Ágfalva

Ismét sikeresen szerepeltek az ágfalviak az V. Speciális Magyar Független Filmszemlén

Ágfalva – 2019. november 19-én és 20-án rendezte meg a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület ötödik alkalommal a Magyar Speciális Független Filmszemlét. A szemlének az idei évben is az Ötvös 10 Közösségi és Kulturális Szintér adott otthont a Terézvárosban, Budapesten. A szemle két napján 63 versenyfilmet vetítettek le. Az alkotók között egyaránt voltak profi filmkészítők és speciális filmesek. A cél ugyanis közös: a filmezés adta eszközökkel bemutatni a fogyatékkal élők, szenvedély- és pszichiátriai betegek világát.

„Gyökereink” – Hittantábor volt Ágfalván

Ágfalva – 2019. június 24–28. között gyülekezeti hittantábort tartottak Ágfalván, amelynek a „Gyökereink” címet adták. A hét során Sopron környékének német nemzetiségi hagyományaival ismerkedtek a résztvevők. Az alábbiakban Heinrichs Eszter lelkésznő beszámolóját olvashatják.

„Honnan van az erőd?” – A szombathelyi és ágfalvi mentálhigiénés kollégák közös napja

Szombathely – A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ helyi és ágfalvi telephelyének mentálhigiénés munkatársai 2019. június 17-én egy közös napot töltöttek együtt.

Tehetségkutató döntőjén jeleskedtek az ágfalvai pszichiátriai betegek otthonának lakói

Budapest – A Moravcsik Alapítvány minden évben megrendezi a pszichoszociális fogyatékkal élő emberek kulturális találkozóját. Az országos döntőt négy regionális megmérettetés előzi meg, hogy a budapesti eseményen már a legszínvonalasabb műsorokat láthassa a közönség, és bírálja a szakértői zsűri. A nap során közel ötven produkció váltotta egymást a Józsefvárosi Művelődési központ színpadán.

Jönnek-e...? – Kommen sie...? – Megemlékeztek az ágfalvi németek elűzéséről

Ágfalva – 2019. április 13-án megemlékezetek az ágfalvi evangélikus templomban a németek hetvenhárom évvel ezelőtti kitelepítéséről. Egy képes beszámolót és Heinrichs Eszter lelkésznő gondolatait adjuk közre.

Békeláng „újratöltve”

Ágfalva – 2018. december 22-én meggyújtották a békét szimbolizáló lángot Ágfalván, a Luther téren. „Jó tizenöt éven át ezt az országhatáron, a lépesfalvi határátkelőnél tettük, ma a falu központjában. Nagy örömünkre szolgált, hogy Walter Rossmann, a »határmente angyalkája« eljött, és osztrák testvérgyülekezetünket képviselve hirdette közöttünk Isten igéjét” – írták a gyülekezet Facebook-oldalán.

Advent Schönbrunnban

Bécs – Ágfalva – Egy 45 fős buszt megtöltve Bécsbe utazott az ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona a karácsonyi vásárra.

Hagyományteremtő alkalmakon tanítják meg a fiatalokat a régi szokásokra

Ágfalva – Sopronbánfalva – Az utóbbi években, illetve évtizedekben rengetegen költöztek mind Ágfalvára, mind Sopronbánfalvára. Az újonnan ide került emberek gyakran egészen más szokásokat hoztak magukkal, mint amilyenek az itt élő, őshonos német lakosoké. Az ünnepi tradíciók is nagyon-nagyon különbözőek.

Határ menti „lelkészreggelit” tartottak Ágfalván

Ágfalva – Az ágfalvi gyülekezet adott otthont 2018. november 15-én az évenként megrendezett határ menti „lelkészreggelinek”. Az alkalmon részt vettek a magyar oldalról a soproni, a szombathelyi, az ágfalvi és bánfalvi lelkészek, a Beledben székelő esperes, Ihász Beatrix, valamint Plöchl Ildikó határ menti gyülekezetpedagógus. Az osztrák gyülekezetek képviseletében pedig jelen voltak a lépesfalvi, a kismartoni, a ruszti, a fertőmeggyesi és a petőfalvi kollégák.

Mennyország kapujában

Ágfalva – A Speciális Nézőpont esélyegyenlőségi rendezvény célja a fogyatékkal élő alkotók be- és megmutatkozása, valamint a közösségi együttlét volt. A fotókiállítással, filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött rendezvény a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, valamint a H+ Média és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósult meg 2018. szeptember 27-én. A szervezők a programba beválogatták a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona lakói által 2017-ben, a Kőszegi Filmes Napok keretében készült Mennyország kapujában című kisfilmet.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Ágfalva csatornájára