Theológiai Szemle

Szlovéniában ülésezett a Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága

Lendva – Szlovéniában, a lendvai várban tartotta kihelyezett szerkesztőbizottsági ülését a Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága. Az ülés során a szemle soron következő számainak összeállítása mellett kidolgozták a jövő évi munkatervet.

Mi a helyzet a tolerancia és ökumené terén?

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Theologiai Szemle-szerkesztőbizottsága tudományos ülést tartott a tordai országgyűlés 450. évfordulója kapcsán. A konferencia fókuszában a felekezetek közötti párbeszéd és az abból következő ökumenikus nyitottság állt.

Pozsonyban járt a Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága

Pozsony – A reformáció ötszáz éves jubileuma alkalmából 2017. október 17-én a pozsonyi református templomba látogattak a budapesti Theologiai Szemle szerkesztői.

A Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága a Pünkösdi Teológiai Főiskolán tárgyalt

Budapest – Közel másfél évtizede döntött úgy a Theologiai Szemle szerkesztőbizottsága, hogy a szerkesztési munkát kibővítve igyekszik eleven kapcsolatba kerülni mindazokkal, akik rendszeres olvasói az egyik legrégebbi magyarországi theologia folyóiratnak. Ennek során, amint arról az egyházi sajtóorgánumok rendszeresen beszámoltak a szerkesztői feladatokat végző ökumenikus közösség ellátogatott a határon inneni és határainkon túli egyházi központokba, theologiai fakultásokra, lelkészi közösségekbe, gyülekezetekbe. Fontos, kölcsönös gazdagodást jelentő találkozásokra került sor. Új olvasók, és új szerzők tűntek fel, új észrevételekkel, szempontokkal gyarapodtak a szerkesztők.

„A reformáció nem tért el a hagyománytól” – Konferenciát tartott a Theológiai Szemle

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Theologiai Szemle Szerkesztőbizottsága a reformáció ötszázadik évében tudományos ülést tartott. Az előadások fókuszában a reformáció kora, valamint annak hatástörténete állt.

Megjelent a Theologiai Szemle folyóirat legújabb száma

Megjelent a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa folyóirata, a Theológiai Szemle 2016/2-es száma.

Kolozsvárra is gondoltak – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Theológiai Szemle Szerkesztőbizottsága ülést tartott

Kolozsvár – Kolozsvárra is gondoltak azok, akik az 1920-évek elején átérezték a trianoni tragédiát szellemi, lelki és intézményi szempontból is tetéző elszigeteltségének veszélyét református/protestáns szempontból is. Elsősorban Csikesz Sándor debreceni teológusra gondolhatunk, aki 1925-ben életre hívta a Theologiai Szemlét, s az első számoktól kezdődően nem csak a soproni evangélikus teológusokat hívta meg a munkába, hanem azokat a református kollégáit is, akik Erdélyben, a Felvidéken, a Délvidéken, vagy éppen az Őrvidéken „kerültek idegen országba.”

Mit jelent az erőszak?

Budapest – Hogyan álljunk az erőszakhoz? Milyen bibliai történetek mutatják az erőszakra adható keresztény válaszokat? Létezhet-e megbékélés nélküli kereszténység? Az erőszakról tartott nyilvános szimpóziumot a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa Theológiai Szemléjének szerkesztőbizottsága.

A menekültkérdésről teológiai szemmel

Szeged – Alapításának 90. évfordulóját ünnepli a Theológiai Szemle. A szaklap ünnepi számának témájául a migrációt választotta a szerkesztőbizottság. A lap története során mindig reagált az aktualitásokra, ezért döntöttek most úgy, hogy a menekültkérdéssel foglalkoznak.

Először rendezték meg a „Folyóiratok Éjszakája” elnevezésű programot – Egyházi kötődésű lapokat is kínáltak!

Budapest – A Múzeumok Éjszakája című impozáns és intenzív kulturális program keretében került sor – idén első ízben – a „Folyóiratok Éjszakája” elnevezésű, nagy érdeklődést, látogatottságot és részvételt élvező programra, 2015. június 20-án 14 órától hajnali 2 óráig az Iparművészeti Múzeumban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Theológiai Szemle csatornájára