tárgyalás

Közösen az Úr asztalánál? – Ökumenikus javaslat súlyos kérdőjelekkel

Egy évvel ezelőtt, 2019. szeptember 11-én mutatta be a katolikus és lutheránus teológusokból álló német Ökumenikus Munkacsoport (Ökumenischer Arbeitskreis) Közösen az Úr asztalánál című dokumentumát, amely megjelenése után azonnal vitákat gerjesztett. A dokumentumban foglalt javaslat recepciója most új szakaszba lépett: a Hittani Kongregáció levélben nyilvánított véleményt a szövegről. A fejleményeket Görföl Tibor, a Vigilia főszerkesztője foglalja össze.

Párbeszéd indul az európai protestánsok és a Vatikán között

Bázel – A jövőben az Európai Protestáns Egyházak Közössége (GEKE) és a Vatikán az ökumenikus párbeszéd hivatalos partnerei lesznek. A protestáns egyházközösség, amelynek tagja a Magyarországi Evangélikus Egyház is, Gottfried Locher elnök vezetésével a bázeli főtemplomban írta alá vasárnap ünnepi istentisztelet keretében az ehhez szükséges dokumentumot, amelyet a Vatikán részéről Kurt Koch bíboros jegyzett.

A Hungary Helps programról tárgyaltak a CEC brüsszeli irodájában

Brüsszel – 2018. január 23-án Heltai Péter, a Hungary Helps program nemzetközi kommunikációval és koordinációval megbízott nagykövete és Nádasi György, Hölvényi György európai parlamenti képviselő tanácsadója látogatást tett az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) irodájában.

A konfliktustól a közösségig megtett úton nem lehet visszafordulni

Róma – A Lutheránus Világszövetség (LVSZ) elnöke, dr. Musa Panti Filibus érsek 2017. december 7-én Vatikánban találkozott I. Ferenc pápával. Az audiencia keretében köszönetet mondott a két felekezet közötti mélyülő ökumenikus kapcsolatokért. Filibus üdvözlő szavaiban háláját fejezte ki a pápának azért, hogy a reformáció 500. jubileumi ünnepségei ökumenikus emlékezések lehettek.

Az EVT főtitkára a palesztin elnökkel egyeztetett

Genf – Mahmoud Abbas palesztin elnök hivatalosan fogadta az Egyházak Világtanácsának (EVT) főtitkárát 2017. február 26-án. Olav Fykse Tveit az igazságos béke előmozdításáról egyeztetett Palesztinában és Izraelben. Abbas hivatalos programja szerint a hét elején mond beszédet Genfben, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának ülésén.

A miskolci polgármesterrel tárgyaltak az egyházak vezetői

Miskolc – Miskolcon találkoztak 2016. február 17-én dr. Kriza Ákos polgármesterrel a történelmi keresztény egyházak területileg illetékes vezetői. A találkozó résztvevői voltak: dr. Ternyák Csaba katolikus érsek, dr. Orosz Atanáz görög katolikus megyéspüspök, Csomós József református püspök képviseletében Pásztor Dániel lelkészi főjegyző és dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök.

Vallásközi tanácskozást tartottak New Yorkban

Washington – New York – A migráció és a vallási kisebbségek, elsősorban a keresztények üldözésének kérdése fontos hangsúlyt kapott azon a New York-i vallásközi tanácskozáson, amelyen Arthur Schneier rabbi, a Lelkiismeret Hívószava Alapítvány (ACF) elnöke és Timothy Dolan New York-i érsek üdvözölte Erdő Péter bíborost, esztergom-budapesti érseket, az Európai Püspöki Konferencia elnökét.

Sajtóközlemény: 2016-ban, egy évvel a reformáció jubileuma előtt, közösen ünnepelnek majd az evangélikusok és katolikusok

Róma – Genf – 2016 őszén a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) és a keresztények egységét elősegítő pápai tanács tagjai a Konfliktustól a közösségig című közös dokumentum által elindított folyamat folyatásaként közös ökumenikus rendezvényt fognak tartani és szeretnék felhívni a figyelmet a 2017-ben megrendezésre kerülő 500. reformációi évfordulóra, az évek óta folyó párbeszédük alapján kidolgozott közös felismerésekre. 2017 mindkét egyház számára fontos időpont, hiszen ebben az évben lesz 50 éve annak, hogy elindult a párbeszéld a Római-Katolikus Egyház és a Lutheránus Világszövetség között.

Látogatást tettek a MEÖT vezetői a Magyar Iszlám Közösségnél

Budapest – A Vallásközi és Dialógus Bizottság tagjai 2014. szeptember 26-án látogatást tettek a Magyar Iszlám Közösségnél. A bizottsághoz csatlakozott Gáncs Péter evangélikus elnök-püspök is.

A Magyarországi Evangélikus Egyház vezetőivel találkozott az ÁSZ elnöke

Budapest – A magyar történelmi egyházak vezetőivel folytatott tárgyalások keretében Domokos László hivatalában fogadta Gáncs Pétert, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét és kíséretét. Az egyházi és világi vezetők a megbeszélésen áttekintették a közpénzügyi gazdálkodás legfontosabb kérdéseit, az államháztartási ellenőrzés egyházakkal kapcsolatos részleteit és kölcsönösen tájékoztatták egymást a feladatellátást, valamint az intézményrendszert érintő változásokról.

Oldalak

Feliratkozás RSS - tárgyalás csatornájára