Ágfalva

Jönnek-e...? – Kommen sie...? – Megemlékeztek az ágfalvi németek elűzéséről

Ágfalva – 2019. április 13-án megemlékezetek az ágfalvi evangélikus templomban a németek hetvenhárom évvel ezelőtti kitelepítéséről. Egy képes beszámolót és Heinrichs Eszter lelkésznő gondolatait adjuk közre.

Békeláng „újratöltve”

Ágfalva – 2018. december 22-én meggyújtották a békét szimbolizáló lángot Ágfalván, a Luther téren. „Jó tizenöt éven át ezt az országhatáron, a lépesfalvi határátkelőnél tettük, ma a falu központjában. Nagy örömünkre szolgált, hogy Walter Rossmann, a »határmente angyalkája« eljött, és osztrák testvérgyülekezetünket képviselve hirdette közöttünk Isten igéjét” – írták a gyülekezet Facebook-oldalán.

Advent Schönbrunnban

Bécs – Ágfalva – Egy 45 fős buszt megtöltve Bécsbe utazott az ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona a karácsonyi vásárra.

Hagyományteremtő alkalmakon tanítják meg a fiatalokat a régi szokásokra

Ágfalva – Sopronbánfalva – Az utóbbi években, illetve évtizedekben rengetegen költöztek mind Ágfalvára, mind Sopronbánfalvára. Az újonnan ide került emberek gyakran egészen más szokásokat hoztak magukkal, mint amilyenek az itt élő, őshonos német lakosoké. Az ünnepi tradíciók is nagyon-nagyon különbözőek.

Határ menti „lelkészreggelit” tartottak Ágfalván

Ágfalva – Az ágfalvi gyülekezet adott otthont 2018. november 15-én az évenként megrendezett határ menti „lelkészreggelinek”. Az alkalmon részt vettek a magyar oldalról a soproni, a szombathelyi, az ágfalvi és bánfalvi lelkészek, a Beledben székelő esperes, Ihász Beatrix, valamint Plöchl Ildikó határ menti gyülekezetpedagógus. Az osztrák gyülekezetek képviseletében pedig jelen voltak a lépesfalvi, a kismartoni, a ruszti, a fertőmeggyesi és a petőfalvi kollégák.

Mennyország kapujában

Ágfalva – A Speciális Nézőpont esélyegyenlőségi rendezvény célja a fogyatékkal élő alkotók be- és megmutatkozása, valamint a közösségi együttlét volt. A fotókiállítással, filmvetítéssel és beszélgetéssel egybekötött rendezvény a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület, valamint a H+ Média és Kulturális Egyesület közös szervezésében valósult meg 2018. szeptember 27-én. A szervezők a programba beválogatták a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ Ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthona lakói által 2017-ben, a Kőszegi Filmes Napok keretében készült Mennyország kapujában című kisfilmet.

Grosser Gott, wir loben dich... – Kórustalálkozó volt Ágfalván

Ágfalva – 2018. szeptember 8-án, szombaton Ágfalván tartották a Landesrat nagyszabású rendezvényét, a magyarországi németek országos kórustalálkozóját. Az alkalmon tizenkét kórus vett részt az ország minden részéből. Jó volt találkozni. Annál is inkább, mert a magyarországi németek a második világháborút követő évek óta szinte minden településen kisebbségben vannak.

Béres Alexandra is megmozgatta az ágfalvi sportnapon részt vevőket

Ágfalva – Ebben az esztendőben ismét megrendezésre került a Mozdulj! Mozdulj! Egy nap a sport jegyében elnevezésű rendezvény az ágfalvi Pszichiátriai Betegek Otthonában, ahol az egész napos rendezvényre az ország több pontjáról is érkeztek meghívott résztvevők.

Programdömping az ágfalvi otthonban

Ágfalva – Hetek óta dobozok, utazótáskák, zsákok között élünk. Vannak a „révfülöpös bőröndök”, a „székesfehérvári táskák”, a Nagykanizsára készülő dobozok, a VOLT fesztivál sártrának a kellékei… Hamarosan meg itt lesznek a „szélrózsás” zsákok és táskák” is. A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ ágfalvi telephelyének dolgozói hetek óta azon fáradoznak, hogy az otthon lakóinak is legyenek feledhetetlen nyári élményei és lehetőségei a kikapcsolódásra. Nem kis feladat ez, de megéri, a lakók roppant hálásak. Volt, amelyikük az idén fürdött életében először a magyar tengerben. Belényessy Évát, a szombathelyi központ ágfalvi telephelyének vezetőjét kérdeztük a programokról.

Mentés másként – Ágfalvi és bánfalvi konfirmandusok vizsgáztak

Ágfalva – Sopronbánfalva – A május 6-ai családi istentiszteleteink több dolog miatt is különlegesek voltak. Az egyik az, hogy ez volt konfirmandusainknak a vizsga-istentisztelete, melyen mindegyikük kapott valami kis szerepet, és felolvasták a saját maguk által megfogalmazott hitvallásaikat. A vasárnap másik különlegessége pedig az volt, hogy erre a napra esett anyák napja is. Gyülekezetünk gyermekei rendhagyó módon köszöntötték anyukáikat és nagymamáikat: megáldották őket templomaink oltáránál.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Ágfalva csatornájára