beszéd

Az egyház legyen egyház

Isten legyen Isten – évtizedekkel ezelőtt ezzel a címmel írt korszakos könyvet Luther teológiájáról az angol Philip S. Watson. Kérdése az, hogy mind a 16. században, mind a magunk korában miként kerülhet Isten az őt megillető helyre egy olyan világban, amelyben az ember természetesnek tartja, hogy ő maga legyen a középpontban. Istent a megfeszített és feltámadott Jézus Krisztusban ismerhetjük meg és ismertethetjük meg – missziói lelkülettel – másokkal.

Ferenc pápa második beszéde Genfben: A vér ökumenizmusa előrehaladásra biztat minket!

Genf – 2018. június 21-én a genfi Ökumenikus Központ Visser ‘t Hooft terme adott otthont a délutáni ökumenikus találkozónak az Egyházak Világtanácsa alapításának hetvenedik évfordulóján rendezett ünnepségen, amelyen a pápa is részt vett egynapos genfi látogatása során.

Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Genf – 2018. június 21-én, csütörtök délelőtt I. Ferenc pápa részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.

Prőhle Gergely: A reformáció és a magyar irodalom

Budapest – Ahogyan arról már beszámoltunk, az Országgyűlés felsőházi termében 2017. október ötödikén, csütörtökön emlékülést tartottak a reformáció ötszáz éves jubileuma előtt tisztelegve, a protestáns egyházak részvételével. Prőhle Gergely a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, evangélikus országos felügyelő A reformáció és a magyar irodalom címmel tartott előadást, amelyet most teljes terjedelmében közreadunk honlapunkon.

„Teljes reménységgel bizonyságot tenni egy szétszakadozott világban”

Windhoek – „A világméretű lutheránus közösség a reformáció ötszázadik jubileumát mérföldkőnek tekinti és nem pedig végpontnak, amikor egy szétszakadozott világban bizonyságot tesz Jézus Krisztus evangéliuma mellett” – magyarázta dr. Martin Junge lelkész, a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) főtitkára.

Születésnapja évfordulóján emlékezünk Szokolay Sándorra

Szokolay Sándor (Kunágota, 1931. március 30. – Sopron, 2013. december 8.) Kossuth-díjas magyar zeneszerző, egyetemi tanár idén lenne 86 éves. Egy 1992-ben elmondott beszédével emlékezünk rá.

Beszédünkről szólva

Boldogabb időkben a magyar iskolákban mindenütt tanították a beszédet, mivel alaptantárgy volt. A felvilágosodás és a reformkor nagyjai az úgynevezett retorikai osztály stúdiumain „iskoláztak” – költőink-íróink meg a poétikain –, a még régebbi századok kolostori iskoláiban pedig, ahol a hét szabad művészetet oktatták, egyenesen az alapfok, a trivium (grammatika, retorika, dialektika) egyik főtárgya volt. Jó évszázada még az alapműveltség tartozékának számított az élőszóval bánni tudás.

Ferenc pápa beszéde a lundi székesegyházban: Együtt tudjuk megmutatni Isten irgalmát

Lund – Október 31-én, a reformáció emléknapján Ferenc pápa részt vett azon az ökumenikus imán, amelyet a Lutheránus Világszövetség és az Apostoli Szentszék szervezett. A világszövetség főtitkára után a Szentatya is szólt a jelenlévőkhöz, beszédét teljes terjedelmében közöljük.

„A világnak szüksége van közös kiállásunkra” – Erdő Péter beszéde a keresztény–zsidó imaórán

Budapest – „Szüksége van arra, hogy apák és fiak szíve egymás felé forduljon, hogy idősebb és ifjabb testvér szeretetben találkozzon” – fogalmazott a keresztény–zsidó imaórán Erdő Péter bíboros. Alábbiakban az esztergom-budapesti érsek 2016. január 24-én, az ökumenikus imahét nyolcadik napján elhangzott szövegét tesszük közzé.

Mit tanulhatunk a reformációból? – Ungvári Csaba reformációi beszéde

Budapest – Mint arról korábban beszámoltunk, a Reformáció Emlékparkban szervezett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa közös, protestáns reformációi megemlékezést. Az idei évben az ünnepi beszédet Ungvári Csaba, a Pünkösdi Teológiai Főiskola rektorhelyettese mondta. Alábbiakban Ungvári Csaba beszédét teljes terjedelmében közöljük.

Oldalak

Feliratkozás RSS - beszéd csatornájára