Románné Bolba Márta

A hónap dilemmája: Bűn-e az abortusz?

„Igen, az abortusz bűn. Nem, az abortusz nem bűn. Mindkét mondat helyes. A válasz azon múlik, hogy milyen a szövegkörnyezet” – véli Bolba Márta evangélikus lelkész.

Milyen lenne a világ vallás nélkül? – Evangélikus lelkész válaszolt

Budapest – A Dívány.hu A hónap dilemmája című cikksorozatának aktuális fejezetében Bolba Márta evangélikus lelkész gondolatait olvashatják a vallás jelentőségéről.

Halálbüntetés pró és kontra. Az evangélikus lelkész válasza

Budapest – Románné Bolba Márta evangélikus lelkész fejti ki gondolatait a halálbüntetés gyakorlatáról.

Bűn-e az öngyilkosság? – Egy evangélikus lelkész válasza

Mit jelent az, hogy valami bűn? Van-e különbség gyilkosság és öngyilkosság között? Változik-e a tett súlyosságának megítélése, ha megismerjük, hogy milyen okok állnak a háttérben? Mi motivál valakit gyilkosságra vagy öngyilkosságra, esetleg csoportos öngyilkosságra? Az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkosság megítélése között van-e különbség? Az is bűn, ha valakit öngyilkosságba hajszolunk? Ki hajszol? A társadalmi elvárások? A bántalmazó kapcsolatok? – kérdez vissza Bolba Márta evangélikus lelkész. Az élet fontos morális dilemmáival foglalkozó sorozatunk legújabb részében az ő gondolatmenete olvasható.

A lelkésznő, aki Dopemantól sem fél

Egy lelkészt, egy háromgyerekes édesanyát vajon érdekli a politika? Románné Bolba Mártát, a Józsefvárosi Evangélikus Gyülekezet és a Mandák Ház működtetőjét igen.

Nemsokára mozikban A Mandák Ház lelkésze című film

Budapest – Nemsokára mozikba kerül Takács Mária rendező A Mandák Ház lelkésze című dokumentumfilmje, amely egy társadalompolitikai kérdésekben is állást foglaló, háromgyerekes evangélikus lelkésznő, Románné Bolba Márta egy évét mutatja be.

Közös gondolkodás a hajléktalanság felszámolásáról

A hajléktalanság rendezése hosszú ideje megoldandó feladat hazánkban, nem mindegy azonban, honnan közelítjük meg a kérdést. A magyar közéletben nagy port kavart a legújabb alkotmánymódosítás, amely többek között tiltja az életvitelszerű közterületen tartózkodást. De megoldást nyújtana a problémára, ha a szállók kötelezően befogadnák ezeket az embereket? Továbbá alapvető kérdés számunkra az is, hogy keresztényként mi mit tudunk tenni értük.

Evangélikus lelkész lett a Bátorság az egyházért emlékérem 2017-es kitüntetettje

Budapest – Az Egyházfórum Alapítvány kuratóriuma a Fidentia pro ecclesia emlékérmét 2017-ben Románné Bolba Mártának ítélte oda a társadalom perifériájára került emberek érdekében végzett sokoldalú és reményt adó tevékenységéért.

Nem hagyják, hogy Józsefváros kiszúrjon a szegényekkel

Budapest – Van köztük tanár, nyugdíjazott gyámügyes, luxusszállodai szobaasszony. Egy civil társaság tagjai ők, akik szabadidejükben a kilakoltatás árnyékában élő nyolcadik kerületi lakosoknak segítenek. Ha kell, leveleznek a végrehajtóval, bemennek az önkormányzathoz, sokszor buldózerként viszik végig az ügyeket. Szükség is van rájuk: olyanokat képviselnek, akikkel talán szóba sem állnának a hivatalok.

Az erő, a szeretet és a józanság lelkületével – Beiktatták Románné Bolba Márta lelkészt

Budapest – 2014. november 22-én a Budapest-Józsefvárosi Evangélikus Egyházközség lelkészi hivatalába beiktatták Románné Bolba Márta lelkészt, aki szociális érzékenységénél fogva minden bizonnyal a jövőben is lelkiismeretesen és eredményesen fogja vezetni a helyi gyülekezetet. Korábban is szolgált ebben az egyházközségben, de gyermeke születése miatt egy ideig szüneteltette lelkészi munkáját.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Románné Bolba Márta csatornájára