blog

Találkozások

gy asztalnál a világ címmel, a Luther Kiadó gondozásában jelenik meg hamarosan Prodán Márta, Németországban élő blogger első könyve. Az úrvacsora éve alkalmából szerkesztett kötethez kedvcsinálónak hoztunk egy kis ízelítőt a Szösszenetek című blogról, mely átadja a szerző egyedi, különleges hangját.

Hangolódó #101 | A fiatal nyár

Szombat este van. Eszedbe jut, hogy holnap reggel templomba kellene menned, de nincs kedved hozzá. Nyűgösnek és hasztalannak érzed, keresed a kifogásokat, és szomorúan veszed tudomásul: rutinná vált az istentiszteletre járás. Ha ehhez hasonló gondokkal küzdesz, a rovatunkat neked találtuk ki. A Hangolódó sorozat utazásra hív, melyben különböző zenei útvonalakon gondolkodunk Isten és ember viszonyáról. Néha személyes hangvételben, néha nagyon is közérthetően, de mindenképpen a vasárnapi események felé tekintve. Mai válogatásunkat Blaskó Zsófia készítette, aki a Kultúrpart külsős zenei újságírója. A lista az egyetemista nyár beköszöntével készült.

„Újra lett mondanivalóm”

Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató, a Semmelweis Egyetem Orvosi Vegytani, Molekuláris Biológiai és Patobiokémiai Intézetének professzora – evangélikus egyházunk tagja – az oktatás és a kutatás mellett elkötelezett a fiatal tehetségek segítése iránt is. A Nemzeti Tehetségsegítő Tanács alapító elnöke; ez az egész Kárpát-medencére kiterjedő tehetségsegítő szervezet mára több mint kétszázezer emberrel van kapcsolatban. 2012 óta a professzor az Európai Tehetségtanács elnöke is, ötven országra kiterjedő tehetségsegítő hálózat létrehozását indította el.

5 ország, ahol valóban veszélybe kerülhetsz a vallásod miatt – Vallásszabadság: nem csak hab a tortán

A vallásszabadság ritka kincs: Földünk népességének 74 százaléka él olyan országban, ahol súlyosan korlátozzák a vallásszabadságot – derült ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának legutóbbi, vallásszabadságról szóló nemzetközi jelentéséből.

Migráció keresztény szemmel – meglepő állítások

Budapest – Migráció és webes jelenlét címmel rendezte meg az ötödik keresztény újságíró és blogger találkozót a Talita keresztény női portál, melynek során Jorsits Attila informatikus és evangélikus teológus, a TeológiaBlog szerkesztője a webes jelenlétről, dr. Speidl Bianka pedig a migrációról beszélt „keresztény szemmel”. Az előadók felkészültségével nem volt gond, a két felvetett téma mélysége és aktualitása egy-egy külön konferenciát is megért volna, főként a keresztény szempontú migránskérdés-kezelést illetően.

Ligetként megőrizni a Városligetet? – Találkozás a természettel és lelki egészségünk megőrzése

A természettel kialakított minőségi kapcsolatnak nem csupán társadalmi, közösségi, kulturális jelentősége van, hanem hiánya hatással van az ember lelki egészségére is! Talán nem túlzás ezért azt állítani, hogy a budapesti Városliget átalakítása és beépítése nagymértékben hatással lesz az oda járó polgárok nem csak fizikai, de lelki jólétére is.

Perselypénz: régi szép szokás vagy a függetlenség ára?

Egy lelkész félve beszél a pénzről, mert ha sokszor hozza szóba, akkor anyagias, ha nem foglalkozik vele, akkor hanyag, ha nem képes a számlákat kifizetni, akkor élhetetlen. A függetlenség záloga vagy csak egy szép régi szokás a perselypénz? Jakab Bélát, az Óbudai Evangélikus Egyházközség, Kovács Erzsébetet a nyíregyháza-kertvárosi gyülekezet és Mesterházy Balázst, a harkai evangélikus gyülekezet lelkészét kérdeztük a perselypénz eredetéről, gondjairól, fontosságáról.

Az egyház jövője – tabuk nélkül?

Budapest – Tabuk nélkül az egyházaink jövőjéről címmel tartottak a héten izgalmas kerekasztal-beszélgetést Laborczi Dóra, a Kötőszó blog főszerkesztője és Gégény István, a Szemlélek blog alapító-szerkesztője részvételével a Sapientia Hittudományi Főiskolán.

Csodabogár Kelenföldön – Gáncs Tamás, evangélikus lelkész

Tamást a játszótérről ismerem, ő Máté apukája, Máté pedig a kisebbik lányom legjobb barátja, egy gyönyörű és rosszcsont szőke hajú, kék szemű kisfiú. Olyan kicsi korukban kedvelték meg egymást a gyerekek, amikor még beszélni sem tudtak, és azóta is tart a rajongás – írta az Aranynapok blog szerzője, Molnár Kata.

Az evangéliumot kell kifelé kommunikálni – Beszélgetés Jorsits Attila keresztény bloggerrel

Budapest – Az Év honlapja országunk egyik legrangosabb online marketing-kommunikációs pályázata, mely 25 kategóriával várta az idén is a jelentkezőket. A szakértő zsűri 280 pályázat közül választotta ki Az Év honlapjait, amelyek között a Teológia blog is rangos helyre küzdötte fel magát, megkapta a pályázat „Seosiker” díját. Jorsits Attilával, a blog szerzőjével beszélgettünk a díj apropóján a 21. század kommunikációs változásairól, a bloggal kapcsolatos tapasztalatairól.

Oldalak

Feliratkozás RSS - blog csatornájára