Margot Käßmann

Käßmann: Nem szabad hallgatni a betegségről és a halálról

Hannover – A német teológus, Margot Käßmann a rákellenes világnapon arra szólított fel, hogy nyíltan beszéljünk végre az élet végességéről és a betegségről, valamint a halálról. „Merjék!” – mondta a Németországi Protestáns Egyház (EKD) korábbi vezetője Hannoverben az Alsó-szászországi Rákellenes Szövetség jótékonysági koncertjén.

Huber és Käßmann a legfontosabb értelmiségiek körébe tartoznak Németországban

Berlin – Margot Käßmann korábbi német püspök, Wolfgang Huber berlini nyugalmazott püspök és Heinrich Bedford-Strohm, a Németországi Protestáns Egyház (EKD) jelenlegi vezetője is felkerült arra a százas listára, amelyet a Cicero nevű politikai havi magazin jelentetett meg februári számában. Ez már a hatodik alkalom, hogy a lap listázza a száz legjelentősebb, német anyanyelvű entellektüelt. Az első helyen ezúttal Peter Sloterdijk filozófus áll.

Nincs Kirchentag Käßmann nélkül

Berlin – Humorral és társadalomkritikával fűszerezte Margot Käßmann, a reformáció nagykövet asszonya bibliatanulmányát, amelyet a Berlini Vásár City Cube elnevezésű épületében tartott 2017. május 25-én. A korábbi evangélikus püspök arra szólította fel a keresztényeket, hogy szeretettel, de megfelelő kritikával viszonyuljanak a világ dolgaihoz. Ehhez Máriát, Jézus anyját állította példának a hallgatóság elé.

Käßmann: A terroristákat imádsággal és szeretettel vegyük körül

Hannover – Berlin – A Németországi Protestáns Egyház (EKD) Tanácsának korábbi elnöke, Margot Käßmann arra szólított fel, hogy a terroristaerőszakot ne újabb erőszakkal válaszolják meg: „Jézus arra szólított fel bennünket, hogy »Szeressétek az ellenségeiteket! Imádkozzatok azokért, akik üldöznek benneteket!« – mondta a teológus a Bild am Sonntagnak.

A migrációt újra kell gondolni – Margot Käßmann a Kirchentagon

Stutgart – Luther és a reformáció még mindig vonzó. – Ezt a megállapítást tehette meg az, aki a Kirchentagon ellátogatott a Schillerplatzra. Itt ugyanis a reformáció 500. évfordulójára való előkészületeket mutatták be a közönségnek és mindig tömött sorokban álltak az érdeklődők. A standoknál a 2017-es ünnepségek nagykövetasszonya is feltűnt.

„Már nem mondhatjuk azt, hogy Luthert ünnepeljük!” – Interjú Margot Käßmann-nal

Az evangélikus egyház – és vele együtt más protestáns egyházak is – 2017-ben azt ünnepli meg, hogy Luther Márton 500 évvel ezelőtt kiszögezte 95 tételét és ezzel elindult a reformáció folyamata. Margot Käßmann, a Németországi Protesténs Egyház (EKD) reformációi jubileumának nagykövet asszonya arra szólította fel egyházát, hogy a reformáció árnyoldalaival is foglakozzon, még akkor is, ha az a zsidógyűlölettel terhelt. A Német Protestáns Sajtószolgálatnak (Evangelische Pressedienst – epd) adott interjújában a teológus asszony a megemlékezésről és az ünneplésről, a reformációnak korunk demokráciájára való hatásairól és az ökumenikus párbeszédről beszélt – nem egészen három évvel az emlékév előtt.

Käßmann is megvédte a családról szóló EKD-dokumentumot

Berlin – Margot Käßmann, a reformáció nagykövetasszonya is védelmébe vette a Németországi Protestáns Egyház (EKD) által a napokban kiadott társas kapcsolatokról szóló dokumentumot. Forrás: evangelisch.de, szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Kirchentag 2013: Interjú Margot Käßmannal

Hamburg – 2013. május 3-án délelőtt Margot Käßmann, korábbi hannoveri német püspökasszonnyal, az EKD egykori vezetőjével beszélgettünk. Ő jelenleg a reformáció 500. évfordulójára való előkészületek nagyköveteként tevékenykedik Berlinben. Kameránk előtt megkérdeztük őt az előkészületekről, a Reformáció és tolerancia évéről, annak német társadalmi hatásáról, az ökumené helyzetéről és még számos érdekes témáról. Videó: Győri András Timótheus, riporter: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Megjelent Margot Käßmann Anyák a Bibliában című könyve magyar nyelven!

Budapest – Megjelent Margot Käßmann „Anyák a Bibliában – 20 portré a ma embere számára” című könyve a Luther Kiadó gondozásában.
Feliratkozás RSS - Margot Käßmann csatornájára