oltár

Úrvacsora oltárképeken – Remekművek a reformáció korából

Luther Márton a Kis kátéban azt tanítja az oltáriszentségről, hogy az „Jézus Krisztus Urunk valóságos teste és vére kenyérben és borban, amelyet Krisztus maga azért rendelt, hogy azt mi, keresztények együk és igyuk”. Az úrvacsora közösség a feltámadott, élő Krisztussal, és egyben előképe a mennyei vacsorának. Ennek megfelelően az úrvacsora szentsége az evangélikus oltárképek leggyakoribb témája.

Oltárt szenteltek Lajoskomáromban

Lajoskomárom – A helyreállított oltárkerítésért, illetve az Agape Evangélikus Szeretetszolgálat negyedszázados működéséért adtak hálát a lajoskomáromi evangélikusok a 2017. október 8-án tartott ünnepi úrvacsorás istentiszteleten. Az alkalmon Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét. A liturgiában Szarka István fejér-komáromi esperes és Decmann Tibor helyi lelkész működött közre. Az énekeket a gyülekezet fúvószenekara kísérte.

Rövidhír: Nógrádikum lett a szécsényi evangélikus templom oltára

Szécsény – A Szécsényi Települési Értéktár Bizottság beválasztotta a szécsényi evangélikus templom oltárát a Szécsényi Települési Értéktárba. Emellett pedig a Nógrád Megyei Értéktár Bizottság is bevette az oltárt a Nógrád Megyei Értéktárba, amely így „Nógrádikummá” vált. A díj ünnepélyes átadására 2016. szeptember 17-én, szombaton kerül sor a Nógrádi Megyenapon.

Krisztus ül a menekültek bárkájában

Köln – Egy csempészhajóból készült oltáron mutatott be szentmisét a kölni dóm előtt Rainer Maria Woelki bíboros. „Érthetővé szeretnénk tenni a menekülő emberek számára, hogy Krisztus egy hajóban ül velük. Új életperspektívát kell nyerniük a szemünkbe” – indokolta a különleges kompozíció megválasztását a bíboros.

Oltárt szállít teherautójával egy lelkész Boszniába

Tutzing – A Tutzingi Evangélikus Krisztus-templomból szokatlan szállítmány fog indulni Felső-Bajorországból a Balkánra: lelkész lesz a volán mögött, oltár a raktérben.

Háromszázadik születésnap Nemescsón

Nemescsó – Ritka hálaadó ünnepségre került sor 2013. október 27-én a nemescsói evangélikus templomban. A mai Magyarország legrégibb evangélikus oltárának születésnapi ünnepségére gyűltek össze a hívek a volt artikuláris helyen. Forrás: Evangélikus Élet

A nagytarcsai szárnyasoltár pünkösdi képe – Videó!

A nagytarcsai szárnyasoltár pünkösdi képét mutatja be ez a film. Videó: Zákeus Média Centrum
Feliratkozás RSS - oltár csatornájára