Törökország

Törökország, a Közel-Kelet gyöngyszeme

Nyíregyháza – A Nyíregyházi Luther Márton Evangélikus Kollégium, valamint a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 12. B. osztályos tanulójaként 2018 nyarán lehetőséget kaptam arra, hogy két hónapot töltsek Argentínában, mint cserediák, a Rotary Nemzetközi Diákcsere Program keretében. Ez annyira elnyerte a tetszésemet, annyi pozitív élményt hozott az életembe, hogy 2019-ben is részt vettem ebben a programban.

Képeslapok a Kronos Hotelből

Törökországban tavaly nyár óta szükségállapot van. Rendszeresek a terrorakciók, főként az ország keleti részében, miközben a teljhatalmú elnöki rendszer kiépítése gőzerővel folyik. Törökország, mely mostanáig világi állam volt, újra felfedezi muszlim gyökereit. Az országban élő keresztények helyzete egyre nehezebb. A 2016. júniusi puccskísérlet fordulópont volt az ország életében. Az itt dolgozó külföldiek egy része nem jöhetett vissza, néhányat bebörtönöztek, nagyon sok keresztény él közvetlen fenyegetettségben. Ebben a közegben vehettem részt szervezetünk konferenciáján, melynek kapcsán rövid, személyes hangú lelki úti beszámolóm következik hét „képeslap” formájában.

Aktuális kérdések Törökországról – Hóvári János tartott előadást a MEÖT-ben

Budapest – Dr. Hóvári János volt ankarai nagykövet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Törökország Európa és Ázsia határán és ennek vallási, politikai és nemzetközi háttere – a vallásszabadság kérdése címmel tartott előadást a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának székházában.

A pápa „a huszadik század első népirtásának” nevezte az örmények lemészárlását – A vatikáni török nagykövetség rágalmazásnak nevezte a pápa szavait

Vatikánváros – A „huszadik század első népirtásának” nevezte vasárnap Ferenc pápa az örmény nép elleni, száz évvel ezelőtti török vérengzést. Törökország római szentszéki nagykövetsége azonban rágalmazásnak nevezte Ferenc pápa szavait. Az Európai Parlament (EP) által szerdán elfogadott határozatban azonban az áll: Törökországnak el kell ismernie az örmény népirtás történelmi tényét, mert ezzel teremtheti meg a valódi megbékélés alapját.

25 éves, keresztyén és polgármesternő Dél-Anatóliában

Polgármesternő van pár Törökországban, de egyik sem keresztyén, pláne nem egyetemista. Forrás: Stern, fordítás: dr. Lacker Pál

Tavaszi beszélgetés két kontinens, két világvallás partján

Isztambul – Virágzásnak indult világváros, élénk választási kampány és zsongó forgalom fogadta lelkes európai látogatóit a Boszporusz partján március utolsó hetében. Utazásuk központi kérdése azt volt, hogy a közel 15 millió lakossal rendelkező Isztambul-Konstantinápoly fényes negyedei és roskadozó, régi házai mögött valóban békésen megfér egymás mellett az állam és a vallás, a kereszténység és az iszlám? Milyen szerepet oszt az állam a vallásnak, az iszlámnak és a kereszténységnek a gazdasági fejlődés hajszájában? Forrás: teol.lutheran.hu, szöveg: K. E.

A török EU tagság kritikus pontja a vallásszabadság

Berlin – Angela Merkel német kancellár nemrég kijelentette: a vallásszabadság biztosítása fontos feltétele Törökország belépének az EU-ba. Forrás: pro-medienmagazin.de; szöveg: Dr. Békefy Lajos
Feliratkozás RSS - Törökország csatornájára