gondolatok

Útmutató – A hit útján való járáshoz

Garai András gondolatait adjuk közre a 2020-ra kiadott evangélikus Útmutató megjelenése kapcsán: „Hiszek! Segíts a hitetlenségemen!” (Mk 9,24b)

Bibliaolvasó napló

Gondolatok az elmúlt hetek igéi kapcsán

Gyümölcsvárás

Gyerekkoromban nyáron ettük a dinnyét, ősszel a szőlőt, télen pedig az almát. Manapság, amikor faluvá zsugorodott a Föld, asztalunkra került gyümölcsök nem jelzik megfelelően az idő múlását. Másképpen haladunk. A természet szívverését se érezzük, helyette az atomórák rezgése szabdalja életünket – nehezebb is lett a várakozás.

Jöjj, vigasztaló Szentlélek!

Ma pünkösd ünnepe van. Földi működése végén Jézus Krisztus mondja azt, hogy ő ugyan elmegy ebből a világból, de elküldi majd a vigasztaló Szentlelket. „Nem hagylak titeket árván" – mondja megrémült tanítványainak.

Rejtegetett szégyen

Jól láthatja utaimat Isten, és számontarthatja minden lépésemet. (Jób 31,4)

Bontakozó ökumenikus távlatok a reformáció emlékéve után

Dr. Harmati Béla nyugalmazott evangélikus püspök gondolatait osztjuk meg a reformáció 500., jubileumi évével kapcsolatban.

Szüntelen imádkozzatok!

Ma (2018. január 28-án – a szerk.) van az ökumenikus imahét utolsó napja. Majdnem úgy fogalmaztam, hogy ma ér véget ez az időszak. Az imádkozást azonban nem hagyhatjuk abba, sőt január harmadik hete után megújuló erővel folytathatjuk. „Szüntelen imádkozzatok!” – írja Pál apostol. Ennek jegyében érdemes megtalálnunk azokat az alkalmakat, amikor egyénileg vagy közösségben megszólíthatjuk Istenünket, és folyamatos párbeszédben maradhatunk vele.

Tegnapi és mai gondolatok Szent Istvánról

Mindenkiben él egy kép első szent királyunkról. S ha mégsem, fogódzót nyújt a Szentírás, ha tudunk mindarról, amit Jézus Krisztus hagyott ránk a négy evangéliumban. Ezeket olvasva elénk rajzolódik a „jézusi ember arca”, aki türelmes, jóságos, következetesen határozott, békességes, irgalmas, az igazságot kutatja és kedveli, szereti övéit, védelmezi házát, befogadja a jövevényeket és gondozza az elesetteket, az árvákat. Íme, a Szent István-i arc. Hogy mégis kinek mi jut eszébe első királyunkról? Tegnapi és mai gondolatokat gyűjtöttünk össze róla.

Böjti gondolatok a vízért

Genf – Az Egyházak Világtanácsa (EVT) és az Ökumenikus Vízhálózat a böjti időszakban közös gondolkodásra hívja tagegyházait és támogatóit a víz témájában.

Tanévnyitó gondolatok

„A fény csak abban válik áldássá, aki másnak is ad belőle… Amit szerzel, amit elérsz, amit tudsz, amit átélsz, oszd meg.” (Hamvas Béla)

Oldalak

Feliratkozás RSS - gondolatok csatornájára