dolgozik az ország egyetlen harangöntője, Gombos Miklós, és most már a fia, Ferenc is, merthogy ez a szakma apáról fiúra száll. Ezt mutatják az elmúlt évszázadok. Szép és nehéz szakma a harangöntés, lélekerősítő mestermunka. Nemrégiben a váci evangélikus templom kapott új harangokat. Ez vitt el bennünket Őrbottyánba.

Váci harangok | Szentelés és ordináció – jubileumok jegyében

Vác – Két ízben is megtelt 2017. június 25-én Vácott az Isten evangélikus hajléka. Délelőtt a fennállásának 150 éves évfordulóját ünneplő templom két új harangjának szentelése alkalmából töltötték meg a padsorokat zsúfolásig a hívek, délután pedig a lelkészi szolgálatra, a Váci Evangélikus Egyházközségből indult Sinkó Gábor ordinálására érkeztek számosan távolabbi gyülekezetekből is. Mindkét istentisztelet igehirdetője az Északi Egyházkerület püspöke, dr. Fabiny Tamás volt.

Oldalak

Feliratkozás RSS - harang csatornájára