Túrmezei Erzsébet

Te is félsz a csendtől? – 3 ok, amiért nem kell!

Mindenünnen azt hallom, olvasom, hogy ez a karácsony és szilveszter más lesz, mint az eddigiek. A Covid-19 járvány miatt kénytelenek vagyunk visszavonulni otthonunkba, nem lesznek nagy találkozások, sem bulik, zajos, petárdás ünneplések. Szűk körben és csendben fogunk ünnepelni. Sokan nehezen viselik ezt a csendet. Mit kezdhetünk vele? Lehet-e valamiféle haszna?

A Fébé karácsonyi kiadványát ajánljuk – „Túrmezei öt az egyben”

Budapest – Fébéről a Szentírást ismerőknek Pál apostol ajánlása jut eszükbe, amelyet a római gyülekezetnek írt levelében (Róm 16,1), amikor a gyülekezet pártfogását kéri egy Fébé nevű női munkatársnak. Fébé (ragyogó, sugárzó a név jelentése) az ősegyház példaképe lett, akinek alakját nem véletlenül fedezték fel a 19. századi belmissziós mozgalom gyümölcseként létrejött szolgálati és életközösséget vállaló diakonisszák.

Túrmezei Erzsébet: Csak alagút

Túrmezei Erzsébet magyar-német szakos tanár, költő, műfordító, diakonissza főnökasszony. Versei és műfordításai egyházi újságokban jelentek meg, de önálló kötetei is megörvendeztették az olvasókat. A magyar költészet napját ünnepeljük Csak alagút című versével.

Túrmezei-énekek digitalizálva

Evangélikus énekeskönyvünk értékes kincsei Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnő énekversei és énekfordításai. Nem „csupán” mi, hanem katolikus, református, baptista és metodista testvéreink is nagy szeretettel énekelik a Túrmezei-alkotásokat. Most, születésének százhatodik évfordulóján azzal a jó hírrel szolgálhatunk, hogy hagyatékának feldolgozása során célegyenesbe jutott a korábban nem ismert vagy énekeskönyvünkben nem teljes egészében közölt énekszövegeinek digitalizálása.

Ancilla Domini – Százöt éve született Túrmezei Erzsébet

Százöt évvel ezelőtt, 1912. február 14-én született Túrmezei Erzsébet diakonissza költőnő, a Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület 1990. évi újraindulása utáni első főnökasszonya, Balassagyarmat, Budapest-Józsefváros és Csömör díszpolgára. Országosan, sőt határokon túl is ismert személyisége volt a magyar nyelvű vallási irodalomnak – felekezeti hovatartozástól függetlenül –, és kiemelkedő alakja az evangélikus egyház 20. századi történetének. Versei, énekszövegei, műfordításai révén emlékezete ma is él.

Túrmezei Erzsébet emléknapot tartottak

Tamási – Hatodik alkalommal rendezte meg a Könnyü László Városi Könyvtár a Túrmezei Erzsébet szavalóversenyt. Huszonnégy résztvevő, három korcsoportban, egy szabadon választott verssel indult. A verseny szünetében a jelenlévők megkoszorúzták Túrmezei Erzsébet emléktábláját és a róla elnevezett téren álló emlékkövet. A rendezvényen Aradi András bonyhádi evangélikus esperes is részt vett.

XX. századi hitvallóink: A szétszóratásban is „a kegyelem ege alatt” – Túrmezei Erzsébet diakonissza főnökasszony, költő és műfordító (1912–2000)

Túrmezei Erzsébet A kegyelem ege alatt című költeményének mottója Luther-idézet: „Isten az evangéliummal új eget von a hívők fölé. A kegyelem ege ez. Sokkal gyönyörűségesebb, mint a látható égboltozat.” A vers egyes sorai segítségével kísérjük végig Erzsébet testvér életét és hitvalló szolgálatát.

Újra kapható Túrmezei Erzsébet A kegyelem ege alatt című kötete

A Luther Kiadó és a FÉBÉ gondozásában újra kapható Túrmezei Erzsébet A kegyelem ege alatt Száz év – száz vers című könyve.

Végéhez közeledik a Túrmezei-emlékév – beszélgetés a kötet kapcsán a Diakonissza Anyaházban

Budapest – Advent második vasárnapján a Fébé Anyaházban számolt be a diakonissza testvéreknek Kőháti Dorottya szerkesztő a Túrmezei Erzsébet-emlékkönyv szeptemberi megjelenése óta megtett „útjáról". Szöveg: Kőháti Dorottya

Könyvajánló: Illusztrált gyermekversek

Az idei esztendőben sok eseményen és ünnepségen emlékeztünk meg egyházunkban az evangélikus költőnőről, diakonisszáról, Túrmezei Erzsébetről. Erzsébet testvér most lenne százéves, ha még élne. A születési évfordulója alkalmából egyházunkban több könyvét is megjelentették. Ezek közül most a Gyermekversek című kötetet ajánljuk. Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Boda Zsuzsa
Feliratkozás RSS - Túrmezei Erzsébet csatornájára