vallásszabadság

Vallás és szabadság – A mártírsorsú Ordass Lajos püspök

Budapest – A Magyar Média Mecenatúra Program által támogatott Vallás és szabadság sorozatban Isó Gergely beszélt a mártírsorsú püspökről, Ordass Lajosról.

A vallásszabadság napjává nyilvánította Magyarország Országgyűlése január 13-át

Budapest – Az 1568-ban elfogadott erdélyi vallásügyi törvény jelentősége előtt tiszteleg az Országgyűlés az erről szóló jogszabály elfogadásával, amely a vallásszabadság napjává nyilvánítja január 13-át.

A vallásszabadság 450 éves évfordulóját ünnepelték az Európa Parlamentben

Brüsszel – Sógor Csaba, Tőkés László és Winkler Gyula európai parlamenti képviselők, valamint a Magyar Unitárius Egyház közös szervezésében ünnepi konferenciára és kiállításmegnyitóra került sor 2018. január 23-án Brüsszelben az 1568-as tordai országgyűlés vallásügyi határozatának 450. évfordulója alkalmából. Erdélyből egy húsz fős delegáció vett részt az eseményeken.

A tordai országgyűlés 450 éve kezdődött

Budapest – Torda – Négyszázötven éve, 1568. január 6-án kezdődött és január 13-ig tartott Erdélyben a tordai országgyűlés, amely kimondta négy vallás – a katolikus, az evangélikus, a református és az unitárius – szabadságát és egyenjogúságát, és ezzel a világban elsőként hirdette meg a vallási toleranciát.

Számos országban sérül a vallásszabadság

Berlin – A világ számos országában sérül a vallásszabadság, leginkább a Közel-Keleten és Észak-Afrikában – mutatta ki egy 2017. december 15-én, pénteken Berlinben ismertetett elemzésében a német katolikus és a német protestáns egyház.

Oliver Dashe Doeme nigériai püspök Budapesten – Kereszténység a Boko Haram árnyékában

Budapest – A Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) II. Szent János Pál dísztermében tartott előadást július 17-én, hétfőn a Boko Haram fenyegetésében élő nigériai keresztények helyzetéről Oliver Dashe Doeme, a maiduguri egyházmegye püspöke.

Egy Kossuth-fénykép margójára

Budapest – A Magyar Nemzeti Múzeum egy Kossuth Lajosról készült dagerrotípia kiállításával ünnepelte a forradalom és szabadságharc évfordulóját.

5 ország, ahol valóban veszélybe kerülhetsz a vallásod miatt – Vallásszabadság: nem csak hab a tortán

A vallásszabadság ritka kincs: Földünk népességének 74 százaléka él olyan országban, ahol súlyosan korlátozzák a vallásszabadságot – derült ki az Egyesült Államok külügyminisztériumának legutóbbi, vallásszabadságról szóló nemzetközi jelentéséből.

A vallásszabadság napját ünnepelték Tordán és Kolozsváron

Torda – A Magyar Unitárius Egyház január 13-án a vallásszabadság napját ünnepelte Erdélyben. A Tordán és Kolozsváron zajlott egész napos program díszvendégeként, dr. Hafenscher Károly, a magyar kormány létrehozta Reformáció Emlékbizottság munkáját segítő miniszteri biztos tartott köszöntőbeszédet.

Tilt, tűr, támogat – a türelmi rendelettől Trianonig – Állam és evangélikus egyház, 1. rész

Állam és egyház viszonya napjaink egyik legtöbb vitát és ellenérzést kiváltó kérdése. Cikksorozatunkban ennek a szövevényes kapcsolatnak és történelmi tapasztalatoknak járunk utána Kertész Botond történész segítségével. Sorozatunk első részében a magyar állam és az evangélikus egyház viszonyáról lesz szó – a türelmi rendelettől Trianonig – írták a Kötőszó evangélikus közéleti blog hasábjain.

Oldalak

Feliratkozás RSS - vallásszabadság csatornájára